Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vědeckou radu teologické fakulty opustili kvůli kauze Petráček dva členové. Rektorka dala děkanovi týden na vyřešení situace

Kněz a historik Tomáš Petráček. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Kněz a historik Tomáš Petráček. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Vědeckou radu Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy podle zjištění Deníku N opustili dva členové. Vadí jim, jak škola postupovala při výpovědi historika Tomáše Petráčka. Případem se zabývá také rektorka, která vyzvala děkana, aby do týdne navrhl řešení situace.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Na svou funkci se rozhodla rezignovat Jana Zapletalová z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. „Vadí mi okolnosti, jakým způsobem byl ukončen pracovní poměr panu profesoru Petráčkovi,“ řekla Deníku N.

Za problematické označila také to, jakým způsobem fakulta jedná se studenty doktorského studijního programu. Petráčkovým doktorandům vedení fakulty poslalo dopis, že ze „závažných důvodů“ fakulta ruší jeho místo.

„Ujišťujeme Vás ale, že budete-li chtít v doktorském studiu na KTF UK pokračovat, bude Vám na návrh oborové rady přidělen školitel nový,“ stojí v dopise. Petráček tak nemohl uzavřít ani studium studentů, kteří by končili podzimním semestrem.

„Vzhledem k těmto okolnostem se nemohu a nechci nadále podílet na garantování kvality vzdělávací a tvůrčí činnosti na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy,“ napsala Zapletalová v rezignačním dopise.

Z podobných důvodů složil post také další člen vědecké rady Petr Kubín, který na fakultě působí na katedře církevních dějin a literární historie. Podle něj je postup vedení školy špatný a má zásadní dopady na studenty i celou fakultu.

„Považuji za morálně špatné a nepřípustné, aby

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Náboženství

Školství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější