Bundesliga - souhrn 1. kola: Čvančara dvěma góly pomohl k remíze Gladbachu

18.08.2023, 22:29, aktualizováno 20.08.2023, 19:29
Komentáře a souhrny

Dortmund nejtěsnějším poměrem zdolal 1. FC Köln. Leverkusen zahájil nový ročník vítězně, Lipsko přestřílel 3:2. Doma uspěly rovněž Stuttgart a Wolfsburg. Blízko k výhře měl i Augsburg, nakonec si ale s Gladbachem po osmigólovém thrilleru body rozdělil. Dvěma góly na sebe při premiérovém startu v Bundeslize upozornil Tomáš Čvančara. Freiburg po těsné výhře odváží body ze Sinsheimu. Obhájce titulu Bayern v páteční předehrávce odpověděl za porážku v Superpokalu a v Brémách triumfoval jednoznačně 4:0...

Eintracht Frankfurt - SV Darmstadt 1:0

20.08.2023 17:30

Góly: 40. Randal Kolo Muani

Fotbalisté Frankfurtu na závěr programu prvního kola Bundesligy zdolali na vlastním hřišti Darmstadt 1:0. Nováček od úvodních minut tahal za kratší konec a velkými jmény nabitá ofenziva domácího celku postupně utahovala smyčku, což ještě do přestávky gólově vyjádřil autor 23 soutěžních tref z uplynulého ročníku Randal Kolo Muani. Ačkoliv se hosté po změně stran částečně osmělili, na zisk prvních bodů v nejvyšší německé soutěži od roku 2017 to nestačilo.

Eintracht Frankfurt a Darmstadt 98 jsou tradičními kluby z Hesenska, spolkové země uprostřed Německa. Po většinu historie však kráčely jinou cestou a střetávaly se jen výjimečně. Hostující nováček se ovšem letos objevil v moderní éře Bundesligy po sedmi letech, a toužil tak vyšlápnout si na většího a slavnějšího souseda. Domácí ale byli v čele s hlavním kanonýrem Kolo Muanim jasným favoritem.

Již v úvodu ale trenér Frankfurtu musel střídat, když hrací plochu pro zranění opustil kapitán Sebastian Rode. Na první větší příležitost hesenského derby se čekalo do 17. minuty, kdy se ke střele po vhodně načasovaném náběhu dostal Kolo Muani. Skvělou práci ale odvedli hostující obránci, kteří pokus obávaného střelce zblokovali na roh. První zakončení do prostoru branky si tak krátce před koncem úvodní půlhodiny připsal až hostující Mathias Honsak, jehož pumelici na zadní tyč vytěsnil pohotovým zákrokem Kevin Trapp. Jednalo se však o ojedinělou příležitost hráčů Die Lilien, kteří většinu prvního poločasu čelili atakům Orlů. Ti se ve 40. minutě ujali vedení, když přihrávku Philippa Maxe zužitkoval před odkrytou brankou Kolo Muani.

Poločasová přestávka obraz hry nezměnila a fotbalisté Darmstadtu se i nadále bránili. V 52. minutě si na pas Juniora Dina Ebimbeho nabíhal Kolo Muani, hostující defenziva ale včas zareagovala a přihrávku zablokovala. Nováček soutěže následně zvýšil aktivitu a sám začal hrozit. V 65. minutě byl blízko vyrovnání, když po rohovém kopu hlavičkoval Luca Pfeiffer do tyče. Z následné dorážky neuspěl ani Christoph Klarer, který pálil pouze do těla spoluhráče. Krátce před koncem prověřil Trappovu pozornost střelou zpoza vápna střídající Filip Stojilkovič, ale ani Švýcar gólmana Frankfurtu nepřekonal. V nastavení byl blízko navýšení vedení Marcel Schuhen, pumelicí na přední tyč ale neuspěl.

Regionální derby tak podle očekávání zvládl Frankfurt, který si odnesl první tři body v sezoně. Na vítězství se pokusí Orli navázat 27. srpna, kdy se střetnou s Mohučí, Darmstadt změří o den dříve síly s Unionem Berlín.

Více informací k zápasu

Union Berlín - 1. FSV Mainz 05 4:1

20.08.2023 15:30

Góly: 1. Kevin Behrens, 9. Kevin Behrens, 70. Kevin Behrens, 90+6. Miloš Pantović - 64. Anthony Caci

Berlínský Union v prvním kole Bundesligy porazil na svém hřišti Mohuč 4:1. Celek, který si zejména díky pevné obraně zajistil premiérový postup do Ligy mistrů, vlétl do nového ročníku německé nejvyšší soutěže jako uragán a dvakrát skóroval v úvodních devíti minutách. O obě tyto trefy se postarala ofenzivní opora domácího týmu Kevin Behrens, jenž po změně stran završil dokonce hattrick, a upozadil tak celou plejádu nově příchozích zvučných jmen. Mezi ty se řadil například jeho útočný parťák a host z Chelsea David Datro Fofana nebo český záložník Alex Král, jenž v dresu svého nového zaměstnavatele odehrál celé utkání.

Unionu se podařilo před sezonou, v níž si poprvé zahraje Ligu mistrů, provést několik zajímavých transferů. Mezi fanoušky rezonoval hlavně příchod Robina Gosense, jenž se stal nejdražší posilou v historii Berlíňanů. Z českého pohledu pak šlo o hostování Krále, který na sebe upoutal skvělými výkony v dresu Schalke. Prvním soupeřem již jediného bundesligového celku z hlavního města byla Mohuč, která se na konci sezony podepsala pod titul Bayernu vybojovanou remízou s Dortmundem.

Domácí do zápasu vstoupili bleskovým gólem, když si na centrovaný míč naskočil Behrens a umístěnou hlavičkou nedal brankáři šanci. Jen o osm minut později se německý útočník prosadil podruhé. Aïssa Laïdouni našel Behrense ve vápně a ten jako přes kopírák znovu umístil balon hlavou k pravé tyči. Zvýšit vedení chtěl ve 33. minutě Fofana, jeho pokus z přímého kopu ale mířil pouze do břevna. V nastavení prvního poločasu napřáhl ke střele z hranice vápna Diogo Leite, gólman Robin Zentner však jeho ránu vytěsnil nad branku.

I ve druhé půli byl blízko gólu z přímého kopu Fofana, ale ani v 60. minutě síť nerozvlnil. O minutu později se na druhé straně dopustil faulu ve vápně Leite, který nešikovně sestřelil nově příchozího mladíka Brajana Grudu. Ludovic Ajorque ale svou penaltu nekopl dobře a Frederik Rönnow ji bez problémů lapil. Hosty to ale nemuselo mrzet dlouho, protože o chvíli později vykřesal svému týmu naději na bod parádní ranou z voleje Anthony Caci. Šance Mohuče na obrat ovšem uhasil v 70. minutě Behrens, když potřetí v zápase zakončoval hlavou nekompromisně na zadní tyč. Na druhé straně se ho pokusil napodobit dlouhán Ajorque, jeho zakončení ale skončilo na břevně. Francouzský útočník se poté definitivně stal smolařem zápasu, jelikož v 88. minutě neproměnil ani druhou penaltu. V závěru nastavení pak ještě zvýšil na 4:1 střídající Miloš Pantovič.

Union tak začal sezonu skvěle a připsal si do tabulky první tři body. Jeho dalším soupeřem bude 26. srpna Darmstadt, Mohuč se o den později střetne s Frankfurtem.

Více informací k zápasu

Borussia Dortmund - 1. FC Köln 1:0

19.08.2023 18:30

Góly: 88. Donyell Malen

Borussia Dortmund zvítězila v prvním kole Bundesligy na svém hřišti nad Kolínem 1:0. Vyprodaný Signal Iduna Park si zřejmě představoval jiný průběh, ale domácí si dlouho až na šanci Juliana Brandta ze 29. minuty nevytvořili nic, čím by Marvina Schwäbeho ohrozili. To změnila až 88. minuta a nizozemský útočník Donyell Malen, který trochu šťastným způsobem rozhodl o třech bodech pro černožluté. Nadále tak platí jejich úctyhodná bilance zahajovacích ligových duelů sezony, když v úvodním kole nevyhráli naposledy v roce 2014.

Závěr minulé sezony byl pro Borussii nesmírně těžký. V posledním utkání měla vše ve svých rukou, nakonec však kvůli lepšímu skóre oslavil titul Bayern. Před startem nového ročníku bylo ovšem z rozhovorů představitelů Dortmundu cítit větší sebevědomí než třeba právě loni. Hlavní pilíře mladého týmu, v němž měla řada hráčů svůj kariérní vrchol před sebou, zůstaly přes léto s výjimkou Judea Bellinghama pohromadě a i příprava ukázala, že se s BVB musí počítat.

Schwarzgelben od úvodních minut kralovali ve statistice držení míče, ale o první nebezpečnou situaci se postaral hostující Davie Selke, jehož ránu ve skluzu vytlačil na břevno Niklas Süle. BVB se dostalo pořádně do hry až po téměř půlhodině, kdy se skvěle uvolnil Brandt, kterého po skvělé kličce vychytal Schwäbe. Z následného rohu měl gól téměř na hlavě Mats Hummels, ovšem na prodloužený míč od Marca Reuse nedosáhl.

Opět to byli hráči Effzeh, kteří mohli otevřít skóre po přihrávce pod sebe z pravé strany, jenže Gregor Kobel byl připraven. I Dortmund se pokusil o kontr, jenže většina ofenzivních snah končila na kopačkách Sébastiena Hallera, který rozhodně neměl svůj den. Nejlepší výkon nepředvedl ani novopečený kapitán žlutočerných Emre Can, jenž byl vystřídán spolu s Hallerem už v 59. minutě.

Ani tři střídání z lavičky Edina Terziće nepomohla a nebezpečí působili opět hosté. Tentokrát z dálky napřáhnul Dejan Ljubičić, avšak branku domácích minul. Daleko ke vstřelení branky nebyl ani Sargis Adamyan, ovšem proti jeho prudké hlavičce zasáhl famózní Kobel. V 88. minutě však nakonec šli do vedení domácí. Po rohu Brandta se totiž v krkolomném pádu prosadil Malen.

Dortmund tak i s trochou štěstí začal bundesligovou sezonu výhrou. V příštím kole jej čeká 26. srpna zápas v Bochumi, Kolín nad Rýnem se ve stejný den střetne s Wolfsburgem.

Více informací k zápasu

Bayer Leverkusen - RB Lipsko 3:2

19.08.2023 15:30

Góly: 24. Jeremie Frimpong, 35. Jonathan Tah, 64. Florian Wirtz - 39. Dani Olmo, 71. Loïs Openda

Leverkusenu s mnoha novými tvářemi v sestavě přivítali novou sezonu německé Bundesligy výhrou 3:2 na domácí půdě s Lipskem. Po celou dobu strhujícího utkání tahali za delší konec domácí a hosté stačili pouze dotahovat. O rozhodující branku se nakonec postaral Florian Writz, jemuž v 64. minutě asistoval na perfektní zásah Jeremie Frimpong, autor úvodní branky zápasu. Z trojice českých reprezentantů byli v nominaci Bayeru pouze Adam Hložek a Matěj Kovář, přičemž první jmenovaný se v závěrečných sekundách dostal i na trávník.

Pro Lipsko nemohla začít sezona lépe, když získalo německý Superpohár na hřišti mistrovského Bayernu, který přejelo rozdílem třídy. V zápase zazářil Dani Olmo, jenž vstřelil všechny tři góly duelu. Velká výzva tak stála před brankářem Lukášem Hradeckým, jemuž na záda z lavičky dýchal mladý Kovář, který doplnil české duo v Leverkusenu teprve necelý týden před startem Bundesligy.

První velkou šanci zaznamenalo Lipsko, když ve 22. minutě Hradecký bezchybně pokryl parádní volej Benjamina Henrichse. Dvě minuty nato se ozvali také domácí a hned z toho byl gól. Victor Boniface se dokázal rychle zorientoval v soupeřově šestnáctce a přesnou přihrávkou na hranici malého vápna našel Frimponga, který bez potíží překonal bezmocného Janise Blaswicha.

Ve 35. minutě Leverkusen odskočil už na rozdíl dvou branek zásluhou Jonathana Taha, jenž se prosadil hlavou po rohovém kopu Jonase Hofmanna. O pět minut později se ale ze stejného typu standardní situace dostal k zakončení tentokrát hostující Olmo a chvíli před koncem půle snížil na 1:2 ze strany hostů.

Hned zkraje druhé půle mohl Leverkusen opět odskočit do dvougólového vedení, stoprocentní šanci Wirtze, jenž zakončoval z bezprostřední blízkosti, ale neskutečně zpacifikoval Blaswich. V 64. minutě ale ten samý muž přece jen dokázal skórovat. Nádhernou přihrávkou ho našel Frimpong a mladičký německý záložník pak i s trochou štěstí přehodil hostujícího brankáře.

Strhující duel nabral na dalších obrátkách v 71. minutě, kdy se na konci vynikající kombinace vzduchem ocitl Loïs Openda a z velké blízkosti hlavou snížil. Po malé chvíli mohl belgický útočník dokonce vyrovnat, v klíčovém okamžiku se mu ale míč zamotal mezi nohama a před odkrytou bránou trefil pouze tyč.

Leverkusen tak zvládl složitý úkol a připsal si do tabulky cenné tři body. Další zápas jej čeká 26. srpna s Mönchengladbachem, Lipsko bude o den dříve hostit Stuttgart.

Více informací k zápasu

VfL Wolfsburg - 1. FC Heidenheim 2:0

19.08.2023 15:30

Góly: 6. Jonas Wind, 27. Jonas Wind

Wolfsburg vstoupil do nového ročníku Bundesligy domácí výhrou nad Heidenheimem 2:0. V základní sestavě "Vlků" nastoupil i český křídelník Václav Černý, který měl díky založení akce lví podíl na vítězné brance Jonase Winda. Ten se prosadil ještě ve 27. minutě a zařídil tak svému týmu premiérové tři body. Historicky první klání Heidenheimu v nejvyšší německé soutěži tak nedopadlo dobře, když nevstřelil ani gól.

Wolfsburg v letním přestupovém okně přišel o talentovaného Felixe Nmechu, který odešel do BVB, získal však jiné zajímavé hráče. Tím posledním byl dánský reprezentant Joakim Maehle, jenž přicestoval do Dolního Saska teprve před týdnem. Vlkům se přes prázdniny podařilo složit velmi zajímavý tým, který podle mnohých mohl aspirovat na černého koně soutěže - koneckonců by tak mohl dostát jménu Černého, ten taktéž k zelenobílým toto léto zamířil.

Proti nováčkovi začali zelenobílí výborně. Černého nabídku do šestnáctky vyrazil brankář Kevin Müller pouze k Windovi, který se ranou do odkryté brány nemýlil. V další příležitosti Mattias Svanberg obešel několik bránících hráčů soupeře a tvrdě vypálil, nicméně mířil nad břevno. Ve 27. minutě našel Svanberg přízemním pasem před brankou ideálně postaveného Winda, jenž pouze doklepl míč do sítě a podruhé v zápase se mohl radovat. Před změnou stran pocítila defenziva Heidenheimu opět sílu domácích, tentokrát po rychlém protiútoku zůstal Lovro Majer osamocený v šestnáctce, nicméně jeho střelu pokryl Müller.

Do druhé půle vstoupili hosté daleko líp. Po rohovém kopu se nejrychleji zorientoval Lennard Maloney, jenž pálil jen o několik centimetrů vedle vzdálenější tyče. V 65. minutě se mohl prosadit Černý, který se dostal do zakončení z výborné pozice uvnitř šestnáctky, nicméně netrefil ideálně balon. O chvíli později se zjevil sám na zadní tyči hostující Kevin Sessa, k jehož smůle míč nezamířil do prázdné branky. V další příležitosti se Jakub Kamiňski uvolnil od obránce a nadějně vystřelil na vzdálenější tyč, ale těsně minul. Ani přes závěrečný tlak už nováček soutěže nedokázal skórovat.

Start nové sezony vyšel lépe Wolfsburgu, který si do tabulky připsal první tři body. V příštím kole se 26. srpna střetnou Vlci s Kolínem nad Rýnem, Heidenheim bude ve stejný den hostit Hoffenheim.

Více informací k zápasu

TSG Hoffenheim - SC Freiburg 1:2

19.08.2023 15:30

Góly: 50. Ozan Muhammed Kabak - 39. Attila Szalai (vl.), 45+3. Roland Sallai

Freiburgu se vstup do nového ročníku Bundesligy podařil, když v utkání prvního kola vyhrál na hřišti Hoffenheimu 2:1. O osudu duelu rozhodl závěr úvodního dějství, ve kterém hosté odskočili do dvougólového vedení. Na obou trefách měli podíl maďarští hráči, když na vlastní branku Attily Szalaie navázal krátce před odchodem do šaten zásahem do správné sítě jeho reprezentační kolega Roland Sallai. V dresu domácího týmu odehrál většinu zápasu Pavel Kadeřábek, jenž v jedné z největších příležitostí na vyrovnání hlavičkoval jen těsně vedle.

Hoffenheim získal před startem sezony na hostování útočníka Wouta Weghorsta, jenž tak ve dvojici s Andrejem Kramaričem jistě vzbuzoval u defenziv soupeřů respekt. Proti Freiburgu je však nečekalo nic jednoduchého. Bádenský celek totiž v minulém ročníku patřil mezi nejlépe bránící týmy Bundesligy, což potvrdil i v úvodním zápase pohárové soutěže.

V regionu Kraichgau byl ale Freiburg blízko inkasování již po pěti minutách, když vyraženou střelu doklepával do poloodkryté branky osamocený Kramarič. Chorvatský útočník se však v době zakončení nacházel v ofsajdu a jeho trefa proto neplatila. Krátce nato prověřil připravenost domácího gólmana Michael Gregoritsch, razantním projektilem ani hlavičkou po rohovém kopu však neuspěl.

Na první trefu se tak čekalo až do 39. minuty, kdy nadvakrát tečovaný centr Christiana Güntera nasměroval nešťastně za záda vlastního brankáře Szalai. O chvíli později byl Oliver Baumann opět v akci, když dorážku Lukase Küblera vytěsnil reflexivním zákrokem na břevno. Německý brankář i přesto před odchodem do šaten ještě jednou inkasoval, jelikož vedení bádenského celku navýšil nikým neobsazený Sallai.

V úvodu druhého poločasu mohlo být manko Hoffe již tříbrankové, když po dalším nedorazu domácí obrany pálil nebezpečně Gregoritsch. Již překonaného Baumanna však zastoupil Ozan Kabak a střelu mířící do sítě nohou vyrazil. O chvíli později tak vešlo v platnost tradiční fotbalové přísloví, neboť se po rohovém kopu prosadil střelou k tyči právě Kabak.

V 58. minutě mohlo být vyrovnáno, Kadeřábek ale skvělého uvolnění ve vápně nevyužil a hlavou zamířil jen těsně vedle pravé tyče. Přehlídka ofenzivních příležitostí pokračovala, když o chvíli později orazítkoval hostující Vincenzo Grifo po rychlém brejku vzdálenější tyč. S přibývajícími minutami ale vyložených šancí přece jen ubylo, až krátce před koncem mohl vedení Freiburgu navýšit z brejku střídající Ritsu Doan, pokus japonského záložníka ale Baumann vytěsnil na tyč.

Hoffenheim tak na úvod sezony body nezískal. V dalším kole jej čeká 26. srpna souboj s Heidenheimem, Freiburg bude ve stejný den hostit Brémy.

Více informací k zápasu

FC Augsburg - Borussia Mönchengladbach 4:4

19.08.2023 15:30

Góly: 29. Elvis Rexhbecaj, 41. Maximilian Bauer, 45+7. Sven Michel (pen.), 76. Rubén Vargas - 13. Ko Itakura, 27. Tomáš Čvančara, 37. Nathan N'Goumou, 90+7. Tomáš Čvančara (pen.)

Augsburg remizoval v nesmírně dramatickém utkání prvního kola Bundesligy na domácím hřišti s Mönchengladbachem 4:4. Gólový pytel se roztrhl již v prvním poločase, kdy se oba celky prosadili hned třikrát. Po delší časový úsek tahala za delší konec provazu Hříbata, za která se při své premiéře v nejvyšší německé soutěži dvakrát trefil i Tomáš Čvančara. Obzvláště cenná byla trefa ze sedmé minuty závěrečného nastavení, kdy bývalý útočník Sparty zachoval chladnou hlavu při exekuci pokutového kopu, a dokázal tak odpovědět na třígólový comeback soupeře. Český brankář Tomáš Koubek sledoval ofenzivní hody pouze z lavičky náhradníků.

Teprve před necelými třemi měsíci spolu sehrály týmy Augsburgu a Mönchengladbachu závěrečné bundesligové kolo, přes léto však u obou celků došlo hned k několika změnám, a proti sobě se tak postavily poměrně obměněné týmy. Z českého pohledu se jednoznačně nejzajímavějším přestupem stal příchod Čvančary ke "Hříbatům", která do bývalého útočníka Sparty či Jablonce vkládala velké naděje. Vytáhlý útočník mohl hned v prvním kole otestovat reflexy krajana Koubka, jenž ovšem začal sezonu pouze na lavičce Bavorů.

"Hříbata" se dostala do rychlého vedení po spolupráci dvou nových akvizic. Exekuce rohového kopu se ujal Franck Honorat, jehož nadýchaný centr našel přesně hlavu Ko Itakury, který poslal míč nechytatelně k levé tyči. Čvančara nenechal fanoušky čekat dlouho na premiérovou trefu v Bundeslize. Skvěle si řekl o přihrávku od Juliana Weigla a dělovkou na přední tyč překonal Finna Dahmena.

Dvoubrankové vedení nevydrželo moc dlouho, jelikož z dálky napřáhl Elvis Rexhbecaj, jehož střela nakonec proklouzla až do brány. O nádherný třetí gól se poté postaral Nathan Ngoumou, jenž napřed vyhrál hlavičkový souboj po odkopu Jonase Omlina, a následně ještě svou rychlostí vymazal celou defenzivu Fuggerstädter, načež nedal Dahmenovi mezi třemi tyčemi žádnou šanci.

Gólové hody pokračovaly i nadále, protože po skvěle sehraném rohovém kopu se osamocený na přední tyči nacházel Maximilian Bauer, jenž míč uklidil do odkryté části branky. V nastaveném čase pak Luca Netz školácky vyrobil penaltu, k jejímuž zahrání se postavil kanonýr Sven Michel. Bývalý útočník Unionu Berlín ji s přehledem proměnil a uzavřel první půli už šestým gólem v utkání.

Augsburg po přesvědčivém konci prvního dějství začal opět dobře, avšak další chyba v obraně znamenala nebezpečný protiútok, který zakončoval Ngoumou, leč Dahmen byl připraven. Tempo postupem času upadalo a na obou stranách se jednalo spíše o náznaky šancí.

Až v 76. minutě se po skvělém náběhu z pravé strany prosadil Švýcar Vargas, a Augsburg tak poprvé v utkání vedl. V úplném závěru se Vargas stal nakonec hrdinou hostů, když zavinil penaltu po faulu na střídajícího Yvandra Borgese Sanchese. Z pokutového puntíku se nemýlil skvěle hrající Čvančara a zajistil Gladbachu alespoň bod.

Bavoři tak na úvod sezony vybojovali remízu. V příštím kole je čeká 27. srpna derby s Bayernem, Mönchengladbach se už o den dříve střetne s Leverkusenem.

Více informací k zápasu

VfB Stuttgart - VfL Bochum 5:0

19.08.2023 15:30

Góly: 18. Serhou Guirassy, 38. Dan-Axel Zagadou, 60. Silas Katompa Mvumpa, 67. Silas Katompa Mvumpa, 77. Serhou Guirassy

Stuttgart zvítězil v úvodním kole Bundesligy na domácím hřišti nad Bochumí 5:0. Klíčovou postavou duelu byl loňský 12gólový tahoun Švábů Serhou Guirassy, který nekompromisní střelou bodlem potěšil v 18. minutě zaplněné tribuny Mercedes-Benz Areny a zároveň odstartoval kanonádu. Na guinejského útočníka navíc navázal ještě do poločasové pauzy druhým gólem Dan-Axel Zagadou. Klub z města automobilu se po pauze prosadil ještě třikrát a potvrdil tak, že ho nerozhodil ani odchod kapitána Watarua Enda, jenž po čtyřech letech v německém týmu zamířil do anglického Liverpoolu.

Bochum nepůsobila před sezonou příliš konkurenceschopně. V přípravě totiž ze sedmi zápasů vyhrála jen ve dvou případech a prohry s třetiligovým Verlem či italskou Parmou nedodávaly VfL přílišné sebevědomí. To dostalo další šrám hned v úvodu německého poháru, kde modrobílí podlehli Bielefeldu. Naopak Stuttgart sbíral před startem Bundesligy prakticky jen výhry a šel do zápasu v roli favorita.

Úvod střetnutí však nikterak nenaplňoval předzápasové prognózy. Philipp Hofmann se prodral přes Zagadoua k míči, ale svůj obstřel na zadní tyč nezakončil přesně. Švábové vzali toto varování na vědomí. Hiroki Ito oslovil milimetrovou přihrávkou mezi dva beky Guirassyho, který z prvního doteku vyslal skvělou bombu a rozvlnil síť.

Domácí i nadále přikládali pod kotel a ve 38. minutě se radovali podruhé. Zagadou si na přední tyči naskočil na centr z rohového kopu a dopravil jej na místo určení. Čisté svědomí při tomto hlavičkovém souboji neměl Bernardo, který si svůj ligový debut za modrobílé představoval určitě jinak.

Ani po změně stran nic nenasvědčovalo tomu, že by na jihozápadě Německa mohla sklapnout "Csaplárova past". Naopak svůj druhý zásah mohl přidat aktivně hrající Guirassy, ale svůj pokus poslal ve sprintu pouze vedle pravé tyče.

Po hodině hry odskočili červení svému soupeři na rozdíl třídy. Chris Führich vytáhl ze své dílny další nadýchaný centr, se kterým si poradil Silas a povedeným halfvolejem uklidil balon za záda bezmocného Manuela Riemanna. Stejný hráč se prosadil i o chvíli později, když z bezprostřední blízkosti doťukl míč mezi tři tyče. Zmar bochumské defenzivy dokonal v 77. minutě Guirassy. Ten si výborně naběhl za obrannou hradbu modrobílých a přízemní střelou na zadní tyč rozšířil svůj gólový účet v zápase.

Stuttgart tak podle předpokladů vyhrál. Dalším soupeřem mu bude 25. srpna Lipsko, Bochum se o den později střetne s Borussií Dortmund.

Více informací k zápasu

Werder Brémy - Bayern Mnichov 0:4

18.08.2023 20:30

Góly: 4. Leroy Sané, 75. Harry Kane, 90. Leroy Sané, 90+4. Mathys Tel

Mnichovský Bayern dal v úvodním zápase celého ročníku Bundesligy zapomenout na blamáž ze Superpoháru, když v Brémách po dominantním výkonu vyhrál 4:0. O zisku tří bodů bavorského velkoklubu rozhodl již ve čtvrté minutě zkušeně zakončeným brejkem Leroy Sané. Do gólového úniku ho vyslal Harry Kane, rekordman Tottenhamu pak navíc čtvrt hodiny před koncem zvládl souboj tváří v tvář s českým gólmanem Jiřím Pavlenkou a poprvé od příchodu z Britských ostrovů skóroval.

Utkání bylo předvojem kompletního startu německé Bundesligy, oba soupeři však už stihli po letní pauze zažít jeden nezdar. Brémy vypadly hned v první fázi domácího poháru, když nestačily na třetiligovou Viktorii z Kolína nad Rýnem v poměru 2:3. Bayern zase musel skousnout prohru 0:3 v Superpoháru od Lipska, a to navzdory asi půlhodinovému debutu hvězdné posily Kanea.

A kapitánovi anglické reprezentace trvalo jen čtyři minuty, než se v Bundeslize poprvé bodově zapsal. Na polovině hřiště posunul míč za obranu rozběhnutému Sanému, který samostatný únik proti Pavlenkovi proměnil. Domácí mohli reagovat rychlou vyrovnávací brankou, trefa Niclase Füllkruga však kvůli ofsajdu neplatila.

V 19. minutě se na hranici velkého vápna otevřel prostor před Jamalem Musialou, jehož tvrdá rána ale proletěla těsně vedle levé tyče, stejně jako o chvíli později pokus Noussaira Mazraouiho. První zákrok utkání si Pavlenka připsal až po půlhodině hry, kdy zneškodnil dalekonosnou ránu Leona Goretzky. Pozorný byl český brankář i při dalších šancích Bayernu a do poločasu už další změnu skóre nepřipustil.

Hosté po přestávce pokračovali v tlaku a Brémy nepustili přes půlicí čáru. Do 60. minuty zápasu ale převahu přetavili pouze v jednu střelu na branku a nastřelenou tyč v podání Kingsleyho Comana. Gólu se dočkali až v 75. minutě, kdy se po přihrávce Alphonsa Daviese poprvé za Bayern trefil Kane.

Úřadující mistr i nadále tlačil svého soupeře a snažil ještě navýšit své vedení, což se mu v poslední minutě základní hrací doby podařilo. Po přihrávce střídajícího Thomase Müllera vstřelil svou druhou branku v zápase Sané. V nastavení pak dokonal výrazný mnichovský triumf mladík Mathys Tel.

Bayern podle očekávání vstoupil do nové sezony vítězně a bere první tři body. Ve druhém kole vyzve 27. srpna doma Augsburg, Brémy čeká o den dříve výjezd do Freiburgu.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
VfB Stuttgart
1
1
0
0
5 : 0
3
2
Bayern Mnichov
1
1
0
0
4 : 0
3
3
Union Berlín
1
1
0
0
4 : 1
3
4
VfL Wolfsburg
1
1
0
0
2 : 0
3
5
Bayer Leverkusen
1
1
0
0
3 : 2
3
6
SC Freiburg
1
1
0
0
2 : 1
3
7
Borussia Dortmund
1
1
0
0
1 : 0
3
Eintracht Frankfurt
1
1
0
0
1 : 0
3
9
FC Augsburg
1
0
1
0
4 : 4
1
Borussia Mönchengladbach
1
0
1
0
4 : 4
1
11
RB Lipsko
1
0
0
1
2 : 3
0
12
TSG Hoffenheim
1
0
0
1
1 : 2
0
13
1. FC Köln
1
0
0
1
0 : 1
0
SV Darmstadt
1
0
0
1
0 : 1
0
15
1. FC Heidenheim
1
0
0
1
0 : 2
0
16
1. FSV Mainz 05
1
0
0
1
1 : 4
0
17
Werder Brémy
1
0
0
1
0 : 4
0
18
VfL Bochum
1
0
0
1
0 : 5
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (46)

Přidat komentář
Mönchengladbach

Tuchelball si začíná sedat.

Reagovat
PavlíčeQ

na uvod docela dobry

hurikan jedna plus jedna, thomas dalsi acko do historickych tabulek, tel pekny gol

Reagovat
Müllered

Brémy vypadají hodně špatně.

Bayern slušný výkon, Harrymu stačilo málo a hned byl klíčový. Dnešní sestava by mohla fungovat, jen ten Jamal je dost utopený, křídlo je cesta.

Reagovat
PavlíčeQ

jeste de ligt misto upamecana

Reagovat
Müllered

Upa byl dnes dobrý, ale dnešní Brémy ho moc neprověřily.

Reagovat
vladino10

Upa je vždy dobrý, len potom príde ten jeden mesiac v kľúčovej fáze sezóny

Reagovat
Müllered

A nesmí hrát proti Gladbachu.

Reagovat
Martin9719

Tak předpokládal bych že na 2 věže v té sestavě bude záměrně.

Reagovat
Bayern +

Alonsovi v Leverkusene mám tendenciu fandiť. Parádny vstup do sezóny a ešte proti Lipsku.

Stuttgart taktiež vynikajúco, tí musia zostať v lige za každú cenu.

Reagovat
Martin9719

Leverkusen do 3. místa, alespoň dle prvního kola. Jen aby ho nesundal Čvančara.

Reagovat
Salfovic

V tomto systému Leverkusenu si Hložek moc nezahraje.

Jak hrál Černý? A vážně hrál levé křídlo? Ty vole, vždyť to je ortodoxní pravé křídlo

Reagovat
patas92

U obou gólů byl na pravé straně

Reagovat
Martin9719

Ten si spíš nezahraje kvůli konkurenci. Jestli se rozjede Boniface, pak máš Wirtze který taky dobře vstoupil a Hofmann MOTM, tak nemá šanci. Vidím to na hostovačku nebo počkat až se někdo zraní.

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Kixi Syhimour

Fenin > Čvančara

Reagovat
monty25

V pádech z okna a zapálených balkónech určitě.

Reagovat
Witcher

Feninovi bylo dvacet.Čvančara vzhledem k věku a ceně se očekává přímo vyžaduje +- 20g

Reagovat
Beči

Čvančara

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Werkrider

Čvančara super

Příští týden Gladbach Leverkusen bude ve zdejších hájích tahák. Odveta za půl roku pak snad ještě s lepším obsazením.

Reagovat
Salfovic

Jo, už vidím, jak budou psát mrdky mediální celý týden o souboji Čvančary s Hložkem, který pak bude ,,překvapivě´´ na lavičce.

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Rudnevs

Gladbach - Leverkusen aj pre nečeského fanúšika veľmi zaujímavý zápas. Oba tímy pekne doplnené o nových hráčov, to môže byť super futbal.

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Kucka

Reagovat
Hyrax

Škoda pro Köln, Finkgräfe v 19 vypadal skvěle

Reagovat
Igli

OT: ta hertha vypadá docela špatně ve 2. BL

Reagovat
St. Pauli

Jsou dve utkani v sezone, kdy preju HBSC. Tak prvni uz mame za sebou.

Reagovat
Martin9719

HSV byl vítězem už tak po půl hodině. Jak už jsem psal, skoro rozdíl třídy.

Reagovat
Rudnevs

Stuttgart veľmi pekne, čakal som od toho zápasu teda všeličo, ale toto naozaj nie. Alebo že by naopak Bochum bol tak slabý? Už minulú sezónu ich častokrát zachránilo len šťastíčko…

Leverkusen výhrou nad favoritom z Lipska len potvrdil, že s ním tento rok skutočne treba rátať. K Opendovi radšej no comment, hneď v prvom zápase takýto miss

Čvančara dva góly Oba suverénne kopnuté, pravý útočník sa nezaprie.

Reagovat
Martin9719

No jako hodně zajímavé i vzhledem k dalšímu kolu. Stuttgart posilněný výhrou jede na RB které totálně propadlo (a ještě to mohlo zplichtit). Btw už se těším na pátek live - a místa mám celkem luxusní. A Čvančara doma proti Leverkusenu. BVB bude dobývat Bochum - tam se ukáže jak špatně na tom Bochum případně je. V neděli nuda na Bayernu, ale bude aspoň zajímavé sledovat Eintracht který mě teda dnes nepřesvědčil.

Reagovat
db18

Stanisic v Leverkusenu

To je i po odchodu Brazza banda dementů... hlavně, že teď chtějí s Pavardem počkat, než najdou náhradu... haló?

Reagovat
vladino10

Koľkokrát zachránili Real Nacho alebo Lucas Vazquez (kľudne aj na krajnom obrancovi). Toto sú tí hráči, vďaka ktorým po zranení niekoho zo základu nestratiš sezónu, lebo sú spoľahliví aj keď nehrajú základ. Čo je pre veľkoklub veľmi dôležitá vlastnosť - ktorá však Bayern vôbec nezaujima. Pomohol nám v odvete proti PSG bezchybným defenzívnym výkonom - nevadí, nasrat, nech ide. Zraní sa Mazraoui a nám tam bude behať niekto na štýl bounu sarra

Reagovat
Rudnevs

Zrejme dúfajú v podobný efekt ako napr. Dani Carvajal alebo Toni Kroos, ktorí šli do Leverkusenu hosťovať a vrátili sa ako hviezdy a hotoví hráči. Ale úprimne si nemyslím, že to na Stanisica bude mať taký efekt.

Reagovat
Bayern +

Prečo? Nebude mať na RCB veľa šancí podľa teba?

Ja si myslím, že je to v pohode krok. Pred Mazraouim by aj tak nehral a Pavarda bude chcieť Tuchel nahradiť niekym z vonku. A o rok tu už Tuchel ani nemusí byť a Stanisic sa môže vyhrať do pozície Gvardiola, resp. niečo v tom zmysle.

Reagovat
vladino10

Pri tom počte zápasov by za mazraouim odohral dosť aj keby tento nebol injury prone.

Ak Pavard odíde, tak my budeme hľadať druhého stanisica, lebo svojho sme poslali preč - a to je to hlúpe.

Reagovat
Bayern +

Ja si myslím, že Tuchel bude za Pavarda chcieť druhého Walkera, nie druhého Stanisica.

Ideálne by bolo vymeniť Dumfriesa za Pavarda, ale to v Interi nezoberú

Reagovat
db18

Zase Grimaldo a Frimpong jsou určitě před ním... leda by z Frimponga chtěli udělat RW...

Reagovat
Rudnevs

No práve.. vzhľadom na to, že Pavard zrejme odíde, tak by mal možno paradoxne väčšiu šancu presadiť sa v Bayerne než v Leverkusene.

Reagovat
Bayern +

Dvojka za Mazraouim bude Bouna Sarr predsa

Reagovat
andrew96

Ok, ztráta back-upu. Ale je v něm i něco víc? Nějak jsem si ničeho nevšiml, zas tak by mě to neštvalo.

Spíš moc nechápu, proč si jej vybral Leverkusen.

Reagovat
db18

Hledali backup za Grimalda (prý zvažovali i Bernata )

Reagovat
Rudnevs

Asi práve tiež ako backup. Hore som načrtol síce scenár à la Carvajal/Kroos/Alaba, ale tiež si myslím, že na ten level nemá.

Reagovat
Werkrider

Aby to nedopadlo tak, že Frimpong půjde do Bayernu.

Reagovat
Bayern +

Reagovat
herbage

Hattrick hlavou nebo 2 brankářem chycené penalty v průběhu ligového zápasu, pamatujete někdo?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele