Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Trojmezí v sobotu 19. srpna opět přivítá poutníky ze tří zemí

Zdroj:Diecéze ostravsko - opavskáDiecéze ostravsko - opavská
Rubrika: Hlavní zprávy,Domácí,Ostravsko-opavská diecéze
Datum publikace15. 8. 2023, 10.21
TiskTisk

V sobotu 19. srpna se na Trojmezí v ostravsko-opavské diecézi opět střetnou věřící tří národů, aby se zde zúčastnili poutní mše sv., kterou bude v polštině sloužit od 10 hodin bielsko-żywiecký biskup Roman Pindel.

image:Image 39/source/orig/38924_26183_0_trojmezi.jpg
Ilustrační foto z poutě z roku 2018
Josef Cinciala, Člověk a Víra

Tradice poutí na tomto místě započala po vzniku žilinské diecéze a za jejím vznikem stál žilinský biskup Mons. Tomáš Gális. Společná pouť v místě dotyku hranic tří zemí – České republiky, Polska a Slovenska – má nejen sbližovat národy během bohoslužby, ale též umožnit poznat kulturu sousedů. Ta letošní bude v pořadí již čtrnáctá.

Je již ustálenou praxí, že na místo, kde má proběhnut bohoslužba, se věřící scházejí ze svých kostelů pěšky a že s nimi kráčí i jejich biskup. Nejinak tomu bude i letos – čeští poutníci vyjdou od kostela z Hrčavy s biskupem Martinem Davidem v 9 hodin, z obce Čierne se na Trojmedzí odeberou poutníci ze země našich východních sousedů a polští poutníci zamíří na Trójstyk z farnosti Jaworzyncka-Trzycatek v 9.15 hodin poté, co bielsko-żywiecký biskup Roman Pindel do jejich kostela Panny Marie Frýdecké slavnostně uloží ostatky bl. Stefana Wyszyńského.

Právě biskup Roman Pindel pak bude od 10 hodin sloužit na Trojmezí mši sv., neboť v rámci každoročního střídání organizátorů přišla letos řada na polskou stranu. Po mši sv. bude následovat kulturní program.

Focusy

Život z víry Liturgie a bohoslužby

Mohlo by vás zajímat

image:Image Česko-latinské mešní modlitby
Česko-latinské mešní modlitby
Cena: 40 Kč
image:Image Koncelebrační mešní texty - česky-latinsky
Koncelebrační mešní texty - česky-latinsky
Cena: 143 Kč
image:Image Obřady pomazání nemocných
Obřady pomazání nemocných
Cena: 179 Kč
image:Image Sbírka mší o Panně Marii + Mariánský lekcionář
Sbírka mší o Panně Marii + Mariánský lekcionář
Cena: 531 Kč

Související články

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou