„Zapomínat nesmíme!“ Zaznělo u pomníku obětí invaze vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968 v Jičíně

22. srpen 2023 07:15

Vpád vojsk Varšavské smlouvy 21. srpna 1968 si připomněli i obyvatelé Jičína v Koněvově ulici u pomníku v sousedství křižovatky na Letné. Vzpomínali tady na všechny oběti invaze, k nimž patřili i jičínští občané, které 7. září v opilosti zastřelil Stefan Dorna, příslušník Polské lidové armády.

Reportáž z připomínky tragických událostí spojených s invazí "spřátelených" vojsk Varšavské smlouvy roku 1968 natočila u pomníku dvou obětí na Letné v Jičíně redaktorka Vlaďka Wildová.

Čtěte také

Nejčernějším dnem okupace vojsky Varšavské smlouvy se pro obyvatele Jičína stala sobota 7. září 1968. Tragická a nesmyslná smrt čtyřiadvacetiletého Jaroslava Veselého a šestapadesátileté Zdenky Klimešové u křižovatky na Letné vyburcovala veřejnost. Do nevinných lidí tam střílel opilý polský voják. Pohřeb, kterého se zúčastnily tisíce lidí, byl zároveň demonstrací proti okupaci.

Do skupiny československých občanů střílel po 23. hodině večer opilý voják okupační polské armády Stefan Dorna. Dva civilisté na místě zemřeli, šest dalších utrpělo při zběsilé střelbě různě těžká zranění, z toho dva byli paradoxně polští vojáci. Okupant vystřílel celkem 74 nábojů.

Spustit audio

Související