Dubček, Svoboda i Černík byli zrádci, kteří nás zaprodali, míní rozhlasový pamětník

Výročí okupace Československa připomíná i kulturně-společenský festival NEVERMORE 68. V areálu pražského Výstaviště v 18 hodin začalo i speciální vysílání Radiožurnálu s moderátorem Janem Pokorným. Pozvání přijali nejen historici a rozhlasoví pamětníci, o odkazu pro současnou mladou generaci bude hovořit Ester Valtrová z Díky, že můžem.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé na Václavském náměstí nesou 21. srpna 1968 zkrvavenou státní vlajku

Lidé na Václavském náměstí nesou 21. srpna 1968 zkrvavenou státní vlajku | Foto: Libuše Kyndrová | Zdroj: Výstava Sovětská invaze - srpen 1968

Součástí akce jsou i výstavy související s výročím a doprovodný program tvořený ve spolupráci s institucemi jako je například Díky, že můžem a další. V rámci programu jsou zahrnuty debaty se zajímavými osobnostmi na podcast stage, kterou má pod svou taktovkou Ústav nezávislé žurnalistiky. Debaty mají společné téma „Dezinformace v dnešním světě“.

Rusko se od okupace v roce 1968 nezměnilo, měli bychom si to připomínat, řekl před rozhlasem Pavel

Číst článek

Nechybí ani hudba. Odpoledne proběhl koncert indie-rockové kapely I Love You Honey Bunny nebo uskupení pěti mladých muzikantů, kteří si říkají Tamara. K vidění je na místě také tank T-55, tedy přesně ten typ stroje, kterým vojáci před 55 lety do Československa přijeli.

Před 55 lety Pražané slyšeli už v noci z 20. na 21. srpna nad hlavou vojenská letadla mířící na Ruzyň. Brzy na to vjely do ulic první tanky. Vysílání tehdejšího Československého rozhlasu se snažilo lidi uklidnit, aby se situace ještě víc nevyhrotila. Hlasatelé zároveň opakovali, že stojí za legální vládou, československým prezidentem a předsednictvem ÚV KSČ v čele s Alexandrem Dubčekem.

Při obraně Československého rozhlasu tehdy v Praze na Vinohradské třídě zemřelo sedmnáct lidí. Ideály takzvaného pražského jara, které invazi předcházelo, se v několika minutách rozpadly. Okupanti zůstali v Československu přes dvacet let. O život kvůli nim přišlo celkem víc než 400 lidí.

Výročí si v pondělí lidé připomněli na řadě míst v Česku. Před budovou Českého rozhlasu se konal pietní akt, kde měli slavnostní projevy generální ředitel rozhlasu René Zavoral, prezident Petr Pavel, předseda Senátu Miloš Vystrčil, předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová, premiér Petr Fiala a pražský primátor Bohuslav Svoboda.

Pieta k 55. výročí okupace Československa před Českým rozhlasem | Foto: Martin Samek | Zdroj: Český rozhlas

mst Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme