Kožní problémy? Voda v bazénu je v pořádku, tvrdí radnice v Kroměříži

  12:38
Voda v kroměřížském krytém bazénu je v pořádku a lidem nehrozí žádné problémy, zní z tamější radnice. Reaguje tak na tvrzení opozičního zastupitele Vratislava Krejčíře (Piráti), který poukázal na problém s údajně silně chlorovanou vodou. Sám byl pro stavbu nového bazénu, zatímco současné vedení města upřednostňuje novou sportovní halu.

Plavecký bazén v Kroměříži | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Krejčíř uvedl: „Na bazén chodí stovky dětí ze škol a nejen ty, ale i další návštěvníci si odnáší kožní problémy, voda je silně chlorována.“ Proti tomu se však radnice vyhrazuje.

„Tyto výroky jsou nepravdivé. Ba co víc, jsou absolutně za hranou politického boje, jde o šíření poplašné zprávy,“ sdělil starosta Tomáš Opatrný (ANO).

Podle města se kvalita vody pravidelně kontroluje a vzorky analyzuje Zdravotní ústav Ostrava.

„Hodnoty volného chloru se vzhledem k tomu, že bazény využívají děti, udržují spíše na nižší hodnotě, než je dáno vyhláškou. Žádné kožní onemocnění v poslední době hlášeno nemáme,“ řekl místostarosta Karel Holík (ČSSD).

Krejčíř ovšem upozornil, že lidé v internetových diskusích sami o zmíněných problémech píšou. A stejně jako další Piráti kritizuje rozhodnutí města stavět sportovní halu místo nového bazénu.

Časovaná bomba, říká o bazénu zastupitel

„Není možné, aby se začala stavět nová hala, kterou sami občané nevyslovili ani ve svých top deset prioritách. A naopak bazén, který každý v Kroměříži považuje za časovanou bombu, bude město pouze látat a opravovat pět minut po dvanácté,“ uvedl zastupitel Petr Stoklasa.

Podle vedení radnice je však reálné, aby v Kroměříži fungovala moderní hala i bazén. Na ten má dojít v dalších letech, nyní se připravuje projekt a budou se hledat dotační možnosti.

Kroměříží hýbe spor opozice s koalicí o stavbu krytého bazénu a sportovní haly

Velký pětadvacetimetrový bazén v Kroměříži byl naposledy vypuštěn v roce 2013. Nyní v něm stavbaři instalují nové trysky za 2,7 milionu korun. „Během srpna by bazén měl být napuštěn tak, aby ho od září mohly opět využívat děti i široká veřejnost,“ uvedl Opatrný.

Poté budou následovat oprava střechy či výměna oken a dveří. Následovat bude interiér, nové bude obložení bazénů, šatny, sprchy či občerstvení. Chystají se i atrakce pro děti a wellness prvky.

20. září 2022

Autor: