Z elektrárny Fukušima začali vypouštět radioaktivní vodu do oceánu. Kritizuje to Čína a japonští rybáři

Provozovatel poškozené japonské jaderné elektrárny Fukušima začal ve čtvrtek vypouštět radioaktivní vodu do Tichého oceánu, uvedly agentury. Krok už dříve vyvolal kritiku a ve čtvrtek ho opět odsoudila Čína. Premiér Jižní Koreje Han Duk-so podle agentury Reuters Japonsko vyzval, aby o vypouštění vody transparentně informovalo.

Tokio Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v Hongkongu protestují proti vypouštění radioaktivní vody z Fukušimy do Tichého oceánu

Lidé v Hongkongu protestují proti vypouštění radioaktivní vody z Fukušimy do Tichého oceánu | Foto: Vernon Yuen | Zdroj: Reuters

Postupné uvolňování vody z asi tisícovky nádrží v areálu elektrárny, kterou v roce 2011 poškodily zemětřesení a tsunami, má trvat příštích 30 let.

S plánem Tokia zbavit se tímto způsobem vody v areálu elektrárny v červenci vyjádřila souhlas Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE), podle níž je postup v souladu s celosvětovými standardy a bude mít „zanedbatelný radiologický dopad na lidi a životní prostředí“. Pro uskladňování vody v elektrárně už docházelo místo.

V Soulu demonstrovaly stovky lidí proti vypouštění radioaktivní vody z Fukušimy do Tichého oceánu

Číst článek

Rozhodnutí Tokia ve čtvrtek nicméně kritizovalo čínské ministerstvo zahraničí. Čína v prohlášení uvedla, že japonský plán zbavit se kontaminované vody z elektrárny je zásadním bezpečnostním problémem s dopady na další země a že Japonsko by nemělo být jediné, kdo o něm bude rozhodovat.

Ve středu také správce Hongkongu John Lee v reakci na oznámení japonské vlády o začátku vypouštění řekl, že je rezolutně proti a že Hongkong okamžitě zavede kontroly dovozu mořských produktů z Japonska. Proti jsou také mnozí Japonci a rybáři, kteří se bojí, že zákazníci přestanou kupovat ryby ulovené v oblasti.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme