Náchodský zámek je pro mne takovým Českým Krumlovem východních Čech, říká kastelánka Iva Kysilková

16. srpen 2023

Pojďte se prázdninově toulat. Jestli rádi jezdíte v létě po hradech a zámcích za poznáním, tak vás teď čeká náchodský zámeček vršku kulatýho, jak se zpívá ve známé lidové písničce. Už dva roky je domovem kastelánky Iva Kysilková.

V roce 2021 jste nastoupila na zámek?
Přesně tak. Do funkce nastoupila v roce 2021, ale už jsem se tam přesunula koncem roku 2020. A dá se říct, že už jsem se tam zabydlela.

Iva Kysilková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Už máte prozkoumané všechny kouty?
Myslím si, že ano. Mám dojem, že jsme se naposledy spolu bavili o tom, jestli už jsem našla všechny podzemní chodby, tak to si dovolím tvrdit, že ne. Protože stále někteří badatelé tvrdí, že jich tam jsou kilometry. Tak daleko ještě nejsme, ale člověk si musí nechat některé cíle i na později.

Nejlépe vám udělá na duši, když někdo ocení vaši snahu zámek zvelebit. Radost návštěvníků, to je důvod, proč tuto práci děláme.
Iva Kysilková, kastelánka náchodského zámku

Jaká je letošní návštěvnická sezóna? Zámecký kopec krásně prokoukl po nákladné revitalizaci, co zámek?
Máte pravdu. Co se týče návštěvnosti, tak myslím, že si můžu dovolit tvrdit, že je velmi dobrá. De facto jsme se vrátili do předcovidových let a to nás samozřejmě těší. Návštěvníci chodí, a věřím, že jsou ve valné míře spokojeni. Takže to je největší potěcha, nejlépe vám udělá na duši, když někdo ocení vaši snahu a to, že se snažíme zámek zvelebit. Radost návštěvníků, to je důvod, proč naši práci děláme.

Čtěte také

Vy jste vystudovaná architektka, je to tak?
Ano, mám v Praze na ČVUT vystudovanou Fakultu architektury, obor architektura a urbanismus. Ale celý můj profesní život je spjatý s památkami, od 15 let jsem provázela na Humprechtu, Červené Lhotě, Hrubém Rohozci, pak v souběhu, už když jsem byla kastelánka, jsem si jeden týden střihla na východočeském Opočně. A od roku 2014 jsem byla 7 let kastelánkou na severočeském Grabštejně. Potom nastal přesun do Náchoda před těmi 2,5 lety.

Na jak dlouho má kastelán takovou památku svěřenu?
To záleží podle chuti, podle sil a podle spousty různých dalších věcí. Mám kolegy, kteří třeba i 40 let života spojili s jedním jediným objektem a nikdy by ho za nic jiného neměnili. A potom mám zase kolegy, kteří možná potřebují nějaký častější impuls a ty objekty mění. Takže je to asi člověk od člověka a podle povahy.

Čtěte také

Jak se vůbec přebírá takový zámek? To musí být asi uspořádána velká inventura, ne?
Opravu to není jen o tom, že vám někdo předá krabici s jedním šanonem a tím je hotovo. Tady v Náchodě to byl dlouhý souběh, myslím si, že jeden z nejdelších, čtyřměsíční. S kolegou Petrem Těžkým, kurátorem a také spoluautorem našich expozic, jsme procházeli kompletně veškerý mobiliář i zámeckou knihovnu. To znamená, že musíte zkontrolovat všech asi 25 000 položek mobiliáře. Možná jich už je i víc, postupně jsme některé věci objevily, ale ještě nejsou zapsané, ty budeme doplňovat do evidence. A co se týká knihovny, tak to bylo také asi 27 000 svazků s tím, že když se to pak ale vezme po jednotlivých položkách, tak jsou tam některé soubory pod jedním číslem. Tedy reálně to bylo asi 55 000 kusů. To vše musíte zkontrolovat.

Jiří Guth-Jarkovský začínal na náchodském zámku jako vychovatel dětí. Myslím, že ho to nasměrovalo na jeho další životní cestu.
Iva Kysilková, kastelánka náchodského zámku

Náchodský zámek byl původně hradem, pak ho majitelé po staletí zvelebovali a vybudovali krásný zámek. Kdo vlastně postavil onen původní středověký hrad?
Tvrdí se, že rytíř Hron z rodu Načeraticů. Je to opředené otazníky, ale je to první doložená písemná zmínka. Majitelů pak byla následně spousta. To by trvalo dlouho, pokud bychom je chtěli všechny vyjmenovat.

A kdo byl tím posledním majitelem, který na zámku opravdu žil?
Co se týká aristokratických majitelů, tak to byl rod Schaumburg-Lippe a posledním majitelem byl Bedřich z rodu Schaumburg-Lippe.

Čtěte také

U těch sloužil Jiří Guth-Jarkovský a učil jejich děti?
Ano. Ten začínal blahé paměti po studiích na Karlo-Ferdinanově univerzitě na náchodském zámku jako vychovatel zdejších zámeckých dětí. Myslím, že tam načerpal všechnu inspiraci, ať už sportovní, protože Schaumburgové v zimě rádi sáňkovali či bruslili, v létě zase hráli tenis a měli spoustu dalších sportovních aktivit. Tam vidím onu linku, která později vyvrcholila v mezinárodním olympijském výboru a v účasti Jiřího Gutha-Jarkovského na prvních novodobých olympijských hrách. Zároveň princezna Bathildis, manželka tehdejšího majitele a Bedřichova matka, byla z velmi významné evropské aristokratické rodiny. Ona udávala takt, vše muselo být podle přísné etikety. A tam je zase spojitost na to, že pro nás je Jiří Guth opravdu takovým etalonem etikety, takovým Ladislavem Špačkem doby první republiky. A těch motivů je tam spousta. On byl autorem cestopisů nebo průvodcem po Náchodě. Opravdu si myslím, že Schaumburgové ho inspirovali a možná ho nasměrovali na jeho pozdější dráhu.

Státní zámek Náchod
Významnými majiteli, jejichž vláda na panství je spojena s rozsáhlou stavební činností, byl rod Smiřických, ve 2. polovině 16. století jeden z nejbohatších v Čechách. Roku 1623 koupila náchodské panství Magdalena Trčková z Lípy a o několik let později jej postoupila svému synovi Adamovi Erdmanovi Trčkovi. Adam byl posledním majitelem pocházejícím z české šlechty.

Určitě se mu věnujete také v zámeckých expozicích?
Ano, na druhém prohlídkovém okruhu, který se věnuje rodině Schaumburg-Lippe, začínáme pokojem Jiřího Gutha-Jarkovského. Byť to je spíše pouze dobově inspirované, ale Guth je pro nás takovým pojítkem v rámci druhého okruhu. Připomínáme si i jeho vzpomínky na princeznu Bathildis, dámu s laskavýma očima, která měla pochopení pro místní lidi a často mezi ně chodila. Guth také vzpomínal, jak malým princeznám předčítal pohádky, protože to bylo ve velké oblibě mezi malými dámami. A ty si ho zase uplácely sladkostmi, protože věděly, že má rád sladké. Tedy máme tam spoustu drobných perliček, které se návštěvníci na druhé prohlídkové trase dozvědí. To jsou příběhy, které lákají a táhnou.

Čtěte také

Co je vaší srdeční záležitostí na náchodském zámku?
Náchod je pro mě takovým Českým Krumlovem východních Čech, když bych měla použít nějaké přirovnání. Myslím si, že pořád není dostatečně objeven. Má spoustu různých zákoutí, ať už se jedná o Piccolominskou zahradu, nebo nádvoří, kterých je tam pět. Když se na zámek podíváte z náměstí, tak máte pocit, že je ten areál maličký. Ale ona je to taková dlouhá protáhlá nudle, kde se skrývají různá zákoutí a každé to nádvoří je jiné, má jinou výškovou úroveň. Je to takové milé, byť je areál velmi rozlehlý, ale těmi drobnostmi si vás přitáhne a cítíte se tam podle mě velmi dobře. Každý si tam najde své oblíbené místo.

Pojďme ještě pozvat na Hradozámeckou noc, protože to bude jedna z vašich velkých prázdninových akcí.
Určitě. Je to celostátní akce pod hlavičkou Národního památkového ústavu. Poslední sobotu v měsíci srpnu, tedy 26. srpna, máme pro návštěvníky připravenu úplnou novinku. To v Náchodě zatím ještě nebylo, volné prohlídky interiéru bez průvodců. Tedy pokud někdo nechce vyrazit na hodinovou prohlídku s průvodcem, může si vše projít sám. Budou samozřejmě k dispozici v každé místnosti kustodi, kteří zodpoví všechny zvídavé otázky návštěvníků. Bude to zase něco jiného, chceme interiéry trošičku i nazvučit a nasvítit jinak. Věříme, že to bude pro všechny krásný zážitek.

Jakub Schmidt a Iva Kysilková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Na náchodský zámeček vršku kulatýho vás všechny zve kastelánka Iva Kysilková. Děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související