Banes Motor České Budějovice
21.08.2023, Václav Kucul

Hrát za Motor pro mě bylo prioritou, říká po podpisu smlouvy Simon

ČESKÉ BUDĚJOVICEDominik Simon, hráč, jenž má bohaté zkušenosti z NHL, kde hrál dokonce v jedné lajně s hvězdou kanadského hokeje Sidney Crosbym, podepsal v minulém týdnu v českobudějovickém Motoru smlouvu. Nyní se devětadvacetiletý útočník v rozhovoru pro klubový web rozpovídal o tom, jaké má v novém angažmá na jihu Čech vyhlídky, jak se celý přestup upekl, ale také o tom, zda by si chtěl zahrát na nejbližším mistrovství světa v Praze.

Dominiku, nedávno jste podepsal smlouvu s Motorem, jaké to pro vás byly pocity?

Pocity to byly suprové, určitě se mi ulevilo. Od začátku jsem to bral tak, že jsem tu hlavně s klukama, s týmem a že budu makat a uvidí se. Dopadlo to dobře a je to fajn.

Kdy jste se poprvé dozvěděl, že byste mohl nastupovat za Motor?

Teď si nejsem jistý, jestli to bylo v červnu nebo až v červenci. Byli jsme domluvení, že do Budějovic přijedu, začnu trénovat s týmem a podle toho, jak to bude vypadat dál, se dohodneme. Jak jsem říkal.

Ten přestup jste řešil s Jiřím Novotným?

Ano, hlavně s Jirkou Novotným. Samozřejmě jsem volal i s trenérem, Jirka mi ale říkal o momentálním rozpoložení týmu, o tom, čím by se Motor chtěl prezentovat a co by chtěl hrát.

Byl jste od začátku rozhodnutý, že byste za Motor chtěl hrát?

Budějovice jsem si hodil jako prioritu. Když mi Jirka Novotný volal, hned jsem z toho měl dobrý pocit a měl jsem to nastavené tak, že chci jít do Motoru.

Hrálo tam velkou roli také aspekt, že jste se s trenérem Čihákem znal z dřívějších štací?

Jo, určitě. Bylo to pro mě velké pozitivum. Známe se delší dobu a oba víme, jak ten druhý funguje. Byl to stoprocentně velký faktor při mé volbě.

V zimě jste se Spartou rozvázal smlouvu, jak jste se tedy během toho půlroku připravoval?

Připravoval jsem se tak, abych se dostal jak fyzicky, tak mentálně do nějaké formy, abych byl v hracím módu. Trénoval jsem s trenéry, jak s kondičními, tak mentálními. Snažil jsem se připravit co nejlépe.

Teď se tedy po fyzické stránce cítíte jak?

Jo, dobře. Pracoval jsem a pracovat budu i nadále, ať jsem na tom, jak jsem říkal, dobře fyzicky a taky silný psychicky.

Máte za sebou čtyři přípravná utkání, jak jste se v nich cítil po té herní stránce?

Docela fajn, s nějakými věcmi jsem tam byl spokojený, také tam ale byly nějaké mezery. Vím, na čem můžu více zapracovat. Chci, aby ten výkon byl co nejkompletnější a já mohl pomoct týmu. Chci hrát zodpovědně.

Znal jste se se s některými kluky, než jste na jih Čech přišel?

Jojo, ten hokejový svět je malý, s nějakými už jsem hrál, nebo jsme naopak hráli proti sobě. Všichni kluci, i ti, které jsem neznal, mě dobře přivítali a moc si toho vážím. Je tu super kabina. Jak mladí nadšení kluci, tak zkušenější borci, kteří mají něco odehráno a vědí, co je potřeba k vyhrávání zápasů. Vedení je také velmi sympatické, doufám, že týmu pomohu i díky nim. Je vidět, že chtějí vyhrávat a chovají se hodně lidsky, čehož si jako hráč moc vážím.

Ve čtvrtek vás čeká další přípravný zápas, tentokráte se Spartou, která je vaším mateřským klubem. Bude to pro vás trochu speciální?

Myslím si, že jo. Teď jsem se s některými kluky z realizačního týmu Sparty viděl, takže jsme se o tom zápase trochu bavili, vtipkovali a pošťuchovali se. Těším se na to. Oni jsou teď na soustředění v Milevsku, kam ve čtvrtek přijedeme se Spartou hrát. Slyšel jsem, že by měla být dobrá kulisa.

Máte za sebou účasti na světových šampionátech, ale také několik sezon v NHL, kde jste dokonce v jedné lajně v dresu Pittsburghu nastupoval se Sidney Crosbym. Je něco, co jste se od něj naučil?

Měl dobré návyky, které si snažím udržovat. Byl hodně pilný, hodně trénoval. Také byl neskutečně férový a lidský, snažil se pomáhat lidem. A když se budeme bavit o té hokejové stránce, byla radost se na něho dívat. Je to hodně komplexní hokejista, snažil jsem se od něj toho dost naučit.

Tým během léta prošel celkem velkou obměnou, jaké máte cíle do nadcházející sezony?

Vždycky se na led jde s tím, aby se vyhrávalo. Myslím si, že máme natolik kvalitní tým, abychom mohli v extralize porážet každého. Půjdeme den ode dne, zápas od zápasu a uvidíme, kam nás to donese. Ale máme určitě ambice co nejvíce vítězit.

V květnu se koná mistrovství světa v Praze. Kdyby přišla šance, chtěl byste po sezoně jet?

Já jsem vždycky reprezentoval strašně rád, a to u mě trvá i nadále. Reprezentace pro mě od malička byla na prvním místě, je to nejvíc. Momentálně chci ale pracovat na sobě a pomáhat co nejvíce týmu, kam povedou mé další kroky, to se uvidí v budoucnu.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....