metro.cz

Počasí v Praze

15 °C / 21 °C

Čtvrtek 2. května 2024. Svátek má Zikmund

Hlavní nádraží dostane nový kabát. Tramvaj vás doveze až před novou odbavovací halu

  17:07
Dva turisté s kufry na kolečkách se kodrcají od Václavského náměstí směrem k hlavnímu nádraží. V mobilu sledují mapu. Protože ale před sebou vidí nádražní budovu, vydávají se nejkratší cestou. Intuice je ale zradí. Cestu na vlak jim totiž kříží magistrála. Pár turistů netuší, že musí o úroveň níž. Že okolí hlavního nádraží není vyřešeno ideálně, se ví už roky, vlastně už desítky let. Nyní je už ale v dohlednu řešení, které má všechny problémy místa vyřešit.

Další 3 fotografie v galerii
Úpravami by mělo projít i parkoviště na úrovni magistrály. Projekt počítá s novým přechodem pro chodce, který povede před „starou“ nádražní budovu. | foto: NOVÝ HLAVÁK

Ambiciózní plán se rozjel v podstatě už před deseti lety. Změna územního plánu ale trvala až do roku 2021. Loni byl na projekt vypsán soutěžním dialog. Pokud půjde vše podle plánu, vítěz bude vyhlášen letos na podzim. S prvními úpravami okolí by se pak mělo začít někdy na přelomu let 2026 a 2027.

Celý projekt má název Nový hlavák. Spadají pod něj hned tři oblasti: revitalizace Vrchlických sadů, rekonstrukce nové odbavovací haly hlavního nádraží a vznik nové tramvajové trati, která povede od Národního muzea do Bolzanovy ulice.

Deníku Metro včera představili detaily proměny nádraží a jeho okolí Daniel Dlubal ze Správa železnic (vlevo) a Jakub Hendrych z Institutu rozvoje a plánování hl. m. Prahy.

Nová trať od muzea
Poslední jmenovaná oblast má být velkým benefitem pro cestující. „Tramvaj přivedeme až přímo před odbavovací halu nádraží,“ vysvětluje Jakub Hendrych z Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy, který je projektovým manažerem Soutěžního dialogu Nový Hlavák. Nová trať by měla vést z Vinohradské ulice, zhruba před Státní operou překřížit magistrálu a Washingtonovou ulicí pokračovat Vrchlického sady až přímo před odbavovací halu, kde vznikne zastávka. Trať se následně napojí na v současnosti již položené koleje v Opletalově ulici.

Na plánu je červeně zakreslena plánovaná tramvajová trať od muzea skrz Vrchlického sady. Celý projekt je představen na webu novyhlavak.com.

Celý projekt je velmi složitý. Kromě Prahy ho mají na starosti Správa železnic a dopravní podnik. V hodnotící komisi soutěžního dialogu jsou proto zastoupeny odborníci ze všech myslitelných oborů.

„Mezi přizvanými odborníky jsou například krajinářští architekti, dendrologové, zástupci památkové péče či centra sociální péče. Do projektu jsou zapojeny také městské části a zajímá nás i názor veřejnosti,“ popisuje Hendrych. Už loni mohla veřejnost vyplnit dotazník a vyjádřit se jak k Vrchlického sadům, tak k nové odbavovací hale. S dalším zapojením Pražanů se počítá letos na podzim, kdy už bude znám vítězný návrh.

Tudy by měla v budoucnu vést nová tramvajová trať, která se napojí na již existující koleje v Opletalově ulici. Před halou nádraží vznikne i nová zastávka.

Hala pro cestující i místní
Snahou revitalizace je například také to, aby nádraží nebylo jen místem, kudy lidé procházejí, ale aby se stalo i cílem. „Velký potenciál má park, ale určitě úpravami projde i hala. V plánu je třeba její větší propojení s okolím a nabídka služeb nejen cestujícím, ale i lidem žijícím v její blízkosti,“ vyhlíží Daniel Dlubal ze Správy železnic a dodává: „Zároveň projekt myslí i na cestující.“ Úpravami proto projdou i čekárny a přibude míst k sezení. Už nyní halou denně projde až 100 tisíc lidí, v budoucnu, kdy má být kladen ještě větší důraz na železniční dopravu, tu přibudou další desítky tisíc lidí.

Autor: Marek Hýř Metro.cz

Hlavní zprávy

Světový den filmové legendy Star Wars se blíží. Ve hře je pro soutěžící tisíc dolarů

vydáno 2. května 2024  18:58

Co kdyby vám někdo řekl, že dostanete pětadvacet tisíc korun za to, že zhlédnete ságu Star Wars? Má to ovšem malý háček. Šanci na prémii mají ti, kteří...  celý článek

Při nehodě na Strakonicku zemřel člověk, další dva muži jsou zraněni

vydáno 2. května 2024  19:02

Ve čtvrtek odpoledne si vyžádala dopravní nehoda na Strakonicku život. Nepřežil ji řidič v osobním autě, které se čelně srazilo s dodávkou. Při nehodě...  celý článek

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

vydáno 2. května 2024  19:02

Ve čtvrtek odpoledne najel osobní vlak u Skalné na Chebsku do spadlého stromu a částečně vykolejil. Událost se obešla bez zranění. Hasiči z poškozeného...  celý článek

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

vydáno 2. května 2024  16:42,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku nepřežila. Jedno z dětí utrpělo těžké zranění, druhé bylo...  celý článek