Martin Pěnička – obránce a předstoper pražské Slavie, rodák z Liberce

22. srpen 2023

Když letos v pouhých 53 letech zemřel fotbalista Martin Pěnička, jeho kamarádi a spoluhráči byli překvapeni. V poslední době o něm totiž nic nevěděli. Bývalá opora pražské Slavie se kvůli alkoholu dostala, jak se dnes milosrdně říká, na okraj společnosti.

Obránce a předstoper Martin Pěnička se narodil v roce 1969 v Liberci. Tam také s fotbalem začínal. Nejdříve v Rapidu, později ve Slovanu.

Ligovou výkonnost získal na vojně v Unionu Cheb, aby se nakonec stal oporou Slavie Praha. V sešívaném dresu odehrál v 90. letech sedm sezón, a v té předposlední, v roce 1996, získal titul.

Slavii také pomohl k legendárnímu semifinále v poháru UEFA. V domácí lize odehrál 225 utkání a dal 27 gólů. V evropských pohárech nastoupil za Slavii 23x.

Martin Pěnička si pak zahrál tři roky po boku Jana Kollera v belgickém Lokerenu. Ligovou kariéru ukončil v Brně. Potom hrál nižší soutěže a nakonec se vydal na trenérskou dráhu. Vedl divizní Český Dub. Jenže pak na fotbal zanevřel.

Důrazný a spolehlivý obránce měl pověst hodného kluka. S životosprávou během kariéry velké problémy neměl. To se ale později změnilo. Hodně pil, i když měl silnou cukrovku.

Na sklonku svého života uvažoval o transplantaci jater. Ta se ale nakonec neuskutečnila. Slávistický srdcař Martin Pěnička zemřel zapomenutý v jablonecké nemocnici.

autor: Milan Knotek
Spustit audio