Gabriel je čtvrtým Čechem v historii Midtjyllandu. Doufám, že tu odehraju hodně minut, vzkázal po podpisu pětileté smlouvy

Gabriel je čtvrtým Čechem v historii Midtjyllandu. Doufám, že tu odehraju hodně minut, vzkázal po podpisu pětileté smlouvy
OBSAHUJE OHLASY

Pravý obránce Adam Gabriel posílil předposlední srpnovou středu FC Midtjylland, jemuž se upsal na příštích pět let až do 30. června 2028 a stal se čtvrtým Čechem v historii tohoto klubu (předtím prošli onou adresou také Martin Raška, Václav Kadlec a Filip Novák).

Do dánského prostředí dorazil vytáhlý dvaadvacetiletý zadák ze Sparty, která těsně před transferem v rámci dohody s Hradcem Králové aktivovala předkupní právo.

"O zájmu Midtjyllandu jsme věděli delší dobu, ale úplně nadšený z toho nyní nejsem. Přestup jsme navíc nemohli úplně ovlivnit, je totiž navázaný na dohodu se Spartou, která má na Adama předkupní právo, které teď v souladu se smlouvou aktivovala. Je to pro nás z hlediska sportovního velké oslabení, Adam patřil ke stěžejním hráčům našeho týmu. Na druhou stranu je to pro něj další posun v jeho fotbalové kariéře a ocenění práce našeho klubu. Adamovi děkujeme za odvedené služby a v novém působišti mu přejeme hodně štěstí, okomentoval čerstvou změnu na webu fchk.cz sportovní ředitel "Votroků" Jiří Sabou. 

Východ Čech opustil pracovitý účastník nedávného mistrovství Evropy do jednadvaceti let, jenž toho dost naběhá a nebojí se soubojů, přesně po třiatřiceti startech, třech trefách a čtyřech gólových asistencích.

"Jsme rádi, že se nám podařilo přivést do klubu právě Adama. Není tajemstvím, že jsme hledali pravého obránce, abychom v kádru zvýšili konkurenci," uvedl na oficiálních stránkách předního dánského celku jeho sportovní ředitel Svend Graversen.

"S Adamem získáváme hráče, který může přispět jak v ofenzivě, tak v defenzivě a díky své výšce navíc může být hrozbou při standardkách," doplnil představitel Midtjyllandu.

"Schopnosti a kvality, které vidíme na jeho výkonech v posledních sezonách, nám potvrdila i data ze Smartodds. Pomoci může okamžitě a má i velký rozvojový potenciál. Rozhovory s ním nám ukázaly, že se shodujeme v hodnotách i ambicích," liboval si funkcionář.

Radost z čerstvě upečeného příchodu má také hlavní trenér Thomas Thomasberg, jenž ho bude moci kvůli nedávným potížím na pravé straně obrany využít téměř okamžitě. "Je to opravdu talentovaný hráč s pěkným životopisem. Je fyzicky silný, ukazuje sílu a energii pokaždé, když vstoupí na hřiště. Jsme rádi, že je k dispozici hned pro nadcházející duely, což bude důležité," zaznělo z úst šéfa lavičky.

Sám hlavní aktér přestupu, který je odborníky považován za moderní typ obránce, je za šanci v zahraničí moc rád. "Můj první dojem je dobrý. Teď jde o to, abych poznal své spoluhráče a pak doufám, že tu odehraju hodně minut. Jsem připraven dokázat svou hodnotu v silné lize, která se v mnoha ohledech podobá soutěži, ze které pocházím," uzavřel Gabriel, který bude nosit číslo 13.

A co možný debut? Ve čtvrtek hostí Midtjylland v rámci úvodního play-off o Konferenční ligu Legii Varšava, o tři dny později se představí na půdě Nordsjællandu.

P.S.: Devatenáctiletý syn trenéra Sparty Briana Priskeho August Priske nejprve s Midtjyllandem prodloužil pracovní dohodu až do roku 2028 a poté byl odeslán na hostování do FC Eindhoven, kde stráví zbytek této sezony.

Exsparťana Mabila čeká švýcarská Super League. Proč se ho rozhodl upsat právě Grasshopper Curych?