Washington Post: Ukrajině docházejí možnosti znovu dobýt významné území


Jestli mne  v poslední  době  něco  ohledně  ukrajinské  války  udivilo, pak ten obrovský  obrat  podstatné  části  velkého západního tisku v jeho informačním nastavení  ohledně  té slavné ukrajinské protiofenzivy.  Jak je  to dávno,  co  třeba  takový  Washington Post  vydával  texty  typu  – ukrajinské  ofenzivní kladivo na  ruskou čarodejnici, kdy budu  trochu razantněji parafrázovat. A nyní  čteme  tohle:

Ukraine running out of options to retake significant territory

podle překladače

Ukrajině docházejí možnosti znovu dobýt významné území

Zdá se, že Ukrajině docházejí možnosti v protiofenzívě, kterou představitelé původně označili za klíčovou operaci Kyjeva, jejímž cílem je letos získat zpět významné území od ruských okupačních sil.

Po více než dvou měsících boje vykazuje protiofenzíva známky zastavení. Kyjevský postup zůstává izolován od hrstky vesnic, ruské jednotky postupují na severu a plán výcviku ukrajinských pilotů na F-16 vyrobených v USA se odkládá.

Neschopnost Ukrajiny prokázat rozhodný úspěch na bojišti vyvolává obavy, že se konflikt dostává do patové situace a mezinárodní podpora by mohla erodovat. Nová tajná zpráva amerických tajných služeb předpovídá , že protiofenzíva letos nedosáhne klíčového města Melitopol na jihovýchodě země.

Mezitím válkou unavená ukrajinská veřejnost  čelí výzvám k omezení pomoci Ukrajině . touží po vůdcích v Kyjevě, co by jí  zajistili vítězství, a ve Washingtonu se očekává, že v období před americkými prezidentskými volbami v roce 2024 tohle  všechno zesílí

Podle analytiků je nepravděpodobné, že by Ukrajina dokázala zajistit průlom v protiofenzívě bez pokročilejších zbraní, které mají posílit frontovou linii, nebo bez plně nasazených sil stále ještě  v záloze.

„Otázkou je, která z obou stran se opotřebuje dříve,“ řekl Franz-Stefan Gady, vedoucí pracovník Mezinárodního institutu pro strategická studia a Centra pro novou americkou bezpečnost, který v červenci navštívil Ukrajinu. „Neměli bychom očekávat dosažení nějakých hlavních vojenských cílů přes noc.

Gady řekl, že Rusko a Ukrajina jsou nyní ve fázi „opotřebovávání“ a pokoušejí se vzájemně vysávat zdroje, spíše než zajistit významný územní pokrok. Ukrajina se svými pozemními silami do značné míry eskalovala řadu nových náletů dronů na ruské území, včetně cílů v Moskvě, ale tyto útoky způsobily minimální škody.

Když západní a ukrajinští představitelé dostanou dotazy  na postup protiofenzívy, vyzývají k trpělivosti a popisují boj jako pomalejší, než se očekávalo, ale trvají na tom, že neustále přináší  zisky.

Časové okno pro Ukrajinu k provedení útočných operací je však omezené. Loni ukrajinské síly udělaly malý pokrok poté, co počátkem listopadu znovu dobyly město Cherson na jihu, protože nastalo nehostinné počasí.

Vzhledem k tomu, že její pozemní síly postupují pomalu, Ukrajina používá nálety bezpilotních letounů k rozšíření dosahu své armády, zatímco čeká na pokročilejší munici a výcvik – včetně větší vzdušné síly, řekl Jurij Sak, poradce ukrajinského ministra obrany.

„Ještě nemáme F-16, takže musíme najít způsob, jak nahradit jejich nepřítomnost, a drony se  používají k částečnému vyrovnání nedostatku letectva,“ řekl.

Hlavní ukrajinská vnitřní zpravodajská agentura stála za útoky námořních dronů, které nedávno zasáhly velký ruský přístav a ruský ropný tanker poblíž okupovaného Krymu, podle představitele ukrajinské zpravodajské služby, který hovořil pod podmínkou anonymity, aby referoval  o této  citlivé záležitosti.

Kyjevská prohlášení o útocích v Moskvě jsou neprůhlednější. Vláda se od úderů veřejně distancuje, zatímco někteří představitelé účast přiznávají.

Analytici však upozorňují, že ačkoli útoky bezpilotních letounů mohou odvrátit pozornost od ukrajinské pomalu se pohybující pozemní protiofenzívy, je nepravděpodobné, že by naklonily rovnováhu války ve prospěch Kyjeva.

„Ukrajinci prostě nemají dostatečnou kapacitu na to, aby postavili dostatek dronů a zaútočili hluboko uvnitř ruského území na dostatečné cíle, aby narušili ruskou vůli bojovat,“ řekl Bob Hamilton, bývalý plukovník americké armády a vedoucí výzkumu ve Foreign Policy Research Institute’s, Program Eurasie.

Rusko má také sofistikované metody boje s ukrajinskými drony pomocí rušiček a detekce. Kreml tvrdí, že do značné míry zmařil vlnu útoků ukrajinských bezpilotních letounů za poslední týden. V sobotu ruské ministerstvo obrany uvedlo, že přes noc sestřelilo 20 ukrajinských bezpilotních letounů mířících na Krym.

„Nemyslím si, že jediný zbraňový systém může být stříbrná kulka,“ řekl Hamilton.

Ukrajina také už měsíce útočí na ruské logistické cíle municí s delším dosahem daleko od frontové linie, ale zatím se účinek takových úderů neprojevil na ruské frontové linii, řekl Gady, který Ukrajinu nedávno navštívil.

„Víme, že ruská pozice se zhoršila, ale nezhoršila se do takové míry, že by se dal očekávat bezprostřední kolaps,“ řekl. Kampaň úderů na delší vzdálenost, označovaná také jako „hloubká bitva“, lze popsat jako úspěšnou, když soupeřovy síly již nemohou povolat záložní síly nebo provádět základní podpůrné funkce, jako je zásobování.

Spíše než aby se rozpadaly, ale ruské síly kladou zuřivý odpor a dokonce provádějí útočné postupy. Na severovýchodě Ukrajiny úřady v Kupjansku nařídily hromadnou evakuaci civilistů. Město bylo součástí velkého pásu okupovaného území, které Ukrajina znovu dobyla v září a říjnu loňského roku.

Na jižní frontě ukrajinské síly nadále používají pracný pomalý přístup k zajištění postupu, spíše než aby upřednostnily rychlost, jak doporučovali západní spojenci jako Spojené státy .

Minulý měsíc ukrajinské síly zatlačily na Staromaiorske, první vesnici, která byla po několika týdnech znovu dobyta, což vyvolalo naději, že postup by mohl být průlomem, který změní tempo a bude zahrnovat záložní jednotky vycvičené Západem. Nestalo se to. Trvalo další tři týdny, než ukrajinské síly osvobodily přilehlou vesnici Urozhaine a údajně utrpěly těžké ztráty.

Dosáhnout Azovského moře a zlomit ruský pozemní most na Krym je jedním z veřejně uznávaných cílů protiofenzívy. Ale Staromaiorské zálohy nezahrnovaly novou taktiku. Průzkumné jednotky zkoumaly ruskou obranu, aby zasáhly slabá místa a umožnily menším jednotkám – často pěším – přesunout se s odminovacím týmem, řekl Serhiy Kuzmin, vojenský mluvčí pro oblast.

Sak, poradce ministra obrany, řekl, že pomalý postup odklízení rozsáhlých minových polí podél fronty brání Kyjevu v zapojení většiny jeho západních rezervních sil.

„Abychom nasadili naše záložní síly, musíme si být jisti, že cesty jsou volné,“ řekl. „Raději bychom šli pomaleji a zajistili, že zachováme životy našich vojáků.“

Ukrajinské síly od červnového zahájení protiofenzívy znovu dobyly zhruba 81 čtverečních mil okupovaného území, přičemž k největším ziskům došlo u Bachmutu na východě a v oblasti Záporoží jižně od Orikhiv.

Aby Ukrajina vytvořila pocit dynamiky a zvýšila náklady na válku pro běžné ruské občany, zvýšila své útoky uvnitř Ruska. Ale toto úsilí o rozšíření bojového prostoru se musí spoléhat na vlastní ukrajinské bezpilotní letouny spíše než na zbraně dodané Západem kvůli omezením používání zbraní NATO k zasažení Ruska na jeho vlastním území – a strategie také přináší rizika, uvedli analytici.

Bidenova administrativa „velmi úspěšně“ zvládla riziko přímého konfliktu s Ruskem tím, že Kyjevu postupně poskytla pokročilejší zbraňové systémy a munici delšího doletu, řekla Kelly Grieco, která jako vedoucí pracovník ve Stimsonově centru zkoumá operace v oblasti letectví.

„Od začátku této války jedna z věcí, o které se ukrajinští spojenci zajímali, je to, zda skončí v nějaké neúmyslné eskalaci,“ řekla.

Kyjev požadoval od Spojených států rakety delšího doletu zvané ATACMS, armádní taktický raketový systém, už měsíce, ale Bidenova administrativa je zatím odmítla poskytnout s odkazem na omezené dodávky a obavy z eskalující konfrontace s Ruskem.

Velká Británie a Francie poslaly Kyjevu podobnou munici na začátku tohoto roku.

Představitelé Bidenovy administrativy opakovaně uvedli, že Spojené státy nepodporují ani neumožňují útoky uvnitř Ruska.

Zvýšení rozsahu zbraňových systémů poskytovaných Spojenými státy a dalšími „přišlo s mnoha ujištěními z Kyjeva, že nepoužije toto vybavení k zacílení na ruské území,“ řekl Grieco.

Pokud Ukrajina rozšíří používání dronů – zatímco protiofenzíva pokračuje v pomalém tempu, řekla, „to má stále potenciál vyvolat na Západě obavy, zda bude Ukrajina i nadále uplatňovat takový druh omezení.

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Zkrátka  – kladivo na  ruskou čarodejnici  za  desítky na  stovky  miliard  dolarů přímé finanční pomoci, ve  všemožné výzbroji, v dodávkách munice, ve špionážní a informační podpoře  zatím  výsledky  nepřináší.  Jen rozčarování. I v redakci  Washington Post.

Ovšem jak velký  západní tisk,  tak  politikáři kolektivního Západu a především Zelenský a jeho squadra  neustále  doufají ve zlom.  Že  se Rusko zhroutí a oni přeci  dobudou  slavného vítězství. Není to vyloučeno. Ale  zatím to spíš e vypadá  na  boj opravdu do posledního ukrajinského vojáka. Z  ukrajinského  totiž, pro nás  na kolektivním Západě krev  neteče!  Ani trochu.  To  ví  i Washington Post. Zatím.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.