Čínský ministr obrany navštíví Rusko a Bělorusko na znamení podpory

Přidat na Seznam.cz

Čína – Čínský ministr obrany Li Šang-fu navštívil Rusko a Bělorusko, aby vyjádřil podporu těmto zemím, které se Západ snaží izolovat kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Li odletěl v pondělí na šestidenní cestu, během níž vystoupí s projevem na moskevské konferenci o mezinárodní bezpečnosti a setká se s vedoucími představiteli obrany Ruska a dalších zemí.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov má na konferenci vystoupit s projevem na téma „hledání cest rozvoje zemí většinového světa mimo západní mechanismy, včetně posílení multilaterálních sdružení nového typu“, uvedla ruská oficiální tisková agentura TASS.

Agentura uvedla, že na konferenci byli pozváni zástupci přibližně 100 zemí a osmi mezinárodních organizací.

Jednat se bude „o různých aspektech bezpečnosti v podmínkách nastolení multipolárního světového řádu, o způsobech obnovení konstruktivní mezinárodní spolupráce v kontextu agresivních nároků euroatlantických elit na světovou nadvládu,“ uvádí deník ABC News.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wenbin dodal, že čínští a ruští představitelé „udržují strategickou komunikaci různými způsoby o různých otázkách“.

„Obě strany si na vysoké úrovni spořádaně vyměnily názory na rozsáhlá témata včetně dvoustranné spolupráce a otázek společného zájmu,“ řekl Wang novinářům na každodenním brífinku.

„Obě země budou v nové éře nadále rozvíjet komplexní strategické partnerství spolupráce mezi Čínou a Ruskem,“ dodal. Šlo o zjevnou narážku na společné prohlášení ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho čínského protějšku Si Ťin-pchinga vydané loni v Pekingu těsně před únorovou ruskou invazí, v němž deklarovali „přátelství bez hranic“.

Prezident Si Ťin-pching mezitím v březnu navštívil Moskvu, čímž vyslal západním lídrům vzkaz, že jejich snahy izolovat Moskvu kvůli bojům na Ukrajině selhaly.

Následovat bude návštěva blízkého ruského spojence Běloruska, jehož území bylo částečně využito k loňské invazi. Během pobytu se setká a bude jednat s běloruskými státními a vojenskými představiteli a navštíví vojenská zařízení, uvedlo ministerstvo.

Čína tvrdí, že je v konfliktu neutrální, ale obvinila USA a jejich spojence z provokace Ruska a udržuje s Moskvou pevné hospodářské, diplomatické a obchodní vztahy, uvádí deník The Star.

zdroj: The Star, ABC News