Tak kde začít?

Určitě ještě jednou velké poděkování sponzorům v čele s firmou KM TRADING CZ, dále poděkování mediálnímu partneru Roadcycling.cz, kola Brabec a dalším. Bez nich bychom to nedali dohromady. Velikou pomoc jsme měli i od města Rumburk a Jiříkov. Pan místostarosta Rumburku Ing. Růžička a starosta Jiříkova Ing. Bc. Jindřich Jurajda, DiS. se osobně účastnili závodu (jako diváci) a zároveň i předávaní cen vítězům. Myslím, že akce se jim líbila a společně si přejeme další ročník závodu. Jsme nadšeni přístupem městské policie v Rumburku i Jiříkově při pomoci hlídání křižovatek.

Jak jste zvolili trasu?

Inspiraci jsme našli v Houmrově triatlonu. Peloton se v Jiříkově vydal za zaváděcím autem ze startu (ul. Rumburská) okolo školy, kde u firmy KM TRADING CZ došlo k ostrému startu. Po dlouhé rovince k německým hranicím se přijelo k jedinému stoupání na Vyhlídku, které jak se ukázalo, nakonec bylo selektivní a rozhodující. V kopci byla fanzóna. Při výjezdu v pravotočivé zatáčce se peloton vydal do mírného klesání směrem na Zámeček, kde po další ostré zatáčce závodníky čekal nejprudší sjezd do Jiříkova a dlouhá rovinka směrem do cíle. Tuto trasu muži od 18 – 50 let absolvovali 8x a ženy, mládež a muži přes 50 let 5x dokola. U delší trasy se ve třetím a pátém kole závodilo o sprinterskou prémii.

Jaká byla účast?

Původně bylo na start přihlášeno 108 závodníků, ale z různých důvodů se v neděli se na start závodu postavilo 102 závodníků z České republiky, Německa, Polska a Slovenska. Na první ročník závodu to je pro nás pěkná účast a myslím, že vzhledem k bezpečnosti můžeme na trať pustit maximálně 200 jezdců. Nikdo nevěděl co od závodu čekat, takže příště uvidíme, jak se závod líbil podle účasti. Z pozitivních reakcí jezdců co jsem osobně dostal, mám obrovskou radost. Slibuji, že víme co vylepšit a už na podzim se do toho pustíme naplno. Co Vás potěšilo a překvapilo? Za mě úplně nejvíc kulturní vložka byla, když Pavel Brabec přijel autem značky Trabant a pouštěl původní Německé písně a vezl historická kola. Samozřejmě fanzóna, kdy se již od prvního průjezdu ozýval rachot (bubny, vuvuzela atd.), a bylo vidět spousta dýmu v týmových barvách našeho týmu. Bylo i nějaké to pivko zdarma, aby se lidé mohli občerstvit. Neskutečné, jak všichni fandí a sešlo se opravdu hodně nadšenců pro cyklistiku. Závod patří i do série Lausitz cup, který se jezdí v sousedním Sasku. Jedná se o seriál, který má počátky v roce 2010. O to větší pocta, že náš tým dostal možnost poprvé pořádat závod mimo území Německa. Potěšilo nás, že pořadatelé seriálu uvedli, že jejich rozhodnutí prodat nám licenci, bylo správné.

A co vlastně tým, jak jste doma dopadli?

Nebudu zde jmenovat všechny členy týmu, jak dorazili do cíle, ale sestry Marschnerovy v ženách obsadili Adriana 2. místo a Viktoria úplně stejně 2. místo. Vyhrála naše kamarádka Pavla Schäferová. V mládeži se na pódium podíval na 3. místě Matyáš Fanderlik, kterého velmi těsně ve spurtu porazil Oliver Švagrovský (1. místo) a Jan Bartošek (2. místo) oba CK Slavoj Terezín. V chlapech do 40 let nejlépe za tým a jen těsně pod stupni vítězů skončil David Fanderlik (4. místo) a na stupních to vypadalo následovně 1. Místo Tomáš Gdula (TFD), 2. místo Alexander Angierski (Post SV Görlitz) a 3. místo Petr Janovský (TFD). Muži 40 – 50 let nejlépe za tým Petr Gänsel na 8. Místě. Stupně vítězů dopadly takto, 1. Místo Oliver Romahn (RSV Team Killerwade), 2. místo Martin Lipinski (DE) a 3. místo Filip Šlajchrt (CK kolokrám). Muži 50 – 60 let 1. Místo Tilo Schmigale (Picardellics Velo Team Dresden), 2. místo Karel Pavlů (CZ) a 3. místo Radek Kučera (Alisy Hrádek). V mužích nad 60 let se na podium český zástupce nepodíval. Těsně pod stupni vítězů skončil Luděk Šmíd z TJ Stadion Louny. V týmové soutěži potom vyhrál tým TDF, před Post SV Görlitz a UNLIMITED KM TRADING CZ. V tak skvělé konkurenci mě 3. místo moc potěšilo.

No a nakonec co ta bezpečnost?

Řešili jsme několik problémů v průběhu závodu. Jsem nesmírně rád, že se vše dalo v pohodě dořešit a všichni závodníci ze závodu odcestovali v pořádku. To je takové moje malé vítězství, na kterém má samozřejmě zásluhu nejen realizační tým, ale i všichni dobrovolníci, kteří vše zvládli. Díky taky osobně bratrům Kratochvílům za obětavost nejen při pořádání, ale i zajišťování závodu.

Na otázky odpovídal člen realizačního týmu a člen odpovědný za bezpečnost trati Tomáš Fanderlik.