V horkém létě si dopřejte hodně syrového ovoce a zeleniny. Na osvěžení je pak nejlepší vlažný zelený čaj

24. srpen 2023

Léto se podle tradiční čínské medicíny pojí s elementem ohně, s červenou barvou a hořkou chutí. Element ohně odpovídá srdci a tenkému střevu. Chcete-li podpořit svoje srdce a zažívání, přidávejte si do jídla potraviny s hořkou chutí.

Rozhodně byste to neměli přehnět s popíjením studeného piva. Alkoholické pivo totiž tělo vnitřně nezchladí. Na chvíli sice budete mít pocit, že ano, ale alkohol naopak zesiluje vnitřní horkost.

Lepší je popíjet vlažný zelený čaj, který právě žádanou hořkost obsahuje a přitom i jemně ochlazuje.

Nejlepší je čaj z pražené banchi. Čaj bancha má jen minimum teinu. Hořká chuť snižuje napětí a usnadňuje trávení.

Hořké letní potraviny, které je vhodné si v létě hojně dopřávat, jsou špenát, rukola, čekanka a kapusta, dále bylinky jako třeba listy pampelišek a kopřivy.

Do jídelníčku je dobré také zařadit pohanku, amarant a rýži, případně i růžičkovou kapustu, červené papriky a nebo červenou řepu.

Nezapomeňte si užit letních superpotravin – borůvek, ostružin, malin a rybízu. Skvělý je také angrešt, hrášek a rajčata.

V létě si dopřejte všechny tyto potraviny syrové nebo jen mírně tepelně upravené. Zeleninový vývar ke snídani pak prospěje všem, kteří mají problémy se zažíváním.

autor: Eva Bucharová | zdroj: Příběhy českých superpotravin. Autor: Veronika Hanzlíková
Spustit audio

Související