Jak to bylo a jak bude s Ukrajinou

Budoucnost se rodí ze současnosti a minulosti a minulost a přítomnost ovlivňují budoucnost. Celý svět si klade otázku, jak a kdy válka na Ukrajině skončí, píše Ján Čarnogurský, disident a expremiér Slovenské republiky.

Ján Čarnogurský
Ján Čarnogurský

Fiona Hillová, ředitelka odboru východní Evropy a Ruska Americké rady národní bezpečnosti ( Kancelář prezidenta Bílého domu ), se k této otázce nedávno vyjádřila, nyní odborník na Brookings Institution ve Washingtonu. Několik let se účastnila schůzek klubu Valdai v Moskvě. Pracuje na ruských otázkách po celá desetiletí, mluví dobře rusky a zná ruské odborníky na zahraniční politiku.

Článek v časopise Foreign Policy  píše o dohodě mezi Ruskem a Ukrajinou v Istanbulu v březnu až dubnu loňského roku. Moskva se zavázala ukončit svou zvláštní vojenskou operaci na Ukrajině, stáhnout své jednotky a zaručit bezpečnost Ukrajiny, pokud se Ukrajina zaváže nepřipojit se k NATO, zakotvit v ústavě svou neutralitu a zaručit status populace v ruském jazyce. Rusko dokonce stáhlo své jednotky z Kyjeva –, jak píše Hillová. Dohoda se dostala na Bidenův stůl, ten ji zamítl a Boris Johnson, který byl tehdejším britským premiérem ji také zzamítnul. Dosáhli toho, že dohodu také odmítl ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij. Slíbili mu vojenskou a mediální podporu a rozkvět Ukrajiny.
 
Hillová dále píše, že Rusko podstoupilo velké riziko, protože dohoda byla již druhým pokusem o dohodu se Západem. Prvním pokusem byla Putinova nabídka v prosinci 2021, kterou Západ odmítl. Putin se dostal do rizika, ale předpokládal, že ji Západ znovu odmítne. Tak se to stalo. Ale velká hra vyžadovala velké sázky. Fiona Hillová píše, že Západ nechtěl jednat. Přijetí dohody považovali za slabost vůči Rusku. Rusko bylo tak znovu podvedeno. Cena lhaní bude vysoká. 

Joe Biden a Boris Johnson v podstatě zničili Ukrajinu ve své současné podobě. Někdejší poradce amerického prezidenta dodává, že v současné době neví, zda stát jménem Ukrajina zůstane na mapě vůbec, a pokud ano, v jaké formě. Rusko již nebude pokračovat v jednáních a dosáhne konce války. Někde poradce amerického prezidenta dodává, že v současné době neví, zda stát jménem Ukrajina zůstane na mapě vůbec, a pokud ano, v jaké formě. Rusko již nebude pokračovat v jednáních a dosáhne konce války.

O vojenské operaci na Ukrajině se denně diskutuje v ruských televizních debatách. Denně informují o průběhu fronty, o ukrajinských ztrátách. ( Ukrajinská strana, která není v Rusku zakázána, informuje o ruských ztrátách. ) Záběry dronů ukazují, jak hoří německé tanky Leopard nebo tanky British Challenger. Ruská televize také ukazuje stopy amerických kazetových bomb používaných ve městech v Doněcku. Používání kazetových bomb je zakázáno mezinárodní dohodou.

Ukrajinská armáda již zjevně není schopna radikálně pokročit ve své protiofenzivě. Neprotrhla ani první ze tří ruských obranných linií. V říjnu se bojiště promění v bláto, těžké zbraně se stanou nepoužitelné. Nejpozději pak by měla ruská armáda válku rozhodnout. Současná válka se nedá rozhodnout bez převahy ve vzduchu. Převahu má jednoznačně Rusko a do konce roku ji nezmění ani letadla F-16, i kdyby je Ukrajina dostala.

Pokud se tak stane, americký prezident a britský předseda vlády budou mít na svědomí jeden slovanský národ. Pokud, pravda, mají svědomí.

(rp,prvnizpravy.cz,srs,foto:arch.)

3.9 7 hlasy
Hodnocení článku
11 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
standa
standa
před 8 měsíci

Čím bude Ukrajina menší, tím bude bezpečnější Evropa.

reproduktor
reproduktor
před 8 měsíci

Nemel by Tenhle týpek zacit rozdělovat Ukrajinu? Když si vzpomenu na jejich kecy vcetne Mecara …

Jana
Jana
před 8 měsíci

Špatný český překlad. Přečtěte si raději ve slovenštině / viz odkaz dole/. Některé části vět chybí zcela, jiné jsou tam dvakrát. Smyslu článku to dost uškodilo.

mikkesh
mikkesh
před 8 měsíci

Jeden z hrobařů Československa asi zmoudřel. Pozdě.

Ludvik
Ludvik
před 8 měsíci

“Ten bezplatný sýr v pasti na myši nastražený na Polsko, Rumunsko, Slovensko a Maďarsko je dovede k tomu, že každý z nich si ukousne… Polsko největší kus, Rumunsko menší, Slovensko a Maďarsko jen ždibíček, ale ten sýr v pasti je dovede k tomu, že se samy stanou účastníky války, až ta vyjednávání skončí neúspěchem.” (Otázky-odpovědi, V.V.Pjakin, 7.8.2023)… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  Ludvik

Otázka – jak se k přerozdělení staví obyvatelé dotčených oblastí? Je jim to šumák, jestli jim bude šéfovat “osvědčený” pšonek nebo ještě “více osvědčený” uherák? Ukrajinská a rusňácká stávající většina se najednou rázem stane menšinou (relativní, asi jako skopčáci v českém pohraničí) a vzhledem k známé výbušnosti oblastí jako je Halič a Volyň je rázem zaděláno… Číst vice »

cablik
cablik
před 8 měsíci

Důvody jsou jasné proč a trápit původce války určitě nebude že zlikvidovali Slovanský národ. Největší vinu mají zástupné loutky které tam vládnou.

vaclav
vaclav
před 8 měsíci

Nemám tohoto pána rád – on byl jedním z těch , kteří rozbili nás stát

Karel2002
Karel2002
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  vaclav

Ale je jedním z mála politiků, kteří o ukrajinském konfliktu říkají pravdu. A co se týče rozpadu republiky, jeho otec byl členem Hlikovy ludové strany, v letech 1939-1945 byl poslancem. Znal se s Gustavem Husákem. Proto i Ján Čarnogurský, chartista, byl na pohřbu Gustava Husáka. Ján Čarnogurský byl a je slovenský nacinalista, samostatně Slovensko mu bylo a je… Číst vice »

adam
adam
před 8 měsíci

Faktický zánik jednoho slovanského národa je to poslední, co by je trápilo… Přesto mě doslova fascinuje ta “vytrvalost” slovanských národů, kteří se od úsvitu svých dějin nechávají stavět proti sobě a platí za to potoky vlastní krve, ztrátou svobody a ožebračováním…

Karel2002
Karel2002
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  adam

A Germáni snad byli jiní? Vždyť Frankové skoro vyhladili Sasy.