Festival Inverze do Ostravy přiveze literární osobnosti z Česka i zahraničí

  7:22
Setkání s osobnostmi současné literární scény nabídne v centru Ostravy festival Inverze. Připraveny jsou besedy, diskuse, historické exkurze, ale také koncerty.

ilustrační snímek | foto: MAFRA

Zahájení ovládnou například ostravský básník Petr Hruška s publicistou Ivanem Motýlem, přijede ale i šéfredaktor časopisu Host, spisovatel Jan Němec, spisovatelé Klára Vlasáková, Jiří Padevět či Jan Těsnohlídek a řada dalších.

Centrem setkání se od 28. srpna do 2. září stane Kulturní centrum Provoz u Havlíčkova nábřeží poblíž Sýkorova mostu. „Zveme velká jména i debutanty, z Česka i zahraničí. Atmosféra celého festivalu je komunitní, takže návštěvník se může potkat a popovídat si se svými literárními vzory, ať už se jedná o spisovatele či spisovatelky věnující se próze nebo poezii, novináře a novinářky, či různé odborníky a odbornice z rozmanitých oborů,“ uvedl ředitel festivalu Vasilios Chaleplis.

Putovní hudební festival Hrady CZ v pátek zavítá do Hradce nad Moravicí

Inverze zaujme tím, že kromě přehlídky literátů ukazuje literaturu z různých úhlů a v souvislosti s jiným kulturně-společenským děním. „Festival letos navíc myslí i na ty nejmenší, nově bude mít sobotní dopolední program pro děti. Součástí programu jsou také hudební večírky. Letos se Inverze bude konat i v Centru PANT, klubu Fiducia a nově také v Pavilonu,“ řekl Chaleplis.

Z literárních pořadů doporučuje například hned několik besed. „Přivítáme novináře Patrika Bangu a překladatele Petra Onufera, ve Fiducii se vydáme za uměleckou skupinou La Gran Jeu. Čtvrteční večer bude patřit čtení Harakiri Czurakami, kde zazní to nejlepší z mladé prózy a poezie,“ dodal ředitel přehlídky.

Skončil dvacátý ročník Colours of Ostrava, provázely jej zrušené koncerty

Co se týče koncertů, festival přivítá kapely Role, Bibione, Cringe Prince, Panenské plameny, Hothouse a výběr ostravských DJs známých jako Spektrum.

23. července 2023

Autor: