Theatrum Kuks bude letos "božské"

V areálu hospitálu Kuks začíná ve středu 23. srpna již 22. ročník multižánrového festivalu Nebeské baroko… Pět dní bude naplněno barokním a barokem inspirovaným uměním v kouzelném prostředí Kuksu a okolí, kam k místním andělům, kamenným i loutkovým, přiletí hrající, tančící či zpívající andělé z celé republiky.

Už přes dvacet let festival navazuje na tradici Kuksu jako hudebního, divadelního a uměleckého centra evropského významu s cílem vrátit do kulturní památky Kuks živé umění – a nejen je. Organizátoři se snaží oživit nejrůznější místa přímo v Kuksu i okolí, kde se návštěvníci mohou setkat s rozličnými tématy.

Bohatá umělecká nabídka programů festivalu naplní každý den bezezbytku. Různorodá představení bude možné navštívit od rána až do večera. Vystoupí soubory a umělci jako např. Národní divado Roškopov, Abbé Libansky, Geisslers Hofcomoedianten, Za Rohem, Johan & Peter Vydarený, Castello in Aria a Octopus Vocalis, Holektiv, Kohoutek, Radim Vizváry a mnozí další.

Jako tradičně je i letos pevný program s divadlem, vážnou hudbou či tancem obohacen o další rozmanité programy a rezidence. Jednou z doprovodných akcí bude nevšední výlet K nebesům storytellingovým autokarem. Celodenní autobusové putování po krásných místech s kulturními zážitky podniknou zájemci s průvodcem a vášnivým vypravěčem příběhů Justinem Svobodou.

Umělci i diváci se budou moci znovu setkávat i v Kavárně mezi životem a smrtí… Divadla DNO. Divadlo brněnského scénáristy, režiséra, scénografa a herce povětšinou loutkového divadla Jiřího Jelínka nasytí nejen duše diváků, ale i žaludky. Občerstvit se bude možné také v polévkárně a pojízdné kavárně Café Jedorožec s divadelním programem na krásném místě pod hospitálem. Aktuality z (nejen) festivalového dění předvede každý hrací den Zpravodaj KUKSEMKUKTAM. Zpravodaj netištěný, neučesaný, divoký, zato však prudce barokní také předvede Divadlo DNO.

Magda Jotes, Lenka Kubelová a Zuzana Ouhrabková, nadšené propagátorky kvašení, namíchaly tentokrát z devatera svatojánských bylin oxymel tak, jak ho připravovali už staří Římané. V poustevně za Rentzovým muzeem bude postupně v bublatoriu prokvášet vše, co jde ze Šporkova panství využít, do fermentování se zapojí i místní obyvatelé a přirozeně nebude chybět ani ochutnávka.

Theatrum Mundi pozve na výlet proti proudu času do světa ctností, neřestí, vášní i odříkání, ráje i pekla. Díky propojení unikátní technologie prostorového zvuku s ručně vyřezávanými loutkami z dílny uměleckého řezbáře Jiřího Nachlingera se diváci doslova propadnou do minulosti. Zažijí nejen lov na jelena, ale také setkání s poustevníkem nebo divokou noc v krčmě.

V Galerii Tělocvična, U Zlatého slunce, bude po dobu trvání festivalu otevřena výstava prací dvou malířů, Samuela Pauča a Jana Pražana: MLHA/HMLA. Umělci se inspirují krajinou a svou barevností či expresivností odkazují na baroko.

V Galerii loutek Jiřího Nachlingera už se v koprodukci s Theatrem chystá site-specific inscenace O původu Kuksu, v rámci níž nás provede milníky tohoto magického místa možná sám F. A. Špork.

Více o festivalu i jeho program naleznou zájemci na festivalovém webu.

Foto: hospitál Kuks (©Shutterstock)

Podcast