Překáží vám při běhu brýle? Zkuste kontaktní čočky! 

Překáží vám při běhu brýle? Zkuste kontaktní čočky! 

Běh s brýlemi na nose není příliš příjemný. I když si je upevníte třeba gumičkou, stejně vám budou při pohybu překážet. Jedním z možných řešení je vyměnit brýle za kontaktní čočky. Protože jdou technologie rychlým tempem dopředu, mají dnes sportovci na výběr hned z několika typů.

Jsou lidé, kteří se bez brýlí při běhu zkrátka neobejdou. Kdyby vyrazili bez nich, neviděli by nerovnosti terénu, mohli by do něčeho nebo někoho narazit, nebo by včas nezareagovali na psa, který se proti nim náhle rozběhne. Při každém tréninku se tak vyrovnávají s tím, co běh s brýlemi na nose obnáší. Sotva se začnou potit, brýle se začnou mlžit a klouzat po nose. Když prší, pokryjí skla brýlí kapky a rázem běžec nic nevidí. A ve výčtu podobných lapálií bychom mohli pokračovat.

S kontaktními čočkami je to snazší

Určitě jednodušší to mají ti běžci, kteří jsou zvyklí používat kontaktní čočky. Dnes už se dá vybírat z mnoha typů. Mezi sportovci jsou velmi oblíbené jednodenní kontaktní čočky, ale na trhu jsou k dispozici i čtrnáctidenní a měsíční. „Nejedná se ale o počet dnů, tedy kolikrát si je můžete vzít, avšak o dobu jejich životnosti po otevření a vyjmutí z balení – blisteru,“ upozorňuje optometrista společnosti ALCON Petr Vykypěl s tím, že čočky by se neměly vyhazovat až na konci cyklu, ale spíše o něco dříve. „Ztrácejí totiž svoje vlastnosti, což člověk nepozná. Především je to prodyšnost pro kyslík – a měnit mohou také rozměr a kvalitu vidění. Pokud tedy chcete nosit čočky jen třikrát týdně či méně často, poohlédněte se raději po těch na jedno použití – je to zdravé a bezstarostné, a to zejména pro lidi, kteří se věnují nějaké sportovní aktivitě,“ dodává odborník.

Petr je aktivní sportovec a kontaktní čočky začal nosit ve 14 letech. Vidění do dálky se mu začalo zhoršovat na základní škole a dnes, ve svých 43 letech, má přibližně tři dioptrie na každém oku. „Kontaktní čočky nenosím stále. Beru si je tehdy, když to je vhodné. Využívám je za volantem, ale hlavně je nosím na všechny druhy sportu: na fotbal, který hraju od dětství, na lyže, na kolo. Rád v nich také plavu a chodím po horách,“ vypráví. Kombinace kontaktních čoček a sportovních, slunečních nebo plaveckých brýlí podle něj nemá chybu. V posledním roce používá na sport výhradně čočky jednodenní a chce u nich zůstat. „Vyhovují mi. Odpadá mi část úkolů spojená s péčí o kontaktní čočky a po použití je jen vyhodím. Zásadně v nich ale nepřespávám, používám jen ty od renomovaných výrobců, dbám na hygienu a alespoň jednou ročně jdu na kontrolu,“ zdůrazňuje Petr, který neměl kvůli nošení kontaktních čoček nikdy žádné obtíže. Proč tedy chodí na pravidelné kontroly, vysvětluje optometrista Petr Vykypěl: „Kontaktní čočka leží převážně na rohovce, která je nejcitlivějším místem na povrchu těla. Nošením čoček ale její citlivost sníží. Proto je tak nutné docházet na preventivní kontroly alespoň jednou za rok. Negativní změny totiž nejsou zpočátku cítit ani vidět v zrcadle.“

Obraťte se na specialistu

Pokud máte chuť kontaktní čočky na běh vyzkoušet, měli byste jejich výběr nejprve konzultovat s očním specialistou, který vám vyšetří zrak a vybere vhodný typ čoček. Pak už jen musíte natrénovat manipulaci s nimi. Někdo se právě téhle chvíle obává, ale vězte, že naučit se správně si nasadit a vyjmout kontaktní čočku není nic složitého, vždyť to zvládají i malé děti. Ke specialistovi se pacient vrací zhruba po prvním týdnu nošení, aby absolvoval kontrolní vyšetření. A pak už je vše na něm.

Při sportu oceníte zvlhčené čočky

Hlavním požadavkem na kontaktní čočky je dnes pohodlí. S tím jsou spojené vlastnosti jako propustnost pro kyslík, minimalizace usazenin na čočce a v hmotě kontaktních čoček. Na trhu už jsou i první kontaktní čočky s proměnným obsahem vody a vysokou kluzkostí. „Naše oči mrknou asi 14 000krát za den, což znamená, že se víčka přesunou přes přední část rohovky, a tedy i přes kontaktní čočky, zhruba jednou za šest sekund. Vysoká lubricita, tedy kluzkost, pomáhá minimalizovat tření mezi kontaktní čočkou a jemnými tkáněmi oka,“ říká MUDr. Filip Beránek z Centra zrakových vad v Praze-Motole. „Právě díky vysoké kluzkosti jsou nejmodernější kontaktní čočky také výjimečně prodyšné, čočkou totiž prochází více kyslíku, což je důležité pro zdravé nošení kontaktních čoček,“ dodává lékař. Dobře zvlhčené čočky oceníte nejen při sportu, ale hodí se i při cestě letadlem nebo při pobytu v klimatizovaných prostorách.

Péče o čočky je nenáročná

Také péče o kontaktní čočky jde rychlým tempem dopředu. Na trhu jsou k dostání víceúčelové roztoky typu „vše v jednom.” Mohou být různě kompatibilní s různými typy materiálů čoček, proto je důležité používat pouze doporučené roztoky. Důležité je vždy čočky v těchto roztocích promnout a propláchnout. Zanedbat se nesmí ani pravidelná výměna pouzdra na kontaktní čočky. Nové zpravidla získáte v novém balení roztoku. Pokud se rozhodnete nosit jednorázové denní čočky, nebudete se o ně muset dodatečně starat vůbec. Každý den, třeba krátce před během, si zkrátka vezmete nový pár čoček, který kdykoli během dne vyjmete a vyhodíte.

Do vody ano, ale opatrně! 

Kombinujete rádi běh s plaváním? Pak vězte, že při koupání v řekách a stojatých vodách může dojít ke kontaminaci čočky mikroorganizmy. V létě proto dejte přednost jednodenním čočkám, mějte hlavu nad vodou a chraňte se před vstříknutím vody do očí.

Text: Andrea Skalická  | Foto: Shutterstock