Čínská ekonomika na cestě k oživení, ale s výkyvy

Ekonomická data v klíčových oblastech v Číně zaznamenala v červenci normální měsíční výkyvy, uvedl v úterý (15. srpna) Národní statistický úřad (NBS) Číny. Mluvčí NBS Fu Ling-chuej řekl, že čínská ekonomika pokračuje v trendu oživení, ale stále čelí výzvám a tlaku ze složitého mezinárodního prostředí a nedostatku domácí poptávky.

Údaje zveřejněné NBS ukázaly, že maloobchodní tržby za spotřební zboží se minulý měsíc meziročně zvýšily o 2,5 procenta na téměř 3,68 bilionu jüanů (512,22 miliardy dolarů).

Prodeje v oblasti služeb vzrostly za prvních sedm měsíců roku 2023 meziročně o 20,3 procenta.

»Spotřeba služeb, jako je letní prázdninová turistika, výrazně vzrostla, což významně podpořilo expanzi spotřeby,« řekl Fu.

Údaje ukázaly, že tempo oživení služeb je mnohem rychlejší než v celém maloobchodním sektoru, řekl Bruce Pchang, hlavní ekonom a vedoucí výzkumu v JLL Greater China.

Čínská průmyslová produkce s přidanou hodnotou, což je důležitý ekonomický ukazatel, vzrostla v červenci meziročně o 3,7 procenta. Produkce surovinového sektoru vzrostla v červenci oproti loňskému roku o 8,8 procenta, což je o 2 procentní body více než tempo růstu v předchozím měsíci.

Celkové investice do fixních aktiv za prvních sedm měsíců roku 2023 činily 28,59 bilionu jüanů, což představuje nárůst o 3,4 procenta oproti stejnému období loňského roku. Investice do high-tech odvětví meziročně vzrostly o 11,5 procenta.

Míra nezaměstnanosti v městských oblastech činila 5,3 procenta, což je o 0,1 procentního bodu více než v předchozím měsíci.

Bruce Pchang uvedl, že červencové údaje ukazují, že čínská ekonomika se pohybuje proti větru zatížena výzvami, což si žádá větší rozvoj politik. Za priority dále považuje ukotvení očekávání a posílení domácí poptávky.

Makropolitická regulace byla zesílena a očekává se, že ekonomika bude pokračovat v oživení, dodal Fu.

Čínská centrální banka v úterý snížila úrokovou sazbu svých střednědobých úvěrů (MLF) o 15 bazických bodů.

Nástroj MLF pomáhá komerčním bankám a tvůrcům politik udržovat likviditu tím, že jim umožňuje půjčovat si od centrální banky pomocí cenných papírů jako kolaterálu.

Čínská centrální banka rovněž snížila úrokovou sazbu své stálé úvěrové facility (SLF) o 10 bazických bodů, aby uspokojila potřeby finančních institucí po likviditě.

Robin Sing, hlavní čínský ekonom Morgan Stanley, řekl, že v příštím měsíci se očekává další snížení sazeb, aby hladká likviditní situace usnadnila oživení.

Čínská ekonomika vykazuje dobrou dynamiku oživení« s růstem HDP 5,5 procenta v první polovině roku

Hrubý domácí produkt Číny vzrostl v první polovině roku 2023 meziročně o 5,5 procenta, což podle NBS naznačuje dobré oživení čínské ekonomiky.

»Poptávka na trhu se postupně zotavuje, dodávka výroby nadále roste, zaměstnanost a ceny jsou obecně stabilní a příjmy obyvatel stabilně rostou,« řekl mluvčí NBS Fu Ling-chuej.

Zatímco růst HDP Číny ve druhém čtvrtletí o 6,3 procenta byl nejvyšší od druhého čtvrtletí roku 2021, zaostal za očekáváním trhu kvůli nízkému základnímu efektu v loňském roce, což bylo období, které bylo silně ovlivněno covid-19.

»Přestože nepatrné zlepšení ekonomiky a stabilní oživení zůstaly nezměněny, vnější prostředí se stalo složitějším a náročnějším a základy pro trvalé oživení domácí ekonomiky se teprve musí zpevnit,« řekl hlavní ekonom a vedoucí výzkumu v JLL Greater China Bruce Pchang.

Průmyslová výroba vzrostla meziročně o 3,8 procenta a tempo růstu investic do fixních aktiv se nezměnilo.

Čínská ekonomika letos čelí vnitřním i vnějším tlakům. Výzvy pro její růst se staly výraznějšími, což je patrné při srovnání růstu ve druhém čtvrtletí s prvními třemi měsíci roku 2023.

Mezičtvrtletní růst HDP o 0,8 procenta za druhé čtvrtletí však překonal očekávání.

Čína si stanovila cíl ročního hospodářského růstu kolem 5 procent a Světová banka v červnu zvýšila očekávání růstu čínské ekonomiky pro tento rok na 5,6 procenta, což je nárůst o 1,3 procenta oproti lednové předpovědi.

Pokud jde o inflaci, čínský roční index spotřebitelských cen (CPI) v červnu stagnoval, což je údaj, který si získal širokou pozornost.

Fu zopakoval, že v Číně nedochází k deflaci a že nízké tempo růstu CPI je dočasné.

Celkové maloobchodní tržby společenského spotřebního zboží v první polovině roku meziročně vyskočily o 8,2 procenta. Míra příspěvku růstu výdajů na konečnou spotřebu k hospodářskému růstu navíc dosáhla 77,2 procenta, což je výrazně více než v předchozím roce.

Mezinárodní měnový fond (MMF) očekává, že Čína v roce 2023 přispěje přibližně jednou třetinou k celosvětovému růstu. Nemálo světových manažerů ze společností jako Apple, Tesla a Starbucks, kteří zatím letos navštívili Čínu při hledání obchodních příležitostí, také naznačili globální důvěru v čínský trh.

Při pohledu do budoucna Pchang zdůraznil význam posílení čínských ekonomických základů a zdůraznil roli spotřeby a investic. Řekl, že Čína musí pokračovat v podpoře spotřeby, aby podpořila konsolidaci a expanzi svého hospodářského oživení.

(pr)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy