Ukrajinský dron poškodil budovu v Moskvě a narušil letecký provoz, tvrdí Rusko

Přidat na Seznam.cz

Ruští představitelé obvinili Ukrajinu z útoku dronem na budovu v Moskvě, který způsobil výbuch, který byl slyšet v celé obchodní čtvrti města. Starosta Sergej Sobjanin uvedl, že protivzdušná obrana sestřelila dron, jehož trosky zasáhly komplex Expo Center, kde se konají kongresy a konference.

Jak uvádí BBC, Ukrajina se k události bezprostředně nevyjádřila. Představitelé Kyjeva nikdy oficiálně nepřiznali, že by podnikali útoky na cíle v Moskvě.

„Přibližně ve 4 hodiny ráno moskevského času kyjevský režim provedl další teroristický útok pomocí bezpilotního letounu na objekty nacházející se v Moskvě a Moskevské oblasti,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Starosta města Sergej Sobjanin a ministerstvo obrany uvedli, že nedošlo k žádným obětem poté, co protivzdušná obrana sestřelila bezpilotní letoun, který následně dopadl na budovu Expo Center, nacházející se asi tři kilometry od Kremlu.

Záběry kolující na sociálních sítích údajně ukazují okamžik, kdy trosky dronu zasáhly budovu. Svědek, který se nacházel v oblasti, řekl, že útok způsobil silný výbuch, píše deník Wionews.

Na čtyřech hlavních letištích v okolí hlavního města byly lety na krátkou dobu přerušeny a později byly opět otevřeny. Ruská agentura pro leteckou dopravu uvedla, že sedm letů bylo přesměrováno na náhradní letiště.

Od začátku května, kdy byl nad Kremlem zničen dron, se nálety bezpilotních letadel hluboko v Rusku zvýšily. Později v květnu byly zasaženy civilní oblasti hlavního města a na začátku tohoto měsíce byla dvakrát během tří dnů napadena moskevská obchodní čtvrť.

Zdroj: BBC, Wionews