Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kroupy jak míčky poničily na Prachaticku domy i auta, bouři nepřežil kohout

Česko

  12:26
Pondělní tropické odpoledne přerušila na Prachaticku krátká, ale silná bouřka doprovázená krupobitím. To ve Vlachově Březí poničilo střechy domů, skleníky i auta a zabilo jednoho kohouta. Nedaleký Zdíkov pak zaplavil přívalový déšť, který lidem vytopil sklepy i obytné místnosti.

„Bouřka se začala kolem třetí hodiny odpoledne formovat u Klatov a následně se přesouvala směrem na Prachaticko, kde udeřila velice silně. Ve Stachách a Zdíkově napršelo za necelou hodinu a půl 100 milimetrů vody. V okolních vesnicích pak padaly až čtyřcentimetrové kroupy,“ popsala Eva Plášilová z Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích (ČHMÚ).

To potvrzuje i Jan Jedlička z Vlachova Březí, kterého bouřka zastihla při práci na zahradě. „Když to začalo padat, rychle jsem utíkal přikrýt auto dekou. Netrvalo to ani minutu a několik kusů ledu mě trefilo přímo do hlavy,“ vyprávěl.

Doplnil, že bouřka sice netrvala déle než 10 minut, přesto stihla napáchat značné škody. V ulici před jeho domem kroupy o velikosti až pingpongových míčků poničily všech 12 zaparkovaných aut.

A mnoho škod hlásí i další obyvatelé. „Na domech jsou potlučené tašky, mnoho vysypaných střešních oken, skleníků, vymlácené světlíky. Všechna auta, která byla venku, jsou zdevastovaná od krup, mají pozurážené plasty a blinkry. Našel se také mrtvý kohout, kterého to prý trefilo do hlavy,“ popsal na sociálních sítích následky bouře další z občanů.

Likvidaci škod po bouřce řeší také obyvatelé Zdíkova, který zaplavil přívalový déšť. Voda při něm vytopila místním sklepy i obytné místnosti. S odklízením škod tam museli pomáhat také hasiči.

„Kvůli bouřce jsme měli sedm výjezdů. Naštěstí nešlo o nic vážného, nikde jsme nemuseli likvidovat popadané stromy. Pomáhali jsem pouze odčerpat vodu ze sklepů a odklízet naplaveniny,“ popsala zásahy mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Meteorologové upozorňují, že počasí se nejméně do čtvrtka nejspíše nezmění. „Riziko bouřek je nadále vysoké, proto platí výstraha,“ sdělila Plášilová.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz