Maria Victoria Henao

Pablo byl okouzlující gentleman, první a jediná láska mého života…

Maria Victoria Henao poznala Pabla Escobara v pouhých 12 letech. Tehdy třiadvacetiletého muže popsala jako laskavého, milého a gentlemana. To rozhodně nejsou první slova, která by většina lidi použila k popisu nechvalně proslulého kokainového krále v dějinách. Přesto se za něj o několik let později provdala, navzdory nesouhlasu rodiny byla odhodlaná být se svým princem z pohádky. Svým způsobem Pablo byl něco jako ”princ na bílém koni”. Přestože to znamenalo život uprostřed násilí a neustálého strachu, zůstala s ním až do jeho smrti roku 1993.

Zdroj: Youtube

„Zamilovala jsem si jeho touhu pomáhat lidem a jeho soucit s jejich těžkostmi. Jezdili jsme do míst, kde snil o stavbě škol pro chudé,” napsala ve svých pamětech. Jejich příběh už ale tak pohádkový nebyl, protože neměla zájem být i jeho partnerkou ve zločinu. Ke konci už nenáviděla drogy, násilí a četné aféry svého muže, které tento svět obnášel. Skutečně ho milovala, ale za 17 let manželství jí i celé zemi způsobil obrovskou bolest.

Co skutečně znamenalo být manželkou Escobara

Hodně se snažil, aby se do něj zamilovala. Dával jí dárky a zpíval balady. Jejich rané námluvy však měly k pohádce daleko. Ve čtrnácti letech otěhotněla, sotva věděla, co se s ní děje. Na klinice v zapadlé uličce podstoupila vynucený potrat a navzdory tomuto začátku si Pabla o rok později vzala.

O svatební noci si přála zastavit čas, jak to prý bylo krásné. To Pablo spěchal do budoucnosti. Byl zrovna na samém počátku budování svého drogového impéria. O deset let později už byl jako král medellínského kartelu zodpovědný za 80 % veškerého kokainu dodávaného do USA. Ona mlčky stála po jeho boku. Vychoval si ji tak, aby byla ženou a matkou, na nic se neptala, nic nezpochybňovala a zavírala oči. Zpočátku neměla ponětí, čím se živí, ale nakonec si dala jedna a jedna dohromady.

Na veřejnosti si manželka Pabla Escobara užívala život na vysoké noze, soukromé tryskáče, módní přehlídky, drahé nákupy. V soukromí ji manželovo zapojení do brutálního světa zločinu trápilo. A ještě víc jeho aféry. Jak se jejich rodina rozrůstala - Henao nakonec porodila dvě děti -, spal Escobar s bezpočtem dalších žen. V jednu chvíli během manželství si prý dokonce v jejich domě vybudoval vlastní "staromládenecký pokoj", aby se mohl scházet s milenkami přímo pod nosem své ženy!

Drby o jeho aférách byly bolestné, ale zločiny kokainového krále sahaly mnohem dál než k nevěře. Jak rostla jeho moc, rostlo i násilí, což mělo přímý vliv i na rodinu. Maria Victoria žila v neustálém strachu, že ji zabije některý z manželových nepřátel.

Pád Pabla Escobara

Když se na Escobara v roce 1993 řítil svět, ona ho musela opustit, a zatímco brzy na to všichni oslavovali jeho smrt, ona truchlila. S dětmi se s novými jmény nakonec usadila v Buenos Aires v Argentině. I to ale pro vdovu po Pablovi představovalo výzvu. Se synem o šest let později skončili pro podezření z praní špinavých peněz ve vězení, ale šlo prý spíš o to kým byla, než co by udělala. Po svém propuštění se raději po dvě desetiletí držela stranou, až nedávno prolomila mlčení, když o svém životě s narkobaronem vydala knihu.

Emma Coronel Aispuro

Modelka a kráska Emma Coronel Aispuro byla oproti Marii trochu jiný případ. Měla vlastní podnikatelské ambice… Vedla v New Yorku okouzlující život, kde si užívala všech výhod manželství s drogovým králem Joaquínem Guzmánem, jehož pověst a činy přerostly jeho vzrůst. Přezdívalo se mu El Chapo - Prcek. Jeden den si užíváte výletů na jachtě a drahých kabelek, druhý máte v patách federály. Emma totiž neodolala a zapojila se do drogových aktivit svého muže, za což byla v roce 2021 poslaná na tři roky do vězení, kde prý četla romány, aby si ukrátila čas (letos v polovině září má být propuštěna na svobodu - pozn. red.).

Jak z románu je i její příběh coby manželky narkobarona - nevěrný muž, zločinecké podnikání, mrtvé milenky. S El Chapem se seznámila v sedmnácti letech a brzy poté se vzali. Mají dvě děti. Tradičně jsou manželky překupníků vnímané jen jako sexuální objekty bez jakékoliv autority, ovšem jí se prý podařilo vydobýt si na ”hezkou hračku” neobvyklou roli a ukázala, že i ženy mohou v tomto krutém světě zastávat mocenské pozice. Ona sama byla veřejnou osobou, podnikatelkou a strážkyní v jednom. Osobně dohlížela na to, kdo má k jejímu manželovi přístup.

Mít v kartelu moc je ovšem riskantní podnik. Buď vás chytí, nebo zabijí. Emmu Coronel chytili. I když dopadla o poznání lépe než Guzmán, který si odpykává doživotí ve věznici se zvýšenou ostrahou.

Buchona!

Během manželova soudního procesu trávila v soudní síni prakticky každý den. O přestávkách se na jehlových podpatcích proháněla po mramorových chodbách. Říkalo se jí ”Sinalojská diva”! S rudou rtěnkou, v diamantech a těsných džínách byla ztělesněním představy o sexuálních objektech narkobaronů, které se označují pojmem buchona, okázalá partnerka drogového bosse, v drahém oblečení, co nosí Vuittonky, všechno je pro ni nadsázka a jde jen o vzhled a plastické operace. Její okouzlující image ovšem byla v silném kontrastu s ponurou realitou operací El Chapova kartelu.

Došlo k mnoha vraždám. Mezi oběťmi byli Guzmánovi nepřátelé i osoby, které mu byly blízké. Tělo jedné z jeho milenek bylo nalezeno v kufru auta, přičemž tuto vraždu údajně spáchal konkurenční gang.

Mnoho lidí šokovalo, s jakým odhodláním se během manželova soudního procesu chlubila špinavě nabytým bohatstvím a jak věrná mu zůstala.

Zdroj: iGlanc.cz, All That's Interesting, BBC, ABC

Související články