Epoch Times Slovensko

18. 8. 2023

Slovenská Národní kriminální agentura (NAKA) v rámci své čtvrteční akce nazvané Rozuzlení obvinila několik osob. Mezi obviněnými jsou současný a bývalý ředitel Slovenské informační služby (SIS) a současný ředitel Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ).

Ředitel SIS Michal Aláč se podle svých slov o svém obvinění dozvěděl z médií a zastavil svou plánovanou zahraniční služební cestu. Zúčastní se následujících procesních kroků.

Vladimír Pčolinský (bývalý ředitel SIS) je na zahraniční služební cestě, ale plánuje se vrátit a spolupracovat. Potvrdil to jeho bratr Peter Pčolinský – šéf poslaneckého klubu strany Jsme rodina.

Ředitel NSA Roman Konečný se měl o obvinění dozvědět z médií, když byl na plánované dovolené v jedné ze zemí EU.

Dalšími obviněnými jsou podnikatel Peter Košč, bývalý důstojník NAKA Ján Kaľavský a bývalý důstojník SIS Martin Ciriak. Další dva policisté byli zadrženi jako podezřelí.

Pět lidí bylo obviněno z trestného činu založení, organizování a podpory zločinecké skupiny, trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele a trestného činu maření spravedlnosti. Podle šéfa NAKA Ľubomíra Daňka měl být hlavní postavou celé zločinecké skupiny Peter Košč se svým silným vlivem na práci SIS.

Jejich cílem mělo být sabotovat nebo mařit vyšetřování korupce a dalších trestných činů, vyvolat podezření, že vyšetřovatelé manipulují se svědky, a zdiskreditovat orgány činné v trestním řízení. Dva lidé byli obviněni z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele.

Skupina vyšetřovatelů kolem Jána Čurilly nejprve zkoumala snahy o zpochybnění vyšetřování kauzy Očistec a pokusy o diskreditaci vyšetřovatelů NAKA. Podle policejního prezidenta Štefana Hamrana trestní řízení zastavil generální prokurátor. Případ následně převzala jiná skupina uvnitř NAKA – Stred NAKA.

„Dospěli ke stejnému závěru, že se v této zemi kradlo, v této zemi se korumpovalo a korupce byla přítomna na nejvyšších místech. Dospěli k závěru, že policie byla unesena, docházelo k politickým nominacím, policejní sbor neřídil prezident, ale oligarchové,“ řekl Hamran na tiskové konferenci.

Nové trestní stíhání bylo zahájeno v dubnu 2022.

Generální prokurátor Maroš Žilinka uvedl, že do věci osobně nezasahoval, nevydával žádné rozhodnutí a popřel jakýkoli nátlak či korupci při svém rozhodování. Proti Hamranovi se také důrazně ohradil ve svém příspěvku na Facebooku.

Přečtěte si také

VIDEO: „Pokud necháme rozmělnit základy naší civilizace, může to mít fatální důsledky,“ říká senátor Hraba
VIDEO: „Pokud necháme rozmělnit základy naší civilizace, může to mít fatální důsledky,“ říká senátor Hraba

Rozhovor se senátorem Zdeňkem Hrabou. Jak se dívá na pronikání tzv. genderové ideologie do právního prostředí a do školních osnov? Jak vnímá dopady Green Dealu a jak pohlíží na svého protikandidáta Dominika Haška?

Bývalý ředitel CDC říká, že je nejvyšší čas přiznat „významné vedlejší účinky“ vakcín proti covidu-19
Bývalý ředitel CDC říká, že je nejvyšší čas přiznat „významné vedlejší účinky“ vakcín proti covidu-19

Mnozí úředníci, kteří se snažili varovat veřejnost před možnými problémy s vakcínami proti covidu-19, byli pod tlakem donuceni mlčet.

Klasická hudba mění mozek – zde se dozvíte jak
Klasická hudba mění mozek – zde se dozvíte jak

Hlavní rozdíl mezi klasickou a populární hudbou spočívá v tom, že klasická hudba má jedinečná pravidla – a mozek je má rád...

Zakažte mobily, říká americká guvernérka Sandersová
Zakažte mobily, říká americká guvernérka Sandersová

Skutečnými inovátory současnosti jsou ti, kteří digitální vlně říkají „ne“.

Chronická bolest zad – časté příčiny, snadná domácí cvičení pro rychlou úlevu
Chronická bolest zad – časté příčiny, snadná domácí cvičení pro rychlou úlevu

Každý člověk je jiný a vypořádat se s bolestí zad může být náročné. Pokud se potýkáte s chronickou bolestí zad...