Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Magazín

Cirkus je způsob života, ale slony u nás v šapitó nečekejte, říká ředitel festivalu Letní Letná

Jiří Turek | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Premium Rozhovor
S Jiřím Turkem jsme se sešli před začátkem festivalu, když ještě na Letenské pláni, kde se již tradičně koná na konci léta Letní Letná, nestálo jediné šapitó. Jeho kancelář, příhodně také na Letné, ovšem vypadá jako manéž celoročně. Posadit se můžete na pohovku potaženou rudým sametem nebo přímo na koníka z kolotoče. Stěny hýří barvami pestrobarevných plakátů představení, která se na festivalu odehrála. Za poslední dvě dekády dokočovaly na pražskou Letnou karavany nejslavnějších souborů světa.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Dříve měl Jiří Turek sen představit Čechům i největší hvězdu nového cirkusu, kanadský soubor Cirque du Soleil. Dnes už ale nehledá dokonalou podívanou, nýbrž autenticitu a zajímavé nové osobnosti. Největší radost pro něj je, že ho i po dvaceti letech nový cirkus dokáže překvapit.

Prý během festivalu žijete v maringotce. Jak se tam bydlí?
Zamiloval jsem se do maringotek. Je to těžká romantika. Máme takový ty opravdový, cirkusový. Mají v sobě nasátou svoji historii. Nádherně se tam spí.

Stává se z vás během festivalu jiný Jiří Turek, pan principál?
Každý rok se na to těším jak malý dítě, když jede na letní tábor. Jsme tam všichni společně, s rodinou, kamarády, kolegy. Máme takový svoje rituálky. Sejdeme se ráno na snídani, dáme si spolu kafe, fotograf udělá placatý vajíčka se slaninou. Je to jiné, než když chodíme do kanclu. Cítíme s týmem větší sounáležitost. Vznikne vždycky taková jedna velká rodina týmu, umělců a diváků. Je to krásný.

Jiří Turek

Má i nový cirkus něco z romantiky klasického cirkusu?
Snažíme se vytvořit jiný svět. Všude kolem svítí žárovičky. Není to jen o tom, že divák přijde a vidí skvělé představení. Přejeme si, aby tu strávil krásnej den, s celou rodinou. Nový cirkus navázal na klasický. Současné soubory už často hrají v divadlech, některé ale stále ještě kočují a vystupují v klasickém šapitó. I my jsme si to v rámci Letní Letné vyzkoušeli. Chtěli jsme Čechům představit žánr nového cirkusu a jezdili jsme s karavany po republice. Má to něco do sebe, ekonomicky je to ale nepředstavitelně náročné a znamená to práci od nevidím do nevidím.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: