Čtvrtek , 16. 05. 2024

Přemysl

Okouzlující Šumava. Navštivte 8 NEJ míst na Šumavě

Ne nadarmo se říká, že Šumava patří k těm nejkrásnějším místům v České republice. Skutečně tomu tak je. Tamní příroda přímo vybízí k dlouhým procházkám po hřebenech kopců, po lesích i údolích. Co zajímavého můžete na Šumavě navštívit?
Šumava po ránu
Šumava po ránu

16. 08. 2023

Šumava Chalupská slať

Jen kousek od obce Borová Lada, která leží v samém srdci Šumavy, najdete Chalupskou slať, která se rozprostírá na ploše sto třicet hektarů a v první zóně národního parku. Jde o přírodní památku Borové Lady a její součástí je i rašelinové Chalupské jezírko, kolem kterého také vede turistická stezka. Žije zde mnoho vzácných živočichů a rostou tu i rostliny, na které jinde téměř nenarazíte. Trasa kolem jezera je dlouhá dvě stě šedesát metrů a vede po asfaltové cestě i po povalovém chodníku nad rašelinou. Jedete-li autem, můžete ho nechat na parkovišti v obci Svinná Lada. Odtud vás čeká jeden kilometr pěší chůze. Případně se vydejte po zelené turistické trase, která začíná v necelých sedm kilometrů vzdálených Nových Hutích.

Prášilské jezero

V jihozápadních Čechách najdete obec Prášily, odkud se dostanete k jednomu z pěti jezer na Šumavě, které jsou ledovcového původu. Sice se ani v jednom nevykoupete, neboť je to zakázáno, ale jsou tak  krásná, že za nějakou tu menší túru do kopce rozhodně stojí. Jezero Prášily se nachází na východním výběžku hory Poledník a v nejhlubším místě jeho hloubka dosahuje patnácti metrů. Voda z jezera pak odtéká Jezerním potokem až do Vltavy… K jezeru se dostanete po červeně značené turistické stezce z Prášil. Cesta je dlouhá zhruba pět kilometrů. Od jezera pak můžete vyšplhat až k rozhledně Poledník, odkud se vám naskytne přenádherný výhled do krajiny.

Pramen Vltavy

Cesta k pramenu Vltavy vede přes Kvildu. Najdete ho na úpatí Černé Hory a říká se mu Teplá Vltava. Jde však pouze o pramen symbolický. Je obložen kameny a někdy vysychá. Cesta k němu je ovšem kouzelná. Vedou k němu hned tři turistické stezky, po nichž se mohou pohybovat pěší i cyklisté. Vyrazit můžete z Modravy, v tom případě je cesta dlouhá necelých deset kilometrů, z Kvildy vede cesta dlouhá sedm kilometrů, a nejkratší cestou se můžete vydat z Bučiny. Odtud to máte k prameni jen čtyři a půl kilometru.

K TÉMATU  Žraloci: Krvelačné bestie jsme stvořili my. Jaké mýty o nich kolují?

Naučná cesta Brčálník

Okružní naučná stezka začíná nedaleko železniční stanice Hojsova Stráž-Brčálník a je dlouhá čtyři a půl kilometru. Projdete obcí Brčálník u Železné Rudy a pokračujete po železničním viaduktu směrem k řece Úhlavě až k hranici Přírodní rezervace Brčálnické mokřady. Pak už vás čekají povalové chodníky přes pastviny. Během cesty narazíte celkem na šest informačních tabulí, z nichž se dozvíte mnoho zajímavého o tamní přírodě i o samotné rezervaci. Na stezku se mohou vydat i rodiče s dětmi, není nijak náročná.

Boubínský prales

Právě v Boubínském pralese najdete panenskou přírodu, do níž lidská noha vstoupí jen zřídkakdy. Stezka pralesem se nachází tisíc metrů nad mořem a vede přes nejzajímavější a zároveň nejvíce chráněnou část rezervace. Stezku značí částečně modrá a částečně zelená turistická značka a je dlouhá čtyři kilometry. Cestou se dozvíte mnoho zajímavostí o historii Boubína, ochraně pralesa a také o místní fauně a flóře. Okruh můžete začít u Boubínského jezírka.

Hrad Kašperk

Kašperk je nejvýše položeným hradem u nás, neboť se nachází v nadmořské výšce devět set metrů. V polovině čtrnáctého století ho nechal vystavět Karel IV. a to na obranu hranic. Pro návštěvníky je připraveno hned několik prohlídkových okruhů, z nichž si určitě vybere úplně každý.

Lipno

Chystáte-li se na dovolenou na Lipno, určitě si naplánujte příjemnou a nikterak náročnou procházku po stezce vedoucí z Lipna do Frymburku. Stezka je dlouhá necelých šest kilometrů a vede po žluté turistické značce. Po cestě najdete hned několik zajímavých zastavení v podobě Alpské vyhlídky nebo odpočívadla se studánkou. Vyrazit můžete od parkoviště pod lyžařským areálem Kramolín. A když už na Lipně budete, nezapomeňte objevit místní Stezku korunami stromů. Za dobré viditelnosti se vám naskytne nezapomenutelný výhled.

Schwarzenberský kanál

Čtyřicet čtyři metrů dlouhý kanál byl vystavěn koncem osmnáctého století a dříve sloužil k plavení dříví. Během komunistické éry byl téměř celý zničen, ale dnes se můžete vydat po patnáctikilometrovém nově zrekonstruovaném úseku. Podél Schwarzenberského kanálu vede několik pěších i cyklistických tras a zároveň se můžete projít po nejstarší šumavské turistické trase, která je nazývána Medvědí stezkou.

K TÉMATU  Pohlavní nemoci nejsou tabu! Jaké jsou diagnostikovány nejčastěji?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT


10 tipů na výlety: cestujeme po jižních Čechách

10 nejoblíbenějších přehrad v ČR aneb kam na dovolenou

Zdroje článku:
www.navylet.cz, www.kudyznudy.cz, www.npsumava.cz,
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Sedl na vás splín? Nebo máte nervy z práce? Rodiny? Přátel? Zkrátka nejste ve své kůži a potřebovali byste nějak nakopnout? Pak nasaďte sluchátka nebo otočte volume doprava na své televizi či hifi věži a zazpívejte si pecky, které vás během pár vteřin přivedou na jiné myšlenky.
V životě jsem si nikdy nevedla špatně po finanční stránce, to však neznamená, že bych si mohla nějak vyskakovat. Proto jsem začala přemýšlet, kde přijít k dalším penězům. Pak jsem narazila na nabídku online casina, přišlo mi to jako skvělá možnost, jak si přivydělat z domova. Řekla jsem si, že zkusím štěstí. To jsem však ještě nevěděla, že je to jedna velká past.
Sedět doma se zdá jako nuda, nebo dokonce otrava – když se ale na tento problém podíváte z jiného úhlu pohledu, dá se volný čas doma využít docela plodně.
Přečtěte si příběh ženy, která si uvědomila, že ke svému muži již nechová žádné hluboké city. Stali se přáteli a jejich milenecký vztah šel do ústraní.
Stýskání dětí o prázdninách. Jak si s ním poradit? Děti nemohou trávit celý čas se svými rodiči, jezdí na letní tábory, sportovní kurzy nebo k prarodičům. Co dělat, když si napíšou či zavolají, že se jim stýská? Nemějte výčitky, chvilkové stýskání je přirozené. Můžete jim pomoci tím, jak se zachováte vy.
V každém životě ženy následuje ihned po probuzení návštěva koupelny. A kromě ranní ústní hygieny zde dochází ještě k jednomu velkému kroku, a sice k líčení. Žena se chce cítit krásná a šminky jí v tom pomáhají. Zatímco s nanášením make-upu si řada žen dobře poradí, problém nastává při líčení očí. V tomto případě se dopouštíme několika chyb.
Zítra se bude rozhodovat o vaší budoucnosti. V práci i v soukromí. V neděli se Luna přiblíží hvězdě Albaldach. Co to znamená pro vás? Astroložka Naďa Šmídová přináší další horoskop krásy a duševního zdraví na tento víkend. Co všechno se dá očekávat?
Rýže je velmi populární přílohou, a pokud ji dobře připravíte, jistě si na ní pochutnáte. Zdaleka však není jen jedna jediná rýže, ale máte na výběr hned několik druhů. Znáte je a víte, kdy jakou rýži použít?
Kdo by nemiloval nakládané kyselé okurky. Jsou výborné k masitému pokrmu, nebo jen tak, když máme chuť. Legendární „kvašáky“ se zkrátka těší velké oblibě. Pokud ale chcete mít ve špajzu dostatečné zásoby zavařených okurek na zimu, je zapotřebí mít dobrou úrodu
Plánujete svou letošní dovolenou? Nelákalo by vás však pouze ležení u moře, ale spíše aktivní dovolená? Vaše kroky mohou směřovat na Kostariku – zemi adrenalinu a zážitků.
Animované filmy mají právě teď v kinech žně. Sázkou na jistotu je bezesporu Toy Story 4: Příběh hraček, který sklízí samou chválu. Pro nejmenší jsou tu Angry Birds ve filmu 2, oživlý svět stavebnice přináší Playmobil ve filmu a čerstvým přírůstkem je zvířecí animák Psí kusy. Napovíme, na co s dětmi nebo celou rodinou vyrazit.
Nestíháte vařit a připravovat si svačiny do práce? Často saháte po polotovarech nebo se stravujete u stánků s rychlým občerstvením, protože si myslíte, že vám to ušetří čas? Možná ano, ale určitě to nešetří vaši peněženku, nehledě na to, že se pak stravujete hodně nezdravě. A chcete s tím něco udělat?

Výběr článků

Všichni milovníci seriálu Sex ve městě jsou jako na jehlách Carrie Bradshaw, protože je to tady! Kýžené pokračování v podobě nových dílů. Otázkou však zůstává, jestli se i tato série bude držet původního stylu Sexu ve městě, anebo se spíše můžeme těšit na něco nového. A v neposlední řadě, jestli to celé autoři pokračováním leda nepokazí.
Aloe vera je rostlina, která se velmi často označuje za zázrak v květináči. Zdravotní benefity a léčivé účinky této drobné dužinaté a nijak nevýrazné rostliny jsou totiž až dech beroucí. Nemůžeme se divit tomu, že se mezi námi najde tolik lidí, kteří chtějí zázračnou aloe vypěstovat. Bohužel ne každý je zběhlý v pěstování. Jak tedy na to? Jak na pěstování aloe, která nám pomůže při akné i popáleninách?
Dušičky, tedy Památka zesnulých, vychází na pátek. 2. listopad je den, kdy navštěvujeme hroby. V zámoří má trochu veselejší nádech a slaví se už 31. října. Tradice je jedna věc, ale všechna ta výzdoba vypadá skvěle! Následující video ukáže 23 rychlých tipů na tu pravou halloweenskou dekoraci.

Nepřehlédněte

S blížící se plavkovou sezónou začíná mnoho z nás přemýšlet o tom, jak své tělo dostat zpátky do formy. Někdy tak neodoláme a zkoušíme různé zázračné diety, které slibují rychlý úbytek váhy.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek