Ruský opozičník a bývalý šampion v pokeru dostal osm let za video z Buči

foto Pes jde kolem těl tří zabitých mužů ve městě Buča na snímku z 5. dubna 2022.

Moskva - Soud v Moskvě poslal na osm let do vězení zástupce ruské opozice a šampiona v pokeru Maxima Kace. Podle soudu se provinil šířením "falešných zpráv" o ruské armádě, konkrétně zveřejněním videa o dění v ukrajinské Buči. Kac byl odsouzen v nepřítomnosti, dostal rovněž na čtyři roky zákaz spravovat internetové stránky. Informoval o tom dnes server Mediazona s odvoláním na svého zpravodaje v soudní síni.

Prokuratura pro Kace žádala deset let vězení a zákaz správy webových stránek po dobu pěti let. Jak vyšetřovatelé uvedli, opozičník loni v dubnu na svém kanálu na YouTube zveřejnil video o zabíjení civilistů v tehdy Rusy okupovaném ukrajinském městě Buča. Video, ve kterém hovoří o ruských válečných zločinech, má již více než 2,3 milionu zhlédnutí.

Kacův advokát Alan Gamazov před soudem zveřejnil úryvky ze zpráv mezinárodních organizací o počínání ruských vojáků během okupace. V nich se mimo jiné hovoří o tom, jak Rusové útočili na prchající obyvatele města, mučili je a znásilňovali.

U soudu vystoupil i svědek Leonid Svjatoduch, zaměstnanec Moskevské státní pedagogické univerzity, který dříve podle svých slov působil v armádě a videa o dění v Buče ho zajímaly. Tak se dostal i ke Kacovu kanálu na YouTube. Podle jeho názoru jsou informace ve videu nedůvěryhodné, i proto, že jsou "slabě vyargumentované". Jak svědek v této souvislosti zdůraznil, důvěřuje pouze oficiální verzi událostí, jak je prezentuje Moskva. "Nepřesvědčil mě," uvedl Svjatoduch na adresu Kacova videa.

Osmatřicetiletý Maxim Kac strávil dětství v Izraeli, v sedmnácti letech se ale vrátil do Ruska. V roce 2007 se stal ruským šampionem v pokeru, následně pracoval v týmu opozičního vůdce Alexeje Navalného, zapojoval se do dění v ruské opozici a rovněž studoval v Británii. Na začátku roku 2022 odsoudil ruskou invazi na Ukrajinu a odjel ze země. Podle všeho nyní studuje na univerzitě v Tel Avivu.

Rusko zavedlo tresty za "šíření lží" o ruské armádě a její "diskreditaci" krátce poté, co loni v únoru ruská armáda začala s invazí na Ukrajinu. Zákon je namířen proti všem, kdo veřejně odmítají oficiální výklad Moskvy o dění v sousední zemi. Za jeho porušení hrozí až 15 let vězení.

Rusko svou invazí na Ukrajinu rozpoutalo největší konflikt v Evropě od konce druhé světové války. Boje si vyžádaly desítky tisíc mrtvých a z domovů vyhnaly miliony lidí. Ukrajinská prokuratura vyšetřuje tisíce podezření ze spáchání válečných zločinů a již identifikovala stovky podezřelých.

V souvislosti s možnými zločiny spáchanými na Ukrajině se nejčastěji mluví právě o masovém zabíjení v Buči u Kyjeva, kde podle Ukrajiny ruské síly zabily přes 400 lidí. Podle odborníků na mezinárodní právo by tyto vraždy mohly naplňovat skutkovou podstatu válečných zločinů i zločinů proti lidskosti.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 18°C

Celá předpověď