Jičínské muzeum se v září uzavře, v zámku začne rekonstrukce

regiony

Rada města schválila výsledek veřejné zakázky na modernizaci prostor Regionálnímu muzea a galerie v Jičíně a na rekonstrukci části Valdštejnského zámku.

Jičínské muzeum se v září uzavře, v zámku začne rekonstrukce
Zámek Jičín
23. srpna 2023 - 08:00

V zakázce zvítězila firma BFK service a.s. s nabídkou ve výši 38 499 872,30 Kč bez DPH. Rozsáhlé stavební práce, které mimo jiné obsahují vestavbu výtahu do zámku, začnou ke konci roku 2023, a předtím bude nutné zcela vystěhovat zde sídlící regionální muzeum. Velká stavební akce je realizována v součinnosti s Královéhradeckým krajem a na základě uzavřené smlouvy mezi městem Jičín a regionálním muzeem.

Spolupráce s Královéhradeckým krajem vzešla z faktu, že regionální muzeum je krajskou příspěvkovou organizací, jež je v zámku nájemníkem. Zámek samotný je v majetku města Jičín. Náklady budou rozděleny mezi rozpočet města a rozpočet Královéhradeckého kraje. Z rozpočtu města bude financována část ve výši 28 069 535,81 Kč včetně DPH. Ve smlouvě o dílo bude také stanovena částka pro vyhrazenou změnu závazku ve výši 5 milionů Kč, což znamená, že se předpokládá v průběhu stavebních prací nárůst nákladů. Ze zkušeností je běžné, že zvláště při rekonstrukci starých budov k vícepracím a dalším nákladům dochází. Druhou část nákladů pak bude financovat Královéhradecký kraj, a to včetně výstavby zcela nové stálé expozice Regionálního muzea a galerie.

Část prací, která bude financována městem Jičín, spočívá v již zmíněné výstavbě výtahu a zřízení bezbariérového přístupu. Budou rovněž provedeny úpravy a rekonstrukce rozvodů ústředního topení v části zámku, zdravotně technických instalací a silnoproudých i slaboproudých rozvodů. Upraveny budou prostory související s vedením šachty výtahu.



Regionální muzeum a galerie po dobu rekonstrukce zcela přeruší svou činnost a uzavře se pro veřejnost. Tento stav může trvat více než dva roky. Dílčí omezení se týkají i Základní umělecké školy J. B. Foerstera. Pokud pomineme bezbariérový přístup, největším přínosem pro občany bude nová stálá expozice muzea. Současná expozice již svým věkem přesáhla 30 let a nevyhovuje požadavkům na moderní vystavování sbírkových předmětů. Nově vzniklá expozice bude hravá, interaktivní a nápaditá a zavede návštěvníky proti proudu času. Návštěvník při své cestě skončí až v pravěku. Na konceptu expozice pracovali zástupci regionálního muzea po několik let a slibují velký zážitek.

Kralovehradeckenovinky.cz informoval Mgr. Jan Jireš, tiskový mluvčí, MěÚ Jičín.

(jv,kralovehradeckenovinky.cz,foto:arch)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 73%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif