Nádobí z vraku i příběhy pasažérů v podobě vstupenek. V Paříži probíhá výstava parníku Titanic

V Paříži se v těchto dnech můžete potopit do ledových vod Atlantského oceánu a vrátit se v čase do roku 1912, kdy na svou první a zároveň poslední cestu vyrazil legendární Titanic. Stejnojmenná výstava představuje na 260 předmětů – parfémy, zavazadla, nádobí i šaty –, které patřily cestujícím z potopené lodi. Vůbec poprvé se tam můžete podívat na model schodiště z lodi Titanic a vyfotit se na maketě parníku jako Jack a Rose, hlavní postavy filmu z roku 1997. 

Vstupenka na výstavu připomíná lístek na palubu slavného parníku

„Přišli jsme sem hlavně kvůli tomu filmu. Ten příběh je neuvěřitelně napínavý a dojemný. Viděla jsem ho několikrát, stejně tak jako moje dcera. Nejvíc se nám líbí právě ta část filmu, kde jsou Jack a Rose na přídi lodi. To je legendární scéna,“ usmívá se návštěvnice výstavy Alexandra. Je na výstavě i se svou dcerou Chloé. Přijely ze severní Francie. V momentě, kdy si vyzvedly vstupenky, staly se pasažérkami Titaniku. Vstupenky na výstavu totiž připomínají lístky na plavbu slavným parníkem.

Příběhy pasažérů i kapitána

„Rázem jste někdo, kdo na té lodi skutečně byl – v první, druhé nebo třetí třídě. Na konci výstavy se dozvíte, jestli jste přežil, nebo ne. Ta moje cestující z tragédie nevyvázla. Cestovala ve třetí třídě. Občas zapomínáme, kolik lidí na Titaniku cestovalo. Tahle výstava odhaluje jejich příběhy,“ popisuje další návštěvnice výstavy Alice. 

Výstava zachycuje i příběh kapitána Titaniku Edwarda Johna Smithe. Píše se tady, že to byl člověk, který pocházel ze skromnějších poměrů. Byl synem hrnčíře. Původně měl jít do důchodu v roce 1911 – tedy rok před tragédií.

Společnost White Star Line nakonec kapitána přesvědčila, aby s Titanikem vyrazil na první cestu přes Atlantik. Smith slíbil manželce Eleanor a dceři Helen, že potom už skutečně do důchodu odejde. Tento slib ale nedodržel. Jako správný kapitán odmítl opustit loď, která 14. dubna 1912 narazila do ledovce.

Oddělení pasažéři

Při tragédii zemřelo přes 1500 lidí. Mezi nimi smetánka evropské i americké společnosti jako třeba podnikatelé Isidor a Ida Straussovi nebo průmyslník Benjamin Guggenheim. Jeho milenka a francouzská zpěvačka Leontine Aubartová přežila, stejně jako dalších zhruba 700 cestujících: 

„Titanic měl pověst nepotopitelné lodi. Na palubě bylo málo záchranných člunů. Navíc nevyužili ani jejich maximální možnou kapacitu. Do prvních člunů nalodili jen asi 160 lidí. Vešlo by se jich tam přitom přes 600. I na tom je vidět, jaká panika musela být na palubě,“ popisuje návštěvník Arnaud.

Arnaud si všiml, že pasažéry na Titaniku cestovali ve velmi rozdílných podmínkách: „Překvapila mě snaha velmi důsledně oddělovat lidi. Například posádka měla vyhrazená schodiště a chodby. Šlo hlavně o to, aby je nepotkávali lidí z první a druhé třídy, což byli zástupci vysokých kruhů společnosti. I druhá třída na Titaniku měla úroveň první třídy na jiných lodích.“ Ve vitrínách je taky nádobí používané na lodi Titanic. Vidím talíře a hrníčky pro druhou a třetí třídu.

Vrak lodi

Závěr pařížské výstavy patří vraku Titaniku, který byl objevený v roce 1985. Desítky let ho zkoumal i badatel Paul-Henri Nargeolet, který tak získal přezdívku Pan Titanic. Původně měl pařížskou výstavu zahajovat. Zemřel ale v polovině června při nehodě ponorky Titan poblíž vraku lodi. Při otevření výstavy ho zastoupila jeho dcera Sidonie, která uvedla, že je na něj pyšná. Expozice zůstane otevřená až do 10. září. 

Expozice v areálu pařížského výstaviště Porte de Versailles
autoři: Martin Balucha , kob
Spustit audio