Premier League - souhrn 2. kola: Arsenal, Man City a Brighton stoprocentní

18.08.2023, 22:43, aktualizováno 21.08.2023, 23:00
Komentáře a souhrny
Oslavující Martin Ødegaard (© AFP)

Arsenal v dohrávce vybojoval těsnou výhru v derby s Crystal Palace a zůstává beze ztráty. To platí i pro obhájce titulu Manchester City, který zvládl šlágr s Newcastlem. Šest bodů má rovněž Brighton. Tottenham napravil úvodní zaváhání a doma přehrál Manchester United. Liverpool navzdory tomu, že dohrával v početním oslabení, neměl problémy s Bournemouthem...

Crystal Palace - Arsenal FC 0:1

21.08.2023 21:00

Góly: 54. Martin Ødegaard (pen.)

Arsenal zvítězil ve druhém kole Premier League na hřišti Crystal Palace 1:0. Ovládl tak první londýnské derby letošní sezony, čímž navázal na předchozí ročník, kdy s žádným ze svých sousedů neprohrál. O těsném vítězství hostů rozhodl v 54. minutě Martin Ödegaard z pokutového kopu. K tomu se překvapivě nepostavil Bukayo Saka, který nastoupil již do 82. ligového utkání v dresu Kanonýrů v řadě, čímž vyrovnal klubový rekord Paula Mersona. Úřadující vicemistr se ale o výhru strachoval až do konce, neboť závěrečnou půlhodinu odehrál po vyloučení Takehira Tomijasua v oslabení.

Ani jeden z londýnských rivalů v úvodním kole nezaváhal a po těsných výhrách braly oba celky tři body. Crystal Palace tak navázalo na povedený závěr minulé sezony, když od březnového nástupu Roye Hodgsona prohrálo pouze dvakrát. O favoritovi duelu však nemohlo být sporu, neboť Gunners podlehli Orlům jen jednou z posledních osmi konfrontací. Naposledy navíc domácím uštědřili vysokou porážku 4:1, na níž se dvěma góly a asistencí podílel šikovný Saka.

"Kanonýři" v úvodu utkání podle předpokladů dominovali ve statistice držení míče, na větší příležitost si ovšem museli dlouho počkat. Až ve 29. minutě se na Sama Johnstona řítil ze strany Eddie Nketiah, který v pádu pouze orazítkoval levou tyč. Stejný hráč se dostal do samostatného úniku i o sedm minut později, jenže elegantním zakončením přehodil jak Johnstona, tak i branku domácích. Chvíli před pauzou ještě nebezpečně vypálil Ödegaard, avšak 30letý gólman Eagles změně skóre zamezil skvělým zákrokem, a do kabin se tak šlo bez branek.

Nešťastný moment v první půli bezchybného Johnstona přišel krátce po přestávce, kdy fauloval ve vlastním vápně Nketiaha a dopřál Arsenalu možnost pokutového kopu. Míč si na penaltový puntík postavil Ödegaard a ranou k levé tyči poslal Gunners v 54. minutě do vedení. Zanedlouho ovšem přišla velká komplikace. Tomijasu vyfasoval od hlavního rozhodčího dvě žluté karty během sedmi minut, a utkání tak pro něj skončilo předčasně.

Hosté následně téměř rezignovali na útočení a věnovali se především defenzivě. V té si našel skulinku v 86. minutě Odsonne Édouard, který však hlavou netrefil míč ideálně a minul bránu. Velký tlak v závěru tak přišel Orlům vniveč a Aaron Ramsdale se mohl těšit z čistého konta.

Arsenal po očekávané výhře zůstává nadále stoprocentní. V následujícím kole vyzve 26. srpna Fulham, Crystal Palace změří ve stejný den síly s Brentfordem.

Více informací k zápasu

West Ham United - Chelsea FC 3:1

20.08.2023 17:30

Góly: 7. Nayef Aguerd, 53. Michail Antonio, 90+5. Lucas Paquetá (pen.) - 28. Carney Chukwuemeka

West Ham vyhrál ve druhém kole Premier League v londýnském derby nad Chelsea 3:1. Kladiváři se brzy ujali vedení po skvěle kopnutém rohu Jamese Warda-Prowse. Na úvodní trefu sice dokázal premiérovým zásahem mezi anglickou elitou odpovědět mladík Carney Chukwuemeka, bývalý kapitán Southamptonu však následně vzal vše zpět do svých rukou, když zkraje druhé půle asistoval na rozhodující branku Michaila Antonia. Oba čeští reprezentanti Tomáš Souček a Vladimír Coufal na hřišti nechyběli, přičemž první jmenovaný zavinil penaltu, kterou ovšem hosté neproměnili.

Kdo sleduje přestupy Chelsea, rozhodně se nenudí. Tentokrát přišli Moisés Caicedo a Roméo Lavia, oba defenzivní záložníky vyfoukl Todd Boehly a spol. Liverpoolu. Drahé kaufy vyvažují hledáním skulin ve finančním fairplay a čistým ziskem z prodeje produktů Cobhamu. Lewis Hall má ve svých 18 letech odejít do Newcastlu za 41 milionů eur, fanoušky ale nejvíce zajímají výsledky na hřišti. A London Stadium se pro Blues stává hřištěm prokletým, za posledních šest let zde zvítězili jen jednou.

Auru domácího stánku West Hamu posílil hned v sedmé minutě střelec první branky Nayef Aguerd, jenž se vyhoupl na roh Ward-Prowse. Ten tak ve svém debutu potvrdil roli experta na standardní situace všeho druhu. Mladý kádr v modrém poté předváděl svižnou kombinační hru, otevřít zatažený blok Kladivářů se mu ale dlouho nedařilo. Za sympatický herní projev byli Blues odměněni ve 28. minutě, kdy si Chukwuemeka povodil ve vápně Součka a zakončil nechytatelně na zadní tyč. Zčistajasna poté mohl The Irons vrátit vedení Lucas Paquetá. Po centru se dostal ke střele ve skluzu, balon se ale došoural pouze k vnější straně tyče. Raheem Sterling byl při chuti a ve 43. minutě vybojoval slalomem penaltu po faulu Součka, jenže tu Enzo Fernández neproměnil. Další bravurní průnik Sterling završil zpětnou přihrávkou, ani Ben Chilwell ovšem nemířil přesně.

I na začátku druhého dějství dali Kladiváři hostům lekci z efektivity. Nejistou rozehrávku ve středu hřiště potrestal Antonio přízemní ranou na vzdálenější tyč. V 61. minutě si odbyl debut Caicedo, o šest minut později již sledoval střelce první branky Aguerda, jak po ostrém skluzu do Nicolase Jacksona dostává druhou žlutou kartu a hřiště opouští. V 80. minutě vypálil odvrácený míč zpět na bránu Levi Colwill, utaženým nártem ale těsně minul bránu. West Ham se snažil ubránit výsledek vší silou. V závěru si málem srazil balon do sítě Souček po střele Noniho Maduekeho, gólman mu ale kryl záda. V nastavení naopak zavinil penaltu debutant Caicedo a vítězství The Hammers stvrdil Paquetá.

Chelsea se tak první výhry v sezoně nedočkala. V příštím kole vyzve 25. srpna Luton, West Ham se o den později střetne s Brightonem.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Everton FC 4:0

20.08.2023 15:00

Góly: 18. John McGinn, 24. Douglas Luiz (pen.), 51. Leon Bailey, 74. Jhon Durán

Aston Villa ve druhém kole Premier League zdolala na svém hřišti Everton 4:0 a po nedávné vysoké porážce ze hřiště Newcastlu brala cenné tři body. Už 211. vydání vůbec nejčastěji hraného vzájemného duelu v historii anglického fotbalu od úvodu vycházelo lépe domácím Lvům, kteří si po přesné trefě kapitána Johna McGinna a proměněné penaltě Douglase Luize vypracovali již před přestávkou dvoubrankový náskok. Hostům pak navíc ztížila situaci zranění několika důležitých hráčů, a celek z Birminghamu si tak i díky dalším trefám ze druhé půle bez problémů dokráčel pro pátý po sobě jdoucí triumf nad svým liverpoolským sokem.

Největší letní posila Villans Moussa Diaby se sice prosadila hned ve svém premiérovém vystoupení na Britských ostrovech, atraktivní utkání s Newcastlem ovšem i díky dvěma trefám Alexandera Isaka ovládly Straky. Zato pro Everton byl v prvním kole nepřekonatelným protivníkem brankář Bernd Leno, jenž dotáhl Fulham ke třem bodům. Nepříjemnou dohru to mělo například pro útočníka Neala Maupaye, který se za to stal na sociálních sítích terčem nechutných útoků.

Aktivní začátek utkání přinesl Villans hned dva rohové kopy v úvodních dvou minutách a ačkoliv z nich ještě neudeřili, už v 18. minutě se skóre měnilo. Leon Bailey nejdříve prokličkoval mezi několika protihráči, aby následnou přesnou přihrávkou našel v předbrankovém prostoru McGinna a kapitán Villy se nemýlil. O pět minut později se k přesnému centru dostal Ollie Watkins, jenž byl ovšem agresivně sražen Jordanem Pickfordem a hlavní arbitr rozhodl o pokutovém kopu pro domácí. Ten bez problémů proměnil Douglas Luiz, a zvýšil tak na 2:0. Krátce nato byl Diaby pár centimetrů od třetí branky, ovšem jeho fantastický volej po centru z levé strany dokázal Pickford instinktivně vyrazit na roh.

O třetí zásah se tak postaral až krátce po změně stran dobře naladěný Bailey. Jamajčan využil zaváhání v obraně a vyslal tvrdou střelu doprostřed branky, která prosvištěla Pickfordovi mezi nohama. Mezi střelce se chtěl zapsat také Watkins, ovšem jeho technická střela v 57. minutě těsně minula levou tyč. Jediným aktivním útočníkem Evertonu byl střídající Neal Maupay, který se snažil vykřesat jiskřičku naděje pro svůj tým. Po hodině hry se dostal k centru a vystřelil do levého dolního rohu branky, ale změnu skóre nedovolil brankář Emiliano Martinez. Pomyslný hřebíček do rakve přidal čtvrt hodiny před koncem Jhon Duran, jenž po několika desítkách vteřin na hřišti využil obrovské hrubky hostující obrany a zvýšil na konečných 4:0.

Vzájemná střetnutí posledních let silně vyznívala ve prospěch Aston Villy a tentokrát tomu tak bylo znovu. Celek z Birminghamu se v příštím kole představí 27. srpna na hřišti Burnley, Everton o den dříve přivítá Wolves.

Více informací k zápasu

Manchester City - Newcastle United 1:0

19.08.2023 21:00

Góly: 31. Julián Álvarez

Manchester City v takticky svázaném utkání porazil v rámci druhého kola Premier League na svém hřišti Newcastle 1:0. Úřadujícího mistra dovedla k výhře trefa Juliána Álvareze ze 31. minuty. Straky totiž na jeho zásah nedokázaly odpovědět a na Etihad Stadium se neprosadily popáté v řadě.

I kvůli tomu se poslední bodový zisk hostů z tohoto stadionu datoval až do listopadu roku 2006. The Sky Blues tak po nekompletních dvou kolech zůstávají společně s Brightonem jedinými šestibodovými týmy v anglické nejvyšší soutěži.

Manchester City vstoupil do ligy výborně, když porazil navrátilce do soutěže z Burnley. Hned dvakrát na sebe upozornil gólem Erling Haaland, jenž ukázal, že ze své střelecké formy nic neztratil. Na zápas s Newcastlem se navíc úřadující šampion naladil ziskem evropského Superpoháru, který obdržel po zvládnutých penaltách se Sevillou. Straky naopak chtěly duelu Citizens v řeckém Pireu využít, jelikož se svěřenci Pepa Guardioly vrátili do Anglie teprve před dvěma dny a přípravu na utkání měli o poznání kratší.

Úvodní minuty nabídly z obou stran opatrnou hru s mírnou převahou hráčů ve světle modrých dresech, avšak bez většího ohrožení soupeřovy branky. Postupem času sice tlak domácích rostl, nedokázali se ale propracovat přes dobře bránící blok Newcastlu. První vážnější šance a hned gólová tak přišla až po půlhodině hry, kdy z druhého doteku umístil svoji pumelici přesně ke vzdálenější tyči Álvarez. Ani vstřelená branka ale atraktivitě příliš nepomohla, jediná další příležitost v první půli přišla pět minut před poločasovým hvizdem, kdy Haaland pálil zpoza obránce těsně vedle pravé tyče.

Bohužel pro zaplněný Etihad Stadium se obraz hry příliš nezměnil ani po změně stran. Straky opticky utkání více vyrovnaly, k vážnějším příležitostem to ale dlouho nevedlo. První nebezpečnější šance druhé půle tak přišla až po hodině hry, kdy dostal přihrávku za obranu Haaland, Fabian Schär však včas zatáhl za záchrannou brzdu a míč mu ve skluzu odkopl. O chvíli později si Nor navedl míč na střelu podobně jako v první půli, opět ale mířil mimo. Po dalších dvou minutách pálil opět Haaland a tentokrát mířil přesně mezi tři tyče, jenže do míst, kam nohou dosáhl gólman Nick Pope.

Citizens tak zvítězili i ve druhém zápase ligové sezony. Další duel je čeká 27. srpna se Sheffieldem, Newcastle se ve stejný den střetne s Liverpoolem.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Manchester United 2:0

19.08.2023 18:30

Góly: 49. Pape Matar Sarr, 83. Lisandro Martínez (vl.)

Tottenham v jednom ze šlágrů druhého kola Premier League porazil Manchester United 2:0 a vzájemný duel hraný na jejich stadionu ovládl poprvé od roku 2018. Rozhodující moment utkání nastal zkraje druhé půle, kdy se z první soutěžní trefy v dresu londýnského celku radoval Pape Matar Sarr. Rudí ďáblové, na jejichž lavičce náhradníků se objevil český brankář Radek Vítek, tak po šťastné výhře nad Wolves opět herně nepřesvědčili a ve dvou odehraných kláních vstřelili jediný gól.

V prvním zápase bez Harryho Kanea se o góly Tottenhamu starali obránci, Spurs by však nutně potřebovali příspěvek Richarlisona, nové útočné jedničky. Ten se v dresu Londýňanů dosud radoval z jediné ligové trefy, do hlavního města se přitom stěhoval už v červenci 2022. "Rudí ďáblové" se v úvodním klání startujícího ročníku překvapivě natrápili na těsnou výhru nad Wolves. Kůži jim navíc v samém závěru zachránil rozhodčí, jenž za neodpískanou penaltu po faulu Andrého Onany dostal jednozápasový trest.

Navzdory převládající bílé barvě v ochozech stadionu se na hřišti jevili jako doma Red Devils. Ve 13. minutě vymyslel průnikovou přihrávku do vápna Antony, Guglielmo Vicario však stihl vyběhnutím zmenšit úhel Marcusu Rashfordovi. Další zakončení anglického forvarda přišlo po povedeném centru Bruna Fernandese, osamocený Rashford ale hlavičkoval v mírném ofsajdu těsně nad.

K radosti vášnivého publika zahrozili po půlhodině hry i domácí. Přímočarý protiútok vyústil v zakončení Sarra, ze souboje Afričanů ale vzešel vítězně hbitý Onana. Fernandes se poté ocitl v ještě lepší pozici, než do které dříve vyslal Rashforda, Portugalcova hlava ale byla o několik úrovní horší. Při Rudém Ďáblovi v bráně stáli ve 40. minutě všichni svatí. Nejdříve Pedro Porro napálil zpoza vápna břevno nad šibenicí, vzápětí si Luke Shaw srazil centr na tyčku.

Po výměně stran štěstěna Onanu hned opustila. I tentokrát šlo o obráncem tečovaný balon, ten se na zadní tyči zjevil před Sarrem, jež si s lehkým úkonem hlavu nelámal. Antony chtěl okamžitě vyrovnat, z jeho oblíbené disciplíny v podobě obstřelů za vápnem ale vzešel pouze zvuk nastřelené tyče. Další tutovku United již musel vytěsnit Vicario, rázná hlavička Casemira totiž mířila pod břevno.

Po hodině hry předvedli Spurs pohlednou akci s čitelným rukopisem nového kouče Angeho Postecogloua. Vyvrcholením bylo sólo Heung-Min Sona napříč vápnem se zblokovanou střelou na konci. Další trpělivou týmovou souhru Kohouti zesvižnili před vápnem a ačkoliv Ben Davies nevyužil průnikové přihrávky, jeho promáchnutí stačilo k obalamucení obrany a míč se dokutátel s lehkou tečí Lisandra Martíneze za brankovou čáru.

Manchester United se tak ve vzájemném utkání musel smířit poprvé od října 2020 s porážkou. V příštím kole 26. srpna přivítá Nottingham, Tottenham bude hrát tentýž den v Bournemouthu.

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - Brighton & Hove Albion 1:4

19.08.2023 16:00

Góly: 61. Hee-chan Hwang - 15. Kaoru Mitoma, 46. Pervis Estupiñán, 51. Solly March, 55. Solly March

Brighton si po výhře 4:1 nad Vlky z Wolverhamptonu udržel ligovou neporazitelnost i po druhém zápase nového ročníku Premier League. Racci zavzpomínali na poslední vzájemné utkání, které dominantním způsobem ovládli, a úspěšně na tento výsledek navázali. Už po čtvrthodině hry udal tón zápasu japonský kouzelník Kaoru Mitoma, který svůj výkon ještě vyšperkoval asistencí na zásah Pervise Estupiňána z úvodu druhého dějství. Fantastický výkon svého týmu korunovala dvěma góly v průběhu pěti minut ikona Albionu Solly March.

"Vlci" nečekaně kousali na Old Trafford a téměř uzmuli ze hřiště Manchesteru United bod, o který je obral prakticky jen dobrý výkon gólmana Andrého Onany. Právě ten však v nastavení druhé půle fauloval a měla se kopat penalta, píšťalka sudího ale zůstala němá, za což se krátce po utkání asociace rozhodčích omluvila. V úvodním klání Brightonu k žádnému překvapení nedošlo, když Racci na vlastním stadionu snadno porazili Luton.

Hráči Brightonu se v úvodních minutách zápasu dokázali jednoduše dostávat do prostor kolem pokutového území soupeře, ale žádné kloudné zakončení si vypracovat nedokázali. O změnu se v 15. minutě způsobem sobě vlastnímu postaral Mitoma, který si přebral míč těsně za polovinou hřiště a sám ho dovezl až za záda brankáře Josého Sá. Vyrovnání měl po půlhodině hry na noze Fábio Silva, který ale v souboji tváří v tvář s gólmanem Jasonem Steelem selhal.

"Racci" vlétli do druhého poločasu ve velkém stylu. Na střelu Dannyho Welbecka jen několik sekund po oznámení druhé půle ještě brankář Sá dosáhl, Brighton ale celou akci dohrál a míč do branky dopravil Estupiňán. O dalších pět minut později přišel další rychlý brejk, který z malého vápna zakončil March a stejný hráč zůstal při chuti, protože jen o další čtyři minuty později zvyšoval na 4:0. Po rohu z 61. minuty se k zakončení hlavou dostal Hwang Hee-Chan a kosmeticky upravil výsledné skóre. Podprůměrné představení domácích ještě v nastaveném čase korunoval červenou kartou Matheus Nunes.

Už počtvrté v řadě tak vzájemný duel ovládl Brighton. Ten v příštím kole 26. srpna přivítá West Ham, Wolves se tentýž den představí na hřišti Evertonu.

Více informací k zápasu

Fulham FC - Brentford FC 0:3

19.08.2023 16:00

Góly: 44. Yoane Wissa, 66. Bryan Mbeumo (pen.), 90+3. Bryan Mbeumo

Fulham i vinou smůly v zakončení nenavázal na úvodní vítězství, když ve druhém kole Premier League podlehl na domácí půdě Brentfordu 0:3. Hosté se dostali do vedení v závěru prvního poločasu poté, co chybu v defenzivě Chalupářů potrestal Yoane Wissa. Po změně stran se ve vápně dopustil nedovoleného zákroku Tim Ream, jenž byl po druhé žluté kartě poslán předčasně do sprch. Z následného pokutového kopu Bryan Mbeumo pojistil úspěch Bees.

Brentford se v prvním kole uvedl remízou s Tottenhamem. Ještě lépe si však vedl Fulham, který zvítězil na hřišti Evertonu. Jediným jeho úspěšným střelcem byl Bobby De Cordova-Reid, jenž u The Cottagers zahájil už pátou sezonu. Zkušený Jamajčan se chtěl prosadit i proti Včelám, na něž měl dobré vzpomínky. Téměř na den přesně před rokem totiž přiblížil svůj tým k vítězství gólem z první akce zápasu.

Úvod duelu byl z obou stran opatrnější, a tak první zajímavá šance přišla až v 19. minutě. Mathias Jensen překvapil Bernda Lena pokusem z dálky. Dánský středopolař ovšem těsně minul levou tyč. Po necelé půlhodině hry se ke střele těsně za vápnem dostal Wissa, z dobré pozice ale mířil jen do Lena. O chvíli později byl blízko branky Fulham, stopera hostů Ethana Pinnocka totiž od vlastního gólu zachránilo až břevno. Nakonec se ve 44. minutě radovaly Včely. Issa Diop předvedl obrovskou chybu v rozehrávce, načež se k balonu dostal Wissa, jenž nabídnutou příležitostí nepohrdl a otevřel skóre utkání.

V 53. minutě byl velmi blízko vyrovnání Bobby De Cordova-Reid, který z hranice vápna mířil do brankové konstrukce. Fulham se i nadále tlačil do zajímavých příležitost, jenže v 63. minutě ho oslabil Ream, který za nešetrný zákrok ve vápně obdržel druhou žlutou kartu. O dvojnásobný trest za faul amerického obránce se postaral Mbeumo, jenž nařízený pokutový kop s přehledem proměnil zakončením k levé tyči. Oslabení The Whites se sice ještě v závěru snažili s utkáním něco udělat, do žádných nebezpečných pozic se však již nedostali. Naopak v nastaveném čase z protiútoku podtrhl vítězství Bees svou druhou trefou Mbeumo.

Fulham tak nenapodobil úvodní duel a všechny body putují do Brentfordu. Další zápas The Cottagers čeká 26. srpna na hřišti Arsenalu, Brentford bude ve stejný den hostit Crystal Palace.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - AFC Bournemouth 3:1

19.08.2023 16:00

Góly: 28. Luis Díaz, 36. Mohamed Salah, 62. Diogo Jota - 3. Antoine Semenyo

Hráči Liverpoolu se oklepali z tragického vstupu do druhého kola Premier League proti Bournemouthu a nakonec na vlastním hřišti zvítězili 3:1. Rozhozená obrana Reds v prvních třech minutách darovala soupeři dvě branky, vinou těsného ofsajdu ale platila jen trefa Antoineho Semenya. Útok domácích však nestrádal, což ve 28. minutě dokázal šikovnou trefou Luis Díaz. Na něj navázal dorážkou z neproměněné penalty Mohamed Salah, který se tak stal prvním hráčem, jenž skóroval či asistoval v 10 ligových zápasech na Anfieldu v řadě.

Reds tahali za kratší konec v souboji s Chelsea jak na přestupovém trhu, tak v minulém zápase, nakonec však ze šlágru prvního kola vybojovali bod a na post defenzivního záložníka následně získali alespoň Watara Enda. Před domácí premiérou v novém ligovém ročníku museli zlepšit ofenzivní složku hry, když jejich útočné akce na Stamford Bridge postupem času ztrácely na nebezpečnosti. Jinak tomu bylo téměř přesně před rokem v předchozím vzájemném klání s Bournemouthem hraném na Anfieldu, v němž Třešně prohrály potupně 0:9.

První vteřiny ovšem tentokrát naznačovaly opačný vývoj utkání. Dlouhý balon sice blokoval Trent Alexander-Arnold, nedohodl se však s Alissonem a zpětnou přihrávku přetavil v gólovou radost Jaidon Anthony. Ten ale byl v původním náběhu v těsném ofsajdu, platné branky se však fanoušci Cherries dočkali vzápětí. Na vině byl opět pravý bek Liverpoolu, jehož ztrátu ztrestal Semenyo.

Chvíli nato mohl vyrovnat Virgil van Dijk, hlavou z rohu ale orazítkoval břevno. Svou tragickou rozehrávku poté Alisson hasil za cenu žluté karty, ovšem následující hra již byla pro domácí fanoušky příjemnější. Ve 28. minutě si Díaz bravurně připravil míč, když ho uvnitř vápna prvním dotykem špičkou nadhodil a ze vzduchu napálil k bližší tyči. Hloupý faul v úplném rohu pokutového území poté znamenal šanci pro Salaha z penalty, které sice Egypťan nevyužil, následující dorážky ale ano.

I po výměně stran mohl okamžitě udeřit Semenyo. Na impozantní progresivní vedení míče ovšem navázal střelou za hranicí vápna, která navzdory nebezpečným parametrům doplavala těsně nad šibenici. Shovívavý pak sudí nebyl proti šlapáku Alexise Mac Allistera, kterého v 58. minutě poslal do sprch. Domácí ale navzdory oslabení dále přiživovali své ofenzivní choutky, za což byli o tři minuty později odměněni. Přízemní ránu Dominika Szoboszlaie zpoza vápna vyrazil gólman jen před Dioga Jotu, jenž bez problému dopravil balon do brány. Otěže zápasu poté převzali hosté, ani jedné ze tří velkých příležitostí ale i zásluhou Alissona nevyužili.

Tým z města Beatles tak přes počáteční obtíže zaváhání nedopustil a oslavil první výhru v sezoně. V příštím kole se 27. srpna představí v Newcastlu, Bournemouth o den dříve přivítá Tottenham.

Více informací k zápasu

Nottingham Forest - Sheffield United 2:1

18.08.2023 20:45

Góly: 3. Taiwo Awoniyi, 90. Chris Wood - 48. Gustavo Hamer

Nottingham v páteční předehrávce druhého kola Premier League porazil Sheffield United 2:1. Gólový účet prvního střetnutí těchto dvou týmů v rámci nejvyšší anglické soutěže od roku 1993 otevřel domácí útočník Taiwo Awoniyi, jenž se prosadil už ve třetí minutě. Pro reprezentanta Nigérie se jednalo o šesté ligové klání v řadě se vstřeleným gólem, přičemž delší série se v historii soutěže povedla z řad afrických hráčů zaznamenat jen Mohamedu Salahovi a Emmanuelu Adebayorovi. "Žiletky" pak po změně stran povedeným způsobem vyrovnaly, jejich naděje na první bodový zisk od návratu mezi anglickou elitu však v závěru rozehnal Chris Wood.

Nováček ze Sheffieldu v úvodním klání sezony potvrdil obavy fanoušků a prognózy expertů. Jeho útočné akce v domácím utkání s Crystal Palace postrádaly kvalitu, naopak Londýňané hned osmkrát trefili prostor mezi třemi tyčemi, z čehož vyplynula i rozhodující trefa Odsonna Édouarda. Nottingham sice také prohrál, jeho výkon ovšem snesl přísnější měřítka. Dvougólové manko na půdě Arsenalu v závěru snížil Awoniyi, čímž donutil favorita strachovat se do posledních vteřin o výsledek.

Raketový nástup domácích do zápasu nováček soutěže nezachytil a Wes Foderingham musel lovit míč ze své sítě už po třech minutách. Serge Aurier poslal nadýchaný centr z pravé strany do pokutového území, kde si ho mezi stopery našel Awoniyi a hlavou poslal Forest do brzkého vedení. Sheffield se do zakončení dostal až po půlhodině hry, kdy zpoza vápna napřáhla letní posila z Espanyolu Vini Souza. Technickým pokusem ale brazilský středopolař pouze protáhl Matta Turnera.

Druhá půle začala úplně opačně než ta první. Pouhé tři minuty po pauze se k odraženému míči na hranici pokutového území dostal v Premier League debutující Gustavo Hamer a famózně zakroutil míč do pravé šibenice Turnerovy branky. Na druhé straně mohl misky vah na stranu domácích v 65. minutě převážit Willy Boly po zmatku ve vápně The Blades, jenže Foderingham zareagoval včas a nepřipustil změnu skóre.

V 79. minutě se naopak sám na Turnera řítil Bénie Traoré, ale americký brankář šanci 20letého útočníka z Pobřeží slonoviny zlikvidoval. Rozhodující moment duelu nakonec přišel v 89. minutě. Aurier poslal další vytříbený centr na hlavu střídajícího Wooda a urostlý hrotový útočník vystřelil The Tricky Trees veledůležité tři body.

Nottingham tak navázal na domácí formu ze závěru minulé sezony a zvítězil. V příštím kole se 26. srpna představí na půdě Manchesteru United, Sheffield o den později přivítá Manchester City.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Brighton & Hove Albion
2
2
0
0
8 : 2
6
2
Manchester City
2
2
0
0
4 : 0
6
3
Arsenal FC
2
2
0
0
3 : 1
6
4
Brentford FC
2
1
1
0
5 : 2
4
5
Liverpool FC
2
1
1
0
4 : 2
4
Tottenham Hotspur
2
1
1
0
4 : 2
4
West Ham United
2
1
1
0
4 : 2
4
8
Newcastle United
2
1
0
1
5 : 2
3
9
Aston Villa
2
1
0
1
5 : 5
3
10
Nottingham Forest
2
1
0
1
3 : 3
3
11
Crystal Palace
2
1
0
1
1 : 1
3
12
Manchester United
2
1
0
1
1 : 2
3
13
Fulham FC
2
1
0
1
1 : 3
3
14
AFC Bournemouth
2
0
1
1
2 : 4
1
Chelsea FC
2
0
1
1
2 : 4
1
16
Sheffield United
2
0
0
2
1 : 3
0
17
Luton Town
1
0
0
1
1 : 4
0
18
Burnley FC
1
0
0
1
0 : 3
0
19
Wolverhampton Wanderers
2
0
0
2
1 : 5
0
20
Everton FC
2
0
0
2
0 : 5
0

Zbývající zápasy

19.08. 16:00
Luton Town - Burnley FC

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (766)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele