Řezbáři Vánoce prakticky nikdy nekončí. Ten volyňský už vyrábí letošní betlém, práce zabere i půl roku

Pro řezbáře Jaroslava Frencla Vánoce prakticky nikdy nekončí. O jeho betlémy je takový zájem, že si od jejich výroby odpočine jen párkrát za rok. Marie, Josef a malý Ježíšek v životní velikosti ozdobí letos o adventu také náměstí ve Volyni na Strakonicku, kde Jaroslav Frencl žije i pracuje.

Volyně Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Nejprve si dřevo nahrubo opracuji motorovou pilou, pak použiji různé rozbrusky a v závěrečné fázi používám dláta. Dalo by se pracovat jenom s dláty, ale to bych na tom strávil mládí. Takhle to trvá zhruba dva měsíce, bez strojů by to zabralo půl roku,“ popisuje Jaroslav Frencl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řezbáře Jaroslava Frencla v jeho dílně navštívila Kristýna Barchini

Postavy pro volyňský betlém už má hotové, nejvyšší Josef dosahuje 190 centimetrů. Figury jsou z dubového dřeva. „To je vybrané z toho důvodu, aby betlém vydržel co nejdéle, protože bude venku,“ vysvětluje.

Frencl vytvořil tisícovku betlémů. Ty dělají na Vánoce radost lidem i mimo Česko. „Vyráběl jsem už betlémy do Španělska, Německa, Švýcarska, Švédska, Norska, na Floridu i do Austrálie,“ vyjmenovává.

Teď si betlém od řezbáře objednalo město Volyně a dodalo i dřevo, konkrétně z místního dubu, který poničila bouře.

„Každoročně děláme živý betlém u vánočního stromu, do budoucna ho nahradíme vyřezávaným od našeho řezbáře. V první fázi zadáme tři hlavní postavy a jsme dohodnuti, že postupně budeme betlém doplňovat,“ upřesňuje starosta Martin Červený (SNK).

Betlém si od řezbáře objednalo město Volyně a dodalo i dřevo | Foto: Kristýna Barchini | Zdroj: Český rozhlas

Kristýna Barchini Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme