Jaké jsou v současnosti metody prodlužování vlasů a čím se liší?

Existuje samozřejmě několik metod prodlužování vlasů a záleží na každém, co je komu příjemné a co se mu nejlépe nosí. Nejvíc známé a používané metody jsou keratinové pásky, trubičky, micro ring, ultrazvuk, clip in příčesky, lepicí pásky nebo micro tape - ty jsou za mě poslední dobou velmi oblíbené a u klientek vyhledávanou metodou. Jedná se o rychlou a šetrnou aplikaci pomocí speciálních oboustranných vlasových pásek, tudíž se vlas nevystavuje žádnému teplu.

Hodí se prodloužení vlasů pro každého a proč případně ne? 

Tohle je složité. Podle mě je prodlužování vlasů trend jako každý jiný. Takže to hodně záleží na provedení – někdy ani nepoznáte, že jsou vlasy prodloužené nebo zahuštěné. Jindy je to k smíchu. Řekl bych, že všeobecně se prodlužování vlasů hodí na všechny typy vlasů. Je jedno, jestli jsou blond nebo tmavé, jemné nebo silné, rovné nebo vlnité. Základ ale je, aby byly zdravé – určitě nedoporučuji prodloužení pro vlasy extrémně zničené, příliš jemné až křehké anebo špatně odbarvené a asi bych zvážil i prodlužování v případě citlivé a podrážděné pokožky. 

Jak dlouho samotné prodloužení v salonu trvá?

To je různé. Doba prodlužování vlasů samozřejmě záleží na vybrané metodě, hustotě vlasů a množství trubiček či pásků. Ale myslím, že se budeme bavit o cca 20 - 60 minutách. Samozřejmě tomu ale předchází příprava a v případě posunutí pramenů i jejich sundání, úprava a nová aplikace. 

Jak finančně náročné je prodloužení vlasů a od čeho všeho se odvíjí cena? 

Začnu asi od konce – cena se musí rozdělit – jedna část je pořízení samotných vlasů a druhá je pravidelná údržba. To si musí každá žena, která o prodlužování vlasů uvažuje, uvědomit. Pořízení vlasů je základ – tady se budeme bavit o ceně mezi 15 – 50 tisíci korunami, samozřejmě může to být i více, ale i méně. Někdo hledá kvalitu, někdo cenu. Je to na každém, co si zvolí. A cena pravidelné údržby je, dá se říci, jednoduchá – počet pramenů nebo pásek krát v průměru 100 Kč – takže posunování začíná na 4000 Kč – protože počet 40 pramenů a pásek bývá takový základ. 

Jaké typy vlasů se používají a odkud je kadeřníci nakupují?

Nejvíc používané a vyhledávané jsou určitě vlasy panenské neboli přírodní vlasy, které si pak člověk může libovolně upravit. Můžete je barvit, zesvětlovat, co nejvíce na míru barvy vaší klientky. Ale často je můžete použít i tak jak jsou. Samozřejmě se používají i vlasy barvené i zesvětlované – často pak už jen doladíte požadovaný odstín. V takovém případě doporučuji kupovat vlasy v opravdu dobré kvalitě.  Pro nás kadeřníky existují různé velkoobchody s vlasy – v nich seženete téměř vše. Já doporučuji vlasy evropské, logicky nejvíce odpovídají těm našim.

Zároveň ale jak se populace míchají, i Češka může mít africký nebo asijský typ vlasů. Jsou specializované salony, kde vlasy vykupují. Cenu nedokážu odhadnout, ale všeobecně vím, že největší zájem je o blond přírodní vlasy, to je nedostatkové zboží a za takové prameny v určité délce se dají získat pěkné peníze. Já osobně si myslím, že výběr vlasů by měl být rituál, který vyžaduje udělat si na něj čas. Já bych sázel spíše na kvalitu. Přeci jen je to něco, s čím se spojujeme na 24 hodin denně. Na dlouhou dobu. Opravdu bych nešetřil. 

Za jak dlouho je třeba prodloužené vlasy ‚obnovit‘, aby nebyly vidět spoje?

Takovému zákroku se říká posunutí. Tohle je  docela individuální, ale můj dohad je šest týdnů. Maximálně osm. Pak už to začíná být na pováženou. Ztrácí se kvalita provedení i požadovaný výsledný look. Samozřejmě to záleží i na tom, jak rychle klientce rostou vlasy a jak dobře se o ně stará. 

A jak tedy nejlépe pečovat o nové prameny? 

Nejzásadnější je používat kvalitní kosmetiku na daný typ vlasů a také vhodné kartáče na česání a foukání. Je třeba pravidelné rozčesávání, třeba jemné vlasy si na spaní splétat, ať se spoje či pásky zbytečně nedřou o polštář. Je také dobré používat kvalitní povlak na polštář anebo i čepec či šátek na spaní. A samozřejmě pravidelně chodit na posunutí.

Jaké jsou nejčastější chyby v péči o prodloužené vlasy?

Myslím, že nejčastější chybou je, když je klientka nedůsledná a nedbá rad kadeřníka.

Jak vybrat, do jakého salónu na prodloužení zajít?

Tak jako si vybíráte restauraci na večeři. Doporučení nebo recenze. Já bych asi dal na doporučení svých přátel, kteří už mají s prodlužováním někde zkušenost a jsou spokojení. A nebo přemluvit svého letitého kadeřníka, aby začal prodlužovat vlasy, protože mu věříte a víte, že vám na hlavě nikdy nic špatného neudělal.

Zdroj: iGlanc.cz, Honza Kořínek, úspěšný kadeřník, český vítěz prestižní světové kadeřnické soutěže L'Oréal Style and Colour Trophy 2018

Související články