Karlovarské sběrné dvory zdokonalují požární bezpečnost

regiony

Karlovarský kraj finančně podpořil výrobu a distribuci sběrných nádob na lithiové baterie. Důvodem je nutnost zajištění bezpečného sběru, přepravy a skladování vybitých lithiových baterií, které se při špatném skladování mohou vznítit.

Karlovarské sběrné dvory zdokonalují požární bezpečnost
Nádoby na lith. baterie
23. srpna 2023 - 12:00

Nové nádoby mají vyšší požární odolnost, jsou certifikovány pro přepravu a skladování nebezpečných látek a jsou opatřeny bezpečnostním ventilem s ochranným filtrem. V Karlovarském kraji bude těmito nádoby vybaveno celkem 27 sběrných dvorů.

V polovině srpna (17.8.2023), začalo ve všech zemích EU platit nové Nařízení o bateriích, které bude znamenat malou revoluci pro jejich výrobu, použití, sběr i recyklaci. Mimo jiné se bude muset výrazně zvýšit množství sebraných a recyklovaných baterií. Podíl dobíjecích lithiových baterií dramaticky narůstá a pro splnění vytyčených cílů se nesmíme vyhýbat ani sběru tohoto typu baterií. Nesprávné nakládání s nimi však přináší zvýšené požární riziko. Společnost Ecobat se transportu a skladování lithiových baterií věnuje dlouhodobě. Aktuálně ve spolupráci s STS Kamenice vyvinuli nové typy nádob, které zajišťují maximální bezpečnost. Těmito nádoby budou postupně vybavovány sběrné dvory po celé republice. Jako první se do projektu zapojil Karlovarský kraj.

„Cílem letošního projektu je vybavit 27 sběrných dvorů na území Karlovarského kraje novým typem sběrných nádob a proškolit pracovníky sběrných dvorů v bezpečném nakládání s odpadními bateriemi, s důrazem na baterie lithiové. Součástí vybavení sběrných dvorů bude i dodávka speciálních hasících přístrojů GlaciAid se speciálním hasícím médiem účinným pro hašení požárů lithiových baterií,“ komentuje projekt Kateřina Vránková, marketingová ředitelka společnosti Ecobat a dodává: „Jsme velmi rádi, že Karlovarský kraj má zájem na dlouhodobé a systematické spolupráci, která zvýší bezpečnost skladování baterií na sběrných dvorech.“ Sběrné dvory v Karlovarském kraji budou dobře připraveny pro odběr nových typů baterií od svých občanů. „Očekáváme zejména významný nárůst odpadních lithiových baterií k elektrokolům, zahradní technice, aku-nářadí atd.,“ uzavírá Vránková.



Společnost Ecobat v rámci intenzifikace sběru baterií dále navazuje spolupráci s dalšími kraji napříč Českou republikou.  

Karlovarskenovinky.cz informovala Mgr. Martina Vokrouhlíková.

(jv,karlovarskenovinky.cz foto:m.vokrouhliková, ecobat)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif