Martin Hašek
24. srpna 2023 • 10:30

Baseballisty posílí hvězda z MLB. Sogard se vrací pro ME: Týmový hráč!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kairinenova ruka? Penalta v pořádku. Olomoucký gól nepadl z ofsajdu, říká KR
SESTŘIH: Chelsea - West Ham 5:0. Souček s Coufalem u dalšího debaklu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český tým na podzimním mistrovství Evropy v baseballu posílí vnitřní polař Eric Sogard, který má za sebou jedenáct let v profesionální Major League Baseball. Sogard má českou maminku i české občanství a reprezentoval už na březnovém World Baseball Classic v Tokiu. „Na Erika se velmi těšíme,“ řekl reprezentační kouč Pavel Chadim.



Pro český baseball to má být další historický turnaj, v němž chtějí poprvé dosáhnout na medaili z mistrovství Evropy. Kontinentální šampionát se hraje od 24. září do 1. října v Ostravě, Brně, Praze, Třebíči a Blansku. A český tým může počítat s jednou ze svých největších hvězd.

Celý jmenný seznam i konečný roster se jmény 24 vybraných hráčů, kteří budou bojovat za národní tým na domácím šampionátu, bude zveřejněn později, ale již nyní je jisté, že v něm nebude chybět Eric Sogard.

Jeho maminka Anna Vodičková opustila Československo po okupaci vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. Nikdy se ale nevzdala českého občanství. Za národní tým už v minulosti hrál její mladší syn, nadhazovač Alex Sogard. Eric získal české občanství vloni v únoru a trenér Chadim se s ním přijel osobně seznámit.

Jeho start na loňském mistrovství Evropy ještě neklapnul kvůli zranění. Na březnovém World Baseball Classic ale už Eric Sogard tým posílil a patřil k jeho nejlepším hráčům. Pálkařský průměr 0,438 měl nejlepší z celého týmu. Téměř z poloviny svých účastí na pálce se mu povedl odpal, což je v baseballu výtečná statistika.

Před šampionátem přiletí do Česka i s celou svou rodinou, manželkou Kaycee a pěti dětmi, ve čtvrtek 7. září.

„Na Erika se velmi těšíme. V dresu Česka nastoupí poprvé na mistrovství Evropy hráč, který zanechal stopu v nejslavnější lize světa, v MLB. Věřím, že se na něj těší i čeští fanoušci. A to, že s námi absolvuje celou přípravu, jen ukazuje, jaký týmový hráč to je,“ pochvaluje si přístup svého nejslavnějšího svěřence Pavel Chadim.

Český tým začne přípravu na domácí evropský šampionát v sobotu 9. září. Hráči absolvují do začátku turnaje několik soustředění a také přípravné zápasy s Itálií a Nizozemskem.

Přípravy na turnaj jsou v plném proudu. Organizační štáb i lokální štáby pilně pracují na tom, aby celý šampionát byl skvělou podívanou pro diváky a aby byli samozřejmě spokojeni také všichni hráči a oficiální hosté.

„K Eurobaseballu přistupujeme jako k mimořádné sportovní akci. Je to pro nás výzva, protože takový turnaj nepořádáte každý den. Těší mě velký zájem fanoušků, který se projevuje v prodeji vstupenek. Již se jich prodalo více než pět tisíc,“ říká měsíc před začátkem turnaje předseda ČBA Petr Ditrich a pokračuje: „Jsem také spokojený, v jaké fázi jsou přípravy v jednotlivých městech. Nyní pracujeme zejména na uspořádání a detailech na hlavních stadionech, kde bude hrát český tým, tedy v Ostravě na Arrows a v Brně na Městském baseballovém stadionu.

Jednou z důležitých oblastí je příprava a bezpečnost hřišť. Ta si přijeli prohlédnout také zástupci MLB, kteří dbají zejména na bezpečnost hráčů, kteří jsou pod smlouvami klubů z této soutěže. Důkladně si tak prošli všech šest hracích stadionů.

„Přípravy v šesti areálech není jednoduché skloubit, ale jsem rád, že i nejnáročnější kontrola MLB a WBSC Europe prakticky napoprvé schválila čtyři hřiště. Připomínky a úpravy pořadatelské oddíly určitě zvládnou a hřiště budou skvěle připravena. A my už se moc těšíme na všechny fanoušky,“ řekl Ditrich.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud