Spiklenci věděli o invazi v roce 1968 s předstihem. Nezávislost byla neurčitá, zdůrazňuje historik

Vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa ukončil liberální reformy. Okupace si do konce roku 1968 vyžádala 108 mrtvých a další stovky zraněných. První vojáci vstoupili na československé území už večer 20. srpna. „Nebylo možné, aby o tom příslušná vojenská nebo politická místa v Československu nevěděla. Problém byl v tom, že to brali spíš jako psychologickou hru,“ říká pro Radiožurnál Oldřich Tůma z Ústavu pro soudobé dějiny.

Rozhovor Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

21. srpen 1968 na Vinohradské třídě

21. srpen 1968 na Vinohradské třídě | Foto: Miloň Novotný | Zdroj: Výstava Sovětská invaze - srpen 1968

Kdo z tehdejší politické garnitury věděl o tom, že v noci přijde „bratská pomoc“?
Věděli o tom ti, kteří se jako spiklenci na přípravě intervence podíleli. Čili to bylo pět signatářů tzv. zvacího dopisu: Alois Indra, Drahomír Kolder, Oldřich Švestka, Antonín Kapek a Vasil Biľak. Ale ona ta věc byla docela připravená. Věděli o tom i někteří lidé na ministerstvu vnitra a ve Státní bezpečnosti.

Lidé přecházeli na druhý chodník, aby mě nemuseli potkat, říká Naděžda, které v srpnu 1968 zabili matku

Číst článek

Někteří další měli za úkol ovládnout nebo aspoň umlčet média. Spiklenci se sešli v neděli před intervencí na Orlíku, kde si zjevně rozdávali a precizovali své úkoly.

Hlavní část programu byla ta, že během jednání předsednictva 20. srpna bude projednávána „kritická vnitropolitická situace“ a podaří se vytvořit většinu členů předsednictva, která by pak zajistila podporu pro zajištění legitimizace vojenského vpádu do země. Měla je na poslední chvíli pozvat, ale to se – jak víme – nepodařilo.

Předseda vlády Oldřich Černík dostal informaci z ministerstva vnitra o tom, že vojska překročila hranice při jednáním politbyra ÚV KSČ večer. Byl údajně překvapen a nevěřil tomu. Znamená to, že ta prosovětská skupina v politbyru nesplnila svůj úkol?
Je to trošku legrační, protože to jednání předsednictva bylo chaotické a mluvilo se o všem možném, jednání se protahovala. Kritická část jednání – tedy projednávání tzv. Kašparovy zprávy, což byl pracovník sekretariátu, který tu zprávu o neutěšené vnitropolitické situaci připravoval pro předsednictvo – byla pořád odsouvána a mělo se o ní jednat až večer.

Na program se to mělo dostat až nedlouho předtím, co přišla informace o překročení hranic. Tím byl celý scénář politického zužitkování intervence nabourán.

Předehra k okupaci. Československo před 55 lety odmítlo sovětskou kritiku uvolnění poměrů v zemi

Číst článek

Členové předsednictva, se kterými se počítalo, že budou souhlasit s označením vnitropolitické situace jako výrazně negativní a potom se připojí ke „zvatelům“, nakonec byli překvapeni jako každý jiný a hlasovali potom pro usnesení, které intervenci odsoudilo.

Měla nějaké informace československá armáda nebo někdo z jejích řad?
Samozřejmě i v armádě byli ti, kteří o připravované intervenci věděli nebo byli připraveni s ní spolupracovat. Ale ono je to všechno zvláštní. Vojenské přípravy probíhaly spíš několik měsíců než týdnů. Od začátku se jednotky, které potom intervenci provedly, stáhly k pohotovosti na československých hranicích.

Nebylo tedy možné, aby o tom příslušná vojenská nebo politická místa v Československu nevěděla. Problém byl v tom, že to zřejmě Dubček, Černík a další brali spíš jako psychologickou hru. Do poslední chvíle si nedokázali představit, že by k té intervenci opravdu mohlo dojít.

Ministrem obrany byl tehdy člen KSČ Martin Dzúr, přítel Alexandra Dubčeka. Proč dal tehdy rozkaz armádě nezasahovat a jaká byla obecně jeho role na začátku invaze?
Jeho role také dobře ilustruje to, jak to chodilo a jak neurčitá nezávislost Československa byla. Do kanceláře Dzúra se večer dostavilo několik sovětských důstojníků a přiměli ho k tomu, aby vydal rozkaz neklást odpor postupujícím jednotkám a že armáda jim má poskytnout všemožnou pomoc. K tomu ho svým způsobem ti sovětští důstojníci donutili.

Ale pravdou je, že druhá část rozkazu vůbec splněna nebyla. Československá armáda v zásadě žádnou pomoc intervenujícím jednotkám neposkytovala.

Věra Štechrová, aur Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme