Texas PRO 2023: Kategorii do 212 liber ovládl fantastický Keone Pearson

Ačkoliv na první pohled se může zdát, že Mr. Olympia je zatím stále ještě v nedohlednu, kvalifikovat se závodníci musí nejpozději do 9. října, což jim dává jen něco málo přes měsíc. Tento týden dostali sportovci hned v osmi kategoriích možnost o svou kvalifikační vstupenku zabojovat, protože na programu bylo prestižní Texas PRO, které se každoročně může pyšnit nabitou konkurencí a skvělou atmosférou. Tentokrát se závodníci sešli v Arlington Expo Center Hall v texaském Arlingtonu a jak to dopadlo můžete zjistit v naší dnešní reportáži z prvního dne, kde se představilo celkem 6 z 8 divizí.

Kategorie do 212 liber

Zlatým hřebem prvního soutěžního dne byla kategorie do 212 liber, protože jindy sledovanější kulturistika open se představí až v průběhu sobotního večera. Před vyprodanou halou se předvedla celá řada dobře připravených sportovců, ovšem na první pohled vynikala svojí připraveností zejména dvojice atletů Keone Pearson a Noel Adam, u nichž se dalo očekávat, že si to rozdají o vítězství.

Od začátku měl k triumfu o něco blíže nakročen první ze jmenovaných sportovců, který se předvedl snad v životní formě. Nabídl neuvěřitelnou separaci svalů, mohutné objemy a opravdu závidění hodnou plnost svalů, jakou se mohl v minulosti pyšnit například Phil Heath. Atlet, který si říká The Prodigy (“Zázrak”), byl podle očekávání jedním z favoritů, protože na loňské Olympii vybojoval 6. místo. Kdyby se na prestižních prknech ovšem předvedl v takové formě, jakou ukázal tentokrát, dá se předpokládat, že by si klidně mohl o pár příček polepšit.

Na jeho triumfu nic nezměnila ani skvělá připravenost druhého z favoritů, Noela Adama, který se naposled objevil na loňském ročníku New York PRO, které opanoval. Taktéž předvedl dobrou formu a oba sportovce byla radost porovnávat, ačkoliv zejména v zádových pózách jasně dominoval Pearson, který si tak právem zasloužil možnost porovnat své síly například s Shaunem Claridou na listopadové Olympii.

Třetí příčku pak bral Francisco Barrios Vik, čtvrtou příčku obsadil Jason Joseph a pětici nejlepších v této kategorii uzavíral Justin Jacoby.

TOP 5

1. Keone Pearson
2. Noel Adam
3. Francisco Barrios Vik
4. Jason Joseph
5. Justin Jacoby

Keone Pearson

Classic Physique

Jak už jsme částečně předeslali v úvodu, Texas PRO je standardně poměrně prestižní soutěž, která každoročně vítá řadu špičkových závodníků. Řekněme si proto na rovinu, že pokud nějaký atlet chce získat kvalifikační vstupenku na Olympii s co nejmenším úsilím, není Texas PRO tak úplně pro něj. A o nabité konkurenci na letošním ročníku svědčila už jenom startovní listina v kategorii Classic Physique, kde se objevil například symetrický Logan Franklin nebo skvěle připravený Robert Timms a Jae Hun Park.

A přesně tito tři sportovci si to spolu nakonec rozdali o vítězství. Papírově nejsilnější mohl být pravděpodobně Robert Timms, který se zúčastnil soutěže Mr. Olympia naposledy v roce 2021 a odnesl si skvělé 10. místo. Od té doby však zapracoval na svých slabinách a na pódium nastupuje zpravidla v TOP kondici a s velmi vyváženou postavou, kde žádná partie nezaostává. A ačkoliv v Arlingtonu předvedl jednu ze svých bezpochyby nejlepších forem, Jae Hun Park byl tentokrát ještě o level výš. Tento sportovec, který si v profesionální lize odbývá teprve druhou sezónu, předvedl naprosto neskutečnou formu, kde mu nebylo snad vůbec co vytknout. Minulý rok na Olympii vybojoval pravděpodobně neuspokojivé 15. misto, ovšem již za pár měsíců dostane možnost tento svůj výkon vylepšit. A my si troufáme tvrdit, že se mu to podaří.

Třetí příčku bral navzdory skvělé symetrii a estetice Logan Franklin, čtvrtou příčku vybojoval Benjamin Zimmerman a pátý skončil Dancovea Anderson.

TOP 5

1. Jae Hun Park
2. Robert Timms
3. Logan Franklin
4. Benjamin Zimmerman
5. Dancovea Anderson

Wellness

Velkou pozornost si nakonec zasloužila také kategorie wellness, kde soutěžící rok od roku nastavují laťku o něco výše. Zpočátku favorizovaná Mia Samuels-Menjivarová předvedla prvotřídní formu a obzvláště co se týče rozvoje nohou se na ni snad žádná ze zbývajících závodnic nechytala. Nakonec ovšem hlas rozhodčích (a podle mnohých ohlasů v hledišti i diváků) získala Marissa Andrewsová, která předvedla povedenou sestavu a ta jí v kombinaci s energetickým vystupováním a dobrou muskulaturou přinesla kvalifikační vstupenku na Mr. Olympia. Na stupních vítězů tyto dvě skvělé sportovkyně ještě doplnila Jenna de Manicor, Diana Verduzco Carreno a Devyn Cambre.

TOP 5

1. Marissa Andrews
2. Mia Samuel-Menjivar
3. Jenna de Manicor
4. Diana Verduzco Carreno
5. Devyn Cambre

Marissa Andrews

Bikini

Divácky atraktivní podívanou přinesla mimo jiné také soutěž bikin, kde se tentokrát opět sešla řada zvučných jmen. Již od začátku bylo však jasné, že startovnímu poli bude dominovat především duo Elisa Pecini a Ashlyn Little, které shodně ukázaly na pódiu skvělou připravenost, úzký pas a celkově dobře vypadající a estetickou figuru. Elisa měla papírově lehce navrch, přeci jen se jedná o šampionku Mr. Olympia z roku 2019, ovšem Ashlyn dominovala na nedávných závodech Tampa PRO a dalo se očekávat, že si skvělou formu udrží. A přesně to se nakonec také stalo. Ačkoliv závodnice ukázaly víceméně velmi podobnou formu, rozhodčí se po několika porovnáních rozhodli upřednostnil Ashlyn Little, která se tak kvalifikovala na listopadovou Olympii. Druhá skončila již zmíněná Elisa Pecini, třetí příčku brala Tamekia Carter, čtvrtou Yurika Shigemoto a nejlepší pětici uzavírala Wu Bi.

TOP 5

1. Ashlyn Little
2. Elisa Pecini
3. Tamekia Carter
4. Yurika Shigemoto
5. Wu Bi

No a v sobotu večer nás již čeká finále mužů open a finále physique žen, na které se můžete těšit v samostatné reportáži.

Fotogalerie

Zbývá 24 dní
Zbývá 24 dní

Nutrend HMB 4500

450
− 24%
383
Zbývá 24 dní
Zbývá 24 dní

Doposud nebyl vložen žádný příspěvek.