Hokej v číslech: Které týmy před sezonou nejvíce posílily?

Foto: Thomas Gažda, hc-kometa.cz

Start extraligové sezony 2023/24 se kvapem blíží. Týmy jsou v plné přípravě na novou sezonu a jejich kádry jsou víceméně uzavřené. Vše směřuje k polovině září, kdy se nový ročník rozjede. Je tak ideální čas podívat se, které kluby svůj kádr mezi sezonami nejvíce vylepšily.

K hodnocení změn na jednotlivých soupiskách využijeme tradičně náš model Game Score, který vás provází na tomto webu celou sezonu díky zápasovým a sezonním predikcím. A nejinak tomu bude i letos.

Půjde tedy především o číselné vyhodnocení toho, jak se mezi sezonami změnila celková síla týmů. K tomu využijeme projektované hodnocení jednotlivých hráčů Game Score pro nadcházející sezonu, které se promítá právě také do vám velmi dobře známých predikcí.

V prvním ze dvou článků ohledně posil se podíváme na tři týmy, které dle hodnocení modelu před startem sezony 2023/24 nejvíce posílily.

1. HC Kometa Brno

Kometa většinou mezi sezonami provede značné změny, které ale nikam nevedou – brněnská pouť končila v posledních letech vzhledem k ambicím až příliš brzy. Letos tomu ale může být (konečně) jinak.

Právě Kometa měla letos ze všech týmů nejpovedenější léto: v součtu příchodů i odchodů si nejvíce polepšila. Výrazně vylepšila především obranu. Na tom mají podíl odchody nadbytečných hráčů, ale také povedené příchody.

Kometa se totiž zbavila Michala Gulašiho, jehož nejlepší léta jsou dávno za ním. Angažmá v Brně nevyšlo Marku Hrbasovi, který se s klubem loučí po jedné sezoně. Naopak si plácla s Danielem Gazdou, Lukášem Kaňákem či Alexem Lintuniemim. Všechny tyto tři beky náš model hodnotí poměrně vysoko, všichni tři dokáží výrazně ovlivnit hru svého týmu tím správným směrem. Díky těmto změnám postavila Kometa velmi moderní a ofenzivně laděnou obranu.

Zároveň dokázala velmi slibně zareagovat také na útočné ztráty, především odchod Luboše Horkého do Finska. Z Hradce Králové přišel Lukáš Cingel, z Karlových Varů Martin Kohout, z Třince pak Tomáš Marcinko a ze zahraničí Kometa přivedla Stevena Mosese.

Výrazně si tak brněnský celek polepšil na pozici centra: Cingel i Marcinko dokáží herně vypomoci oběma směry. Přínos Kohouta s Mosesem by pak měl být především ofenzivní.

V brankovišti Kometa zůstala víceméně na svém, Marka Čiliaka nahradil Štěpán Lukeš. Výkony obou gólmanů byly totiž v poslední sezoně velmi podobné. A velká tíha tak opět bude stát na výborném Dominiku Furchovi, který patřil v poslední sezoně mezi nejlepší brankáře extraligy.

2. Banes Motor České Budějovice

Po nepovedené sezoně do toho Motor v mezisezonním období letos na poli přestupů výrazně šlápl. A právě proto je v hodnocení našeho modelu Game Score týmem s druhým nejlepším zlepšením.

Podobně jako Kometa přivedl také kvalitní posily do útoku i obrany. V útoku si Motor bude jistě slibovat gólový přínos od Adama Kubíka, který ukázal svůj střelecký talent i v dresu Kladna. Z Liberce navíc přichází Jan Ordoš a ze Slovenska ještě Brant Harris. Motor tak výrazně vylepšil své první dva útoky, což by mohlo částečně ulevit oporám Lukáši Pechovi a Milanu Gulašovi.

Do obrany pak Motor přivedl v našem modelu dva vysoko hodnocený beky. Pavel Pýcha se vrací do známe prostředí z Mladé Boleslavi, Milan Doudera přináší vítězné zkušenosti z Třince. Oba dva by měli výrazně pomoci se zvýšeným držením kotouče na holích Českých Budějovic a celkově herní převahou.

Motor se navíc zbavil velké části hráčů, kteří moc prostoru nedostávali, nebo již měla jejich kariérní křivka spíše klesající tendenci. A i tento fakt, kdy dojde k oživení sestavy, může Motor vystřelit na vyšší pozice.

3. HC Škoda Plzeň

Zatímco Kometa a Motor byly v celkovém součtu příchodů a odchodů od zbytku týmů poměrně odskočeni, za nimi se vytvořila skupina několika celků, které si mírně polepšily. A nejlépe z toho vychází aktuálně Plzeň. Zařadit do této skupiny ale lze také Vítkovice, Karlovy Vary nebo Pardubice.

Plzeň lovila posily v Tipsport extralize, Chance lize, ale i zahraničí. A přivedla hráče na všechny posty. Miroslava Svobodu nahradil Samuel Hlavaj, který si po podpisu s Plzní udělal velice solidní jméno na MS a mohl by tak společně s Dominikem Pavlátem vytvořit nadstandartní extraligový tandem.

Do obrany přišel z Finska Aleksi Laakso, do útoku pak z Německa Luke Adam. Z domácí soutěže ale přivedla Plzeň také zajímavé posily. Po dost možná životní sezoně se sem stěhuje Jakub Lev, vrací se Petr Straka, o větší prostor než v Pardubicích by si měl říct Ondřej Matýs a hloubku sestavy doplní jistě také Miroslav Indrák.

Do obrany pak přišel ještě Tomáš Dujsík, který má za sebou skvělou sezonu v Olomouci. V té nastupoval převážně vedle Jiřího Ondruška, který má velmi výrazný pozitivní vliv na výkony hráčů vedle sebe. Dujsíka tak čeká nelehký úkol, když bude muset v Plzni bojovat bez svého partnera. A nahradit má například Jana Jaroměřského, jehož výkony právě v páru s Ondruškem byly diametrálně odlišné než následně bez něho.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz