Propadli gamblerství a přišli o všechny peníze. Z dluhů si pomáhali tiskem bankovek

Ilustrační foto

Tiskli falešné peníze

Závislost na sportovním sázení dovedla dva muže k padělání peněz. Nekvalitních falešných bankovek si všimli policisté, kteří oba muže zadrželi. V případě prokázání viny jim hrozí až pětileté vězení a vzniklou škodu musejí uhradit.

První případ se týká studenta vysoké školy.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nestihli jste koupit lístky na koncert či festival? Dávejte si pozor na překupníky

„Snížil se k tomu, že odcizil vlastní babičce v době její nepřítomnosti až 72 tisíc korun. Peníze jí ukradl ze šuplíku a vsadil je,“ popsal případ vedoucí oddělení hospodářské kriminality Michal Ihnát. „Pod tlakem svědomí bankovky v hodnotě dvou tisíc korun vytiskl na obyčejném tiskařském zařízení a jako pravé je zpět do šuplíku babičce vrátil,“ popsal počínání studenta.

Vysokoškolákova babička ale darovala část peněz dalšímu příbuznému, a to na dovolenou. Ten si je chtěl později vyměnit za valuty. Ve směnárně ale poznali, že se jedná o padělky, a na místo dorazili policisté. Vypátrat pachatele nebylo nic složitého.

„Při výslechu se muž přiznal, svého činu litoval a donesl i tiskárnu. Dokonce tvrdil, že po dokončení inženýrského studia se chtěl policii sám přihlásit,“ doplnil Ihnát.

Peníze tiskl v prostorech státní instituce

Druhý muž se v hlubokých vodách gamblingu topil ještě více. V jeho případě šlo již o miliony, které vysával z nadnárodní společnosti. „U řetězce, kde byl zaměstnán, průběžně odcizil 1,2 milionu korun. Peníze nahrazoval kopiemi bankovek,“ popsal kriminalista.

Kromě toho měl z firmy za využití různých faktur vyvést další čtyři miliony korun. „V plném rozsahu trestné činnosti se doznal a ve výsledku konstatoval, že je rád, že spadla klec, protože si byl vědom své závislosti. Věděl také, že kdyby policisté nezakročili, ve své činnosti by pokračoval a škoda by narůstala,“ popsal doznání pachatele.

Padělky muž tiskl po pracovní době na velké multifunkční tiskárně. Stroje se nacházely v prostorech jedné ze státních institucí. Tam byl totiž muž zaměstnán na částečný úvazek.

V obou případech nešlo o nijak zdařilé falzifikáty. Některé pětitisícovky byly například z druhé strany natištěny obráceně či nesly stopy použití nůžek, jak je zadržený vystřihával z papíru.

„Kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu padělání a pozměnění peněz. V případě odsouzení hrozí oběma mužům trest odnětí svobody v délce až pěti let,“ informovala mluvčí pražských policistů Eva Kropáčová. Po odpykání trestu je bude čekat ještě další nepříjemnost. Vzniklé dluhy budou muset do posledního haléře uhradit.

Tagy: