Čína zakázala dovoz mořských plodů z Japonska kvůli kontaminované vodě z Fukušimi

Přidat na Seznam.cz

Čína – Japonsko začalo ve čtvrtek vypouštět do oceánu upravenou radioaktivní vodu z havarované jaderné elektrárny Fukušima, a to za odporu některých domácích aktivistů a hlasitých námitek sousedních zemí včetně Číny, která vyhlásila zákaz dovozu všech mořských plodů z této země.

Postupné vypouštění přibližně 1,3 milionu tun odpadní vody ze zničené jaderné elektrárny Fukušima 1 do Tichého oceánu začalo kolem 13. hodiny místního času. Očekává se, že celý proces potrvá přibližně 30 let.

Plán byl schválen japonskou vládou a Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE), jaderným dohledem OSN, která minulý měsíc uvedla, že uvolnění splňuje mezinárodní bezpečnostní standardy a bude mít „zanedbatelný radiologický dopad na lidi a životní prostředí“.

Tento proces podle deníku ABC News umožní vyřazení elektrárny z provozu více než deset let poté, co zemětřesení o síle 9,0 stupňů Richterovy škály a vlna tsunami způsobily roztavení, které do ovzduší vyvrhlo radioaktivní částice při nejhorší jaderné havárii na světě od havárie v Černobylu v roce 1986.

Úředníci tvrdí, že množství tritia bude mnohem nižší, než Světová zdravotnická organizace považuje za bezpečné, a že jaderné elektrárny po celém světě běžně vypouštějí odpadní vody obsahující tritium, někdy i ve vyšších koncentracích.

Navzdory snaze Japonska uklidnit veřejnost se na něj snesla kritika ze strany japonských rybářských skupin, které se obávají dopadu na jejich živobytí, stejně jako ekologických aktivistů a některých vědců, kteří tvrdí, že plný rozsah rizik zůstává neznámý.

V čele kritiky stojí Čína, která je největším dovozcem japonských mořských plodů.

„Oceán je společným majetkem celého lidstva a násilné zahájení vypouštění fukušimské kontaminované vody do oceánu je extrémně sobeckým a nezodpovědným činem, který nebere ohled na mezinárodní veřejný zájem,“ uvedlo čínské ministerstvo zahraničí ve čtvrtečním prohlášení.

Krátce po zahájení vypouštění vody čínské celní orgány oznámily okamžitý zákaz veškerého dovozu japonských „vodních produktů“ včetně mořských plodů, aby se Čína ochránila před rizikem radioaktivní kontaminace bezpečnosti potravin způsobené vypouštěním vody kontaminované jadernými látkami.

Čína již dříve prodloužila dlouhodobý zákaz dovozu mořských plodů z 10 ze 47 japonských prefektur, včetně Fukušimy a hlavního města Tokia, a uvedla, že zvýší kontrolu dovozu potravin z prefektur, které nebyly zakázány, uvádí deník NBC News.

Opatření proti stejným 10 prefekturám vstoupila ve čtvrtek v platnost na čínském území Hongkongu, který je po pevninské Číně druhým největším trhem pro japonské mořské plody. Vůdce Hongkongu John Lee řekl, že rozhodnutí o vypuštění vody „ignorovalo nevyhnutelné riziko pro bezpečnost potravin a nevratnou kontaminaci a poškození mořského prostředí“.

zdroj: ABC News, NBC News