Hlavní obsah

Co nesmí chybět v pokoji prvňáčka i teenagera? Kvalitní židle, dostatek soukromí a barvy

Foto: Asko nábytek

Foto: Asko nábytek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vaše děti si užívají prázdniny a o škole zřejmě nechtějí ani slyšet, ale vy potřebujete zařídit a vybavit pokoj pro školáčka či teenagera? Poradíme vám, co by každému z nich nemělo v dětském pokoji chybět. Základem je pořádný stůl a židle, ale i soukromí.

Článek

Začátek dalšího školního roku se nemilosrdně blíží, a tak je čas pomalu dát do pořádku dětský pokoj a nachystat vše potřebné pro vašeho malého školáka nebo možná studenta střední školy. Někdo zařizuje kompletně nový pokoj, někomu možná postačí jen pár drobností nebo trochu přestavět nábytek. Víte ale, jaké zóny by v interiéru neměly chybět a po jaké době by se mělo vybavení dětského pokoje obměnit?

Obecné rady pro dětský pokoj

U zařizování dětského pokoje je důležité v první řadě myslet na to, že jde o multifunkční prostor, který slouží nejen k psaní domácích úkolů, ale také jako ložnice, herna, šatna a v pozdějším věku skoro jako obývák i pracovna.

„Základem dětského pokoje je samozřejmě postel s kvalitním roštem a matrací, ale každý pokoj by měl být vybaven také pracovním stolem a pohodlnou ergonomickou židlí. Neměli byste zapomenout ani na dostatek úložných prostor. S přibývajícím věkem vašich ratolestí sice bude ubývat hraček, ale přibudou učebnice, oblečení a další věci související s koníčky dětí a dospívajících,“ říká Andrea Štěpánová, marketingová ředitelka Asko-Nábytek.

Je také časté, že jeden pokoj sdílejí dva sourozenci. Pro ně je pak nejdůležitější vybrat takový nábytek, aby měl každý alespoň nějaké soukromí, třeba v podobě závěsu a baldachýnu u postele či přepážky mezi stoly. A jsou-li navíc už oba školou povinní, měli by mít každý svou vlastní židli.

Pokoj pro prvňáčka

První úpravy dětského pokoje od doby, co se vaše dítě narodí, přichází většinou s nástupem do první třídy. Z ryze herního prostoru je potřeba vytvořit také pracovní kout, kde začíná dítě plnit první školní povinnosti. Zároveň je na prvním stupni ještě dost hravé, a tak mu nesmí chybět místo pro jeho hry a hračky.

„Aby se dítko cítilo ve svém útočišti příjemně a bezpečně, zapojte ho do procesu plánování a nechte ho vybrat třeba tapety, povlečení, drobný nábytek a obrázky,“ radí Štěpánová. Zároveň je lepší v tomto věku už volit nábytek v neutrálních barvách, který vydrží delší dobu, a postačí obměnit podle potřeb dítěte jen doplňky.

Pokoj pro dítě na druhém stupni

Další zlom v proměně pokoje nastává na druhém stupni, kdy jde dítě do šesté třídy a postupně přichází do puberty. Začíná mu trochu jiný režim, více povinností a mění se jeho zájmy. Děti tak v pokoji nebudou už tolik využívat podlahu na hraní, ale ocení spíše sedací vak pro relax nebo malé kanape. Také budou potřebovat více úložného prostoru, větší šatní skříň i větší pracovní plochu na stole, včetně kvalitního osvětlení.

Foto: Archiv firmy

Pro starší děti se bude hodit moderní psací stůl s úložným systémem, Čilek, 3690 Kč, prodává HezkydetskynabytekFoto: Archiv firmy

Jaký vybrat stůl

Vybíráte-li stůl do dětského pokoje, je důležité myslet na to, že ho bude potřeba přizpůsobit růstu dítěte. Proto jsou na začátek ideální takzvané rostoucí psací stoly stejně jako rostoucí židle, jež nabízí dnes už spousta obchodů s nábytkem.

„Standardní výška psacího stolu je okolo 75 centimetrů, což je vhodný parametr pro dospělého. Pro malé školáky jsou ideální rostoucí stoly, které lze postupně zvedat, jak bude dítě růst. Hloubka stolu by měla být optimálně v rozmezí 60 až 80 cm. U některých stolů lze sklopit desku, když chce dítě malovat,“ uvádí Daniel Nádasky, nákupčí dětského nábytku z XXXLutz.

Nezapomínejte také na pojízdné kontejnery či šuplíky, které budou u stolu nutností, a také na kvalitní osvětlení. Oblíbené jsou v současné době lampičky s dobíjecí stanicí pro mobilní telefony v jednom.

Na židli nešetřete

Pro každého školáka je důležité, aby se naučil u stolu také správně sedět. Základem je pohodlná židle, nastavená ve správné výšce. Jak ji zjistíte? Obecně platí, že uživatel jakéhokoli věku by měl mít vsedě chodidla plně na zemi a ruce položené na stůl by měly svírat pravý úhel.

„U menších dětí je třeba zároveň dát pozor i na hloubku sedáku. Prvňáček potřebují mělčí, student prostornější. Nejrozšířenější jsou pojízdné otočné pracovní židle, u nichž je možné nastavit různou polohu opěradla, které je anatomicky tvarované. Většinou bývají vybaveny područkami i plynovým pístem pro nastavení výšky sedáku,“ vysvětluje odborník.

Na seznamu teenagerů se pak často objeví přání v podobě herní židle, která připomíná designem sedačku závodního auta a je určená pro milovníky počítačových her. U nich je pak nezbytností bederní výztuž a pro oporu krku a páteře nastavitelný podhlavník. „Čalounění je ve většině případů z měkké pěny, ale novým trendem je i síťovina nebo kůže,“ dodává Nádasky.

Jak zařídit pokoj pro teenagera

Poslední dětský pokoj, který budete doma nejspíš zařizovat, je pro středoškoláka či vysokoškoláka. Ti už mají svůj vyhraněný styl a vkus, takže si do zařizování nenechají nejspíš tolik mluvit. Důležitá je pro ně odpočinková zóna a někteří tráví dost času, i co se studia a práce týká, na posteli (jak vybrat postel). Pokud to jde, pořiďte takovou, která má výsuvné patro pro případné přespání kamaráda.

Mnozí studenti ve starším věku začínají také chodit do posilovny, a tak je dobré, když mají doma prostor i na pár činek či jeden multifunkční přístroj. Snažte se jim porozumět a pokoj co nejvíce přizpůsobit jejich přáním. Vše pak sjednotí stylové doplňky či textilie. Ty už se mohou měnit častěji než samotný nábytek.

Načítám