https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mostkovice-kvuli-projektu-na-zplynovani-odpadu-chystaji-mistni-referendum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mostkovice kvůli projektu na zplyňování odpadu chystají místní referendum

22.8.2023 10:30 | PROSTĚJOV (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Obecní úřad v Mostkovicích na Prostějovsku připravuje místní referendum o záměru firmy PGP Terminal vybudovat na území obce zařízení umožňující plazmové zplyňování odpadu. S plánovanou investicí nesouhlasí více než polovina místních obyvatel, obávají se negativního dopadu na životní prostředí. ČTK dnes informaci o referendu získala z oznámení na webu Mostkovic.
 

Rozruch v obci nyní způsobil návrh memoranda o spolupráci Prostějova s firmami PGP Terminal a MT. Prostějov vystoupil ze Servisní společnosti odpady Olomouckého kraje, která má v budoucnu pro samosprávy zajišťovat likvidaci komunálního odpadu. Radnice má zatím dvě vlastní varianty likvidace odpadu, jedna z nich počítá s firmou PGP Terminal. Podle primátorova náměstka Jiřího Pospíšila (PéVéčko) radní projednání memoranda odložili na závěr srpna.

Starosta Mostkovic Jaroslav Peška v oznámení uvedl, že jeho nedávný příslib zorganizovat kvůli investici firmy PGP Terminal v obci referendum stále platí. "Zastupitelstvo podniká kroky vedoucí k jeho uspořádání," podotkl Peška. Zastupitelstvo Mostkovic podle starosty nedávno odmítlo žádost investora nominovat představitele obce do pracovní skupiny. "Pracovní skupina tedy nevznikne, což jsme žadateli oznámili," uvedl.

Petici proti investici společnosti PGP Terminal letos podepsalo 777 ze zhruba 1300 obyvatel Mostkovic. Peška upozornil, že tavbu recyklačního centra PGP neumožňuje platný územní plán obce. Zastupitelé by o jeho případné změně rozhodli pouze tehdy, pokud by většina obyvatel s projektem souhlasila a bylo prokázáno, že investice nebude mít negativní dopad na životní prostředí v obci.

Zastupitelstvo Mostkovic se podle starosty "zásadně distancuje" od jakékoli aktivity týkající se memoranda mezi Prostějovem a firmami PGP Terminal a MT, které stojí za projektem plazmového zplyňování odpadu. Peška upozornil, že obec o tomto dokumentu nemá žádné informace a nikdo s jejími zástupci nejedná. "Jakékoli nařčení týkající se již dohodnuté spolupráce s budoucím investorem odmítáme," uvedl.

Firma PGP Terminal chce v Mostkovicích zařízení na plazmové zplyňování odpadu postavit v areálu bývalého vojenského opravárenského podniku. Investice souvisí s chystaným zpřísněním podmínek pro nakládání s komunálním odpadem. Podle společnosti nebude odpad v zařízení spalován. "Odpad je přiveden do zplyňovacího reaktoru, kde za omezeného přístupu vzduchu dochází na molekulární bázi k dokonalému primárnímu termickému rozkladu jeho vnitřní molekulární struktury," uvedla.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

DV

Daniel Višňovský

22.8.2023 18:50
Oni tam mají Bohouse Císaře????
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist