Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Tereza Patočková
18. srpna 2023 12:33
Čas čtení 0:38

Bez vlasů a s tmavší pletí. Ledový muž Ötzi vypadal jinak, než si vědci dodnes mysleli

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Bez vlasů a s tmavší pletí. Ledový muž Ötzi vypadal jinak, než si vědci dodnes mysleli
Zdroj: iceman.it

Nový rozbor jeho DNA ukazuje, že jeho předci byli jiní, než si vědci dosud mysleli. V roce 2012 sestavili kompletní obraz Ötziho genomu, který naznačoval, že zmrzlá mumie nalezená v tyrolských Alpách měla předky z kaspické stepi, a byla tedy bílá.

„Ötzi je příliš starý na to, aby měl tento typ předků,“ říká archeogenetik Johannes Krause z Ústavu evoluční antropologie Maxe Plancka v Lipsku. 

Krause a jeho kolegové sestavili pro ledového muže nový genetický rozbor a zjistili, že starý genom byl silně kontaminován DNA moderních lidí. Nový genom ledového muže tak například mimo jiné odhalil, že trpěl plešatostí a měl mnohem tmavší pleť, než naznačují jeho umělecká vyobrazení. Geny světlého odstínu pleti se rozšířily před čtyřmi až třemi tisíci lety, kdy se první zemědělci začali stravovat rostlinnou stravou a nezískávali tolik vitaminu D z ryb a masa jako lovci, říká Krause.

„Lidé, kteří žili v Evropě před 40 tisíci lety až osmi tisíci lety, byli stejně tmaví jako lidé v Africe, což dává velký smysl, protože Afrika je místem, odkud lidé do Evropy přišli,“ říká Krause.

„Vždycky jsme si představovali, že Evropané se stali světloplachými mnohem rychleji. Nyní se však zdá, že k tomu ve skutečnosti došlo poměrně pozdě v lidské historii,“ dodává. 

Domů
Sdílet
Diskuse