Hned jsme věděli, že je jiný. Budil se dvacetkrát za noc, byl pořád v pohybu, říká máma syna s ADHD

23. srpen 2023

„Hned když přišel na svět, všimli jsme si, že je nestandardní. V noci se vzbudil klidně dvacetkrát, byl neustále bdělý, neustále v pohybu. Přes den usnul na 20 minut, mohla jsem si podle něho řídit hodinky. Pro mě to znamenalo chronickou únavu a naprosté vyčerpání,“ říká Jana Martincová, máma čerstvě dospělého syna s ADHD.

„Ve dne v noci si říkal o pozornost a starší zdravá dcera byla najednou na druhé koleji, to mě hrozně mrzelo. Při tom mnohaletém nočním buzení jsem nezvládala všechny vypjaté situace řešit v klidu a bez emocí. Vždycky jsem to brala jako svoje výchovné selhání a byla jsem schopná se dětem omluvit,“ vzpomíná Martincová na doby, kdy se cítila vyčerpána a neustále ve střehu.

Jana Martincová a její syn Richard

„Když se sešly matky s dětmi na kávě, seděly spolu u stolku a já se zatím seznámila v restauraci se všemi trubkami a elektrickým vedením, které se syn pokoušel nějak přeskládat,“ vzpomíná. „Probíhá to všechno strašně rychle, že nemáte čas na nic. Ani se litovat,“ popisuje rodičovství dětí s ADHD v kostce.

„Nepotřebovala jsem skočit ve skupině stejně postižených rodičů. Hledala jsem naopak normální komunitu, do které bych ze svých dnů mohla vystoupit.“ Poslechněte si Houpačky s Janou Martincovou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.