Mimo kávu mysl dobře povzbudí i maté, yaupon a matcha

0
226
matcha
Foto: Pixabay.com

I přes lákavou vůni a příjemně nahořklou chuť káva každému žaludku neprospívá. Mysl ale povzbudí i jiné nápoje s obsahem kofeinu, které žaludek tolik nedráždí a neruší psychiku. Řeč je o maté, yaupon a matcha čaji.

Mimo kávové nápoje povzbudí unavené tělo i mnohé čaje s obsahem kofeinu. Výhodou čajů typu maté, yaupon nebo matcha ve srovnání s kávou je, že nedráždí žaludek, nenarušují soustředěnost a nevyvolávají pocit nervozity. A to i přesto, že stejně jako káva i tyto nápoje obsahují kofein a někdy i více než káva. Alternativami kávy se blíže zabývá prof. Jiří Ruprich z Centra zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu [SZÚ].

„Většina druhů čaje obsahuje přibližně polovinu kofeinu oproti kávě. Bylinné čaje ho obsahují jen málo nebo žádný,“ říká obecně k obsahu kofeinu v čajích prof. Ruprich.

Bylinné čaje jsou proto ve srovnání s kávou a rovněž i černým a zeleným čajem méně kyselé a žaludek je přijímá bez vedlejších účinků. Obecně pak čaje většinou obsahují zdraví prospěšné antioxidační sloučeniny. Pro představu pak profesor přidává srovnání obsahu kofeinu v nejčastěji konzumovaných nápojích. Kupříkladu 100 ml kávy [jeden šálek, pozn. red.] obsahuje přibližně 40 mg kofeinu, instantní neboli rozpustná káva pak asi 25 mg a černý čaj zhruba 20 mg. Ještě méně je ho v daném množství v zeleném čaji a sice 12 mg.

Yerba maté namísto kávy

Stejné množství kofeinu jako káva a mnohdy i více podle prof. Rupricha obsahuje dnes už i v Česku známý a běžně dostupný čaj yerba maté neboli maté. Jde o bylinný čaj ze stromu Cesmína paraguayská rostoucí v Jižní Americe. Čaj z cesmíny má zemitou a více nahořklou chuť než jiné čaje.

„Obsahuje antioxidační polyfenoly, jako je kyselina chlorogenová, a navíc tolik kofeinu jako káva nebo i více, na 100 ml 40 až 90 mg,“ uvádí k maté prof. Ruprich.

Některé výzkumy podle něj naznačují, že by mohl podporovat hubnutí a snižovat cholesterol v krvi. Ti, jež maté pravidelně pijí, si čaj chválí především pro jeho povzbuzující účinky. Podle nich snižuje pocit únavy. A také tvrdí, že se po něm lépe soustředí. Což zřejmě způsobuje i v maté obsažený kofein. Jeho konzumenti ale i uvádějí, že po pití maté nepociťují žádnou nervozitu ve srovnání s kávou.

Profesor Ruprich ale upozorňuje i na jednu stinnou stránku maté. A tou je jeho zpracování, respektive sušení listů rostliny kouřem.

„Například sušení listů kouřem může vnášet polycyklické aromatické uhlovodíky podobně jako karcinogenní látky, které se mohou kvůli kouři nacházet například i v grilovaném mase,“ vysvětluje.

Právě z tohoto důvodu některé výzkumy spojují dlouhodobé pití většího množství maté se zvýšeným rizikem některých druhů rakoviny. Včetně rakoviny hlavy a krku, žaludku, močového měchýře a plic, dodává profesor. Pro zdraví bezpečnější způsob produkce maté proto považuje sušení listů stromu bez kouře, tedy pomocí vzduchu.

Čaj yaupon pochází z jihu USA

Dalším z cizokrajných bylinných čajů, kterým se dá dobře nahradit káva, je yaupon čaj. Pochází ze Spojených států, často z Texasu. Má jemnou travnatou chuť docela podobnou zelenému čaji. Obsahuje kyselinu chlorogenovou a antioxidanty, které snižují záněty a zvyšují energii.

„Tento čaj obsahuje 60 mg kofeinu v jednom šálku a poskytuje také teobromin, sloučeninu strukturně podobnou kofeinu, který se nachází v kakaových bobech a mnoha čajích,“ uvádí k yaupon čaji prof. Ruprich.

Zelený čaj brání infarktu, mrtvici i snižuje cholesterol

Teobromin podle jeho slov zvyšuje průtok krve, má povzbuzující účinky, a tedy udržuje mysl bdělou. Účinky teobrominu ve srovnání s kofeinem ale nastupují pomaleji a trvají déle než po požití kofeinu, který tělo nabudí rychle, ale krátkodobě. Ani s pitím yaupon čaje se to ale nemá podle prof. Rupricha přehánět.

„Kombinace teobrominu a kofeinu může zvýšit srdeční frekvenci a narušit spánek. Zejména pokud vypijete velké množství yauponu či ho popíjíte příliš blízko před spaním,“ varuje.

Matcha obsahuje více kofeinu než káva

Ze stejné rostliny [Camellia sinensis] jako zelený čaj se vyrábí další z osvěžujících nápojů a sice matcha. Na rozdíl od zeleného čaje se matcha pěstuje ve stínu. To ji chrání před slunečním zářením a oxidací. Díky absenci prudkého slunce se rostlina těší jasně zelené barvě a vyššímu obsahu polyfenolů.

Po dozrání čajovníku se jeho celé lístky a stonky rozemelou na jemný prášek, který se následně rozšlehá s horkou vodou nebo mlékem.

„Matcha obsahuje přibližně 40 až 175 mg kofeinu na šálek a obsahuje stejné antioxidační polyfenoly jako zelený čaj, konkrétně theanin a katechiny,“ tvrdí prof. Ruprich.

K výrobě matchy se podle něj používají celé listy. Díky čemuž může obsahovat vyšší koncentrace kofeinu než klasický zelený čaj.

„Zatímco zelený čaj obsahuje malé až střední množství kofeinu, matcha ho může obsahovat velmi vysoké množství, dokonce více než káva,“ upozorňuje profesor.

Pití kávy zvyšuje riziko vyššího cholesterolu, zjistili vědci

A kdo chce příjem kofeinu omezit na minimum a přitom si vychutnat šálek chutného nápoje, který alespoň trochu připomíná chuť kávy, pak je tady čekanka. Nápoj se obvykle připravuje z kořene rostliny [Chicorium Intybus], který se suší, praží a mele na nápoj. Čekanka obsahuje prebiotickou vlákninu zvanou inulin.

Během pražení prášek karamelizuje, díky tomu nápoj získává tmavě hnědou barvu s oříškovou, sladší a méně hořkou chutí než tradiční káva.

„Chutí se podobá běžné kávě, ale neobsahuje kofein. Studie na zvířatech ukazují, že kořen čekanky má protizánětlivé účinky,“ vyzdvihuje přednosti nápoje z čekanky prof. Ruprich.

V čekance obsažený inulin prospívá střevnímu mikrobiomu, zdraví střev. Rostlina čekanka pochází ze stejné čeledi jako ambrózie. I proto může čekanková káva u lidí citlivých na pyl ambrózie vyvolat alergickou reakci.

 –VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here