Opožděné žně a intenzivní deště ovlivnily kvalitu obilí, každý třetí vzorek přenice na Vysočině nevyhovuje potravinářským normám

16. srpen 2023 14:14

Každý třetí vzorek pšenice, který zemědělci přivezou do mlýna v Havlíčkově Brodě, nevyhovuje potravinářským normám. Obilí poničily intenzivní deště v první polovině srpna. Dolů šla nejenom kvalita, ale taky výnosy.

Loni bylo touto dobou obilí už bezpečně uložené v sýpkách, letos je ho zatím většina ještě na polích. Můžou za to intenzivní deště, které na začátku srpna donutily zemědělce přerušit žně. Teď už sice můžou kombajny znovu do práce, ale škody jsou nenapravitelné. Dolů šly nejenom výnosy, ale hlavně kvalita. Velkou část pšenice mlýny odmítají.

“Co začaly chodit vzorky, tak každý třetí má tu kvalitu nižší. Ať už je to lepek nebo dusíkaté látky,” říká jednatel mlýna v Havlíčkově Brodě Štěpán Valenta.

Obilí ale podle Štěpána Valenty bude dostatek a proto se neobává, že by jeho cena šla nahoru. Hodnotit letošní úrodu bude ale možné až ve chvíli, kdy žně skončí.

autor: Milan Soldán
Spustit audio

Související