Hlavní obsah

Jak online potkat toho pravého a nepřijít o iluze a peníze? Poprvé se rozhodně potkejte na veřejnosti!

Foto: Mila Supinskaya Glashchenko, Shutterstock.com

Foto: Mila Supinskaya Glashchenko, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na fotce vypadá prima, bydlí nedaleko, koníčky máte podobné, chtěl by procestovat svět a mít dvě děti. Zdá se být ideální… Tak „swapněte“ doprava, dejte mu najevo zájem a třeba z toho bude láska. Seznamování díky online seznamkám a aplikacím nikdy nebylo snazší. Na co ale dbát, abyste nepřišli o iluze či peníze nebo ještě něco horšího?

Článek

Seznamovat se online je skvělý způsob, jak narazit na zajímavý protějšek. Rozhodně nejsou online seznamky jen pro „zoufalce“, kterým to prostě naživo nejde. Je to naopak prima, když jste nesmělí, zaneprázdnění a podobně.

Ale pozor, jde i o prostředí, kde můžete snadno naletět a pěkně se spálit. Jaká pravidla dodržovat, abyste měli jistotu, že během online seznamování nezažijete jen nepříjemné zklamání?

(Ne)výhody online seznamování

Online se dnes dá dělat téměř cokoli: nakupovat, učit se jazyky, komunikovat s přáteli a rodinou, založit byznys. Tak proč se online neseznámit. Je to čím dál přirozenější způsob pro mladou i starší generaci, ale je důležité nemít přehnaná očekávání. Tak jako vám v offline světě nesedne každý (spíš naopak), i v tom onlinovém narazíte na spoustu tupců, omezenců a lidí, se kterými si nemáte co říct.

Jana Řehulková, vztahová koučka, radí nečekat, že první, kdo se vám na seznamce ozve, bude ten pravý: „Mnoho žen naopak zažilo, že osobní setkání ukázalo rozpor mezi tím, jak se protějšek prezentoval a jaký byl v reálu. Nejčastější rozčarování se týká vzhledu, tedy věku, výšky či váhy, deklarovaných aktivit nebo životního stylu.“

Radek Novák z ELITE Date potvrzuje, že je seznamování komplexní mezilidský proces a trvá hodně dlouho. „Když jste sami x let, většinou se nestane, že potkáte někoho hned první týden či měsíc. Často je to otázka několika měsíců,“ upozorňuje.

Co jsou ale podle Jany Řehulkové hlavní pozitiva? Online svět vás propojí s lidmi, se kterými byste jinak neměli možnost se setkat. Například z různých kultur, zemí nebo s pestrými zálibami. Vy i ostatní uživatelé máte často konkrétní představy a to pak usnadňuje sdílení záměrů a očekávání. Můžete se seznamovat z pohodlí domova a dle vlastního času, což je v dnešní uspěchané době velkou výhodou.

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Mějte vždy na paměti, že ne každý jde do online světa hledat životní lásku, někteří mají dost nečisté úmyslyFoto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Jak zvýšit šance na vztah

Jak to ale udělat, aby byla co nejvyšší šance, že právě vy zaujmete a mezi potenciálními zájemci poznáte toho pravého? Jana Řehulková doporučuje:

  • Buďte autentičtí a sami sebou. To zvyšuje šanci na nalezení toho, s kým si budete opravdu rozumět.
  • Počítejte s tím, že to může trvat. Chce to trpělivost a nevzdat to po prvních neúspěších.
  • Komunikujte otevřeně. Jasně vyjádřete své záměry, popište, co hledáte, a respektujte i záměry druhé strany.
  • Buďte vstřícní a zároveň zdvořilí, a to i když to nevyjde.
  • Užívejte si to, protože seznamování má být především zábavné.

Radek Novák doplňuje:

  • Nezadávejte si příliš přísná kritéria, ať si můžete více vybrat.
  • Uveďte do svého profilu koníčky, fotografie z cest, svých mazlíčků (ať živých, nebo neživých typu motorka, letadlo).
  • Sdílejte reálné fotografie, ideálně z posledních let. Pánové, fotografie s břichem a pivem v ruce spíše odpuzují. Stejně tak dámy, polonahé fotografie nepřilákají zájemce o vážný vztah.

Ale pozor! Dbejte na své bezpečí

Vyrazit na první rande s kolegou, bráchou kamarádky nebo klukem, se kterým se potkáváte ve fitku? Nervozita je namístě, ale v těchto případech nemusíte řešit až tak bezpečnost, protože se znáte, máte společné známé a podobně. Online seznamky jsou krokem do neznáma s neznámým, proto ideální místo i pro podvodníky a devianty! Pokud cítíte, že něco není správně, důvěřujte svému instinktu. Je naprosto v pořádku přerušit komunikaci, jakmile intuitivně cítíte, že je něco špatně.

Jaká pravidla mít podle Jany Řehulkové na paměti?

  1. Dbejte na bezpečnost. Nedávej nikomu osobní údaje (adresu, telefon) hned na začátku. Důkladně prostudujte profil druhé osoby (vyhledejte si ji i na jiných sociálních sítích), zeptejte se na její zájmy, hodnoty a očekávání.
  2. Nespěchejte. Než se setkáte osobně, dostatečně dlouho si pište a ideálně si i zavolejte, klidně přes Zoom, ať se vidíte.
  3. Pozor na podivnosti a zkreslování. Buďte otevření novým zkušenostem, ale nenechte se nutit do něčeho, co se vám zdá příliš divné. Pokud si všimnete, že protějšek lže nebo pokaždé říká něco jiného, berte to jako varovný signál.
  4. Osobní setkání naplánujte na veřejnosti. Poprvé se potkejte mezi lidmi! A vždy někoho blízkého informujte o svých plánech. Použijte aplikace, které ukazují vaši polohu.
  5. Opatrnost je namístě. Buďte velmi obezřetní při sdílení finančních informací nebo půjčování peněz. K tomu se přidává důrazně i Radek Novák. V případě, že vás někdo přímo, nebo nepřímo požádá o peníze (například, že jí chybí prostředky na vízum a má nemocnou dceru, ale moc ráda by přijela...), zkopírujte si veškerý obsah konverzace, kontaktujte správce seznamky a policii, která kyberzločinu rozumí a již pár podvodníků a podvodnic za mříže dostala.

Radek Novák dodává dalších několik výstrah:

  1. Neuvádějte do profilu své plné jméno, odkaz na Facebook, e-mailovou adresu či telefon. Komunikaci se snažte držet ideálně pouze na seznamce.
  2. Neposílejte intimní fotografie! Zabráníte tak jejich potenciálnímu zneužití.
  3. Pokud někdo o sobě tvrdí, že je voják z Afghánistánu (často anglicky mluvící), doktor z USA, opět z Afghánistánu či Austrálie, Kanady a spol., pěkná sestřička z Ruska, Běloruska, Ukrajiny, kdokoli z Nigérie, Ghany atd., je to z 99 % podvodník.
  4. A důležité je hned na začátku nepodcenit výběr seznamky. Ideálně si vybírejte českou a placenou. Kde se dovoláte podpory, je tam větší jistota, že se zde vyskytují vážnější zájemci. A pozor na seznamky s „moderovanou diskusí“. Tam si povídáte s roboty a ne reálnými lidmi.

Načítám