Emily je už osm let americkou občankou – respektive od roku 2015 má dvojí občanství, protože tělem, duší a přízvukem zůstala Britkou jako poleno. Američankou se stala především kvůli své rodině a daním, jak s humorem přiznala: „Nechala jsem se Amerikou nakonec svést. Můj manžel je Američan a moje děti taky, což jsou tři moji nejoblíbenější lidé na planetě, tudíž není moc co řešit.“ Nejprve bydleli v Los Angeles, ale tam se jí stýskalo po Londýně. V roce 2016 proto přesídlila do Brooklynu, kde se jí konečně zalíbilo. „Cítím se tu jako doma, je to taková vesnice uprostřed New Yorku. Naši přátelé bydlí nedaleko, což je báječné, a lidé jsou tu navíc na celebrity poměrně zvyklí. Občas se stane, že když vyzvedávám děti, někdo z rodičů na mě ukáže se slovy ‚Hele, Mary Poppins‛, ale jejich ratolesti jen odmítavě zakroutí hlavou… Ráda bych žila v Londýně, ovšem tohle je druhá nejlepší možnost,“ dodává.

Zdroj: Youtube

Paní Oppenheimerová

V několika posledních letech okouzlila zejména v zmíněném „pokračování“ legendárního muzikálu Marry Poppins se vrací (kromě jiného totiž umí i úžasně zpívat, stačilo málo a byla z ní popová hvězda) či v hororových příbězích Tiché místo a Tiché místo: Část II a také ve westernovém seriálu Angličanka. V kinech teď září coby Kitty Oppenheimerová, manželka Roberta Oppenheimera, vynálezce atomové bomby. Spektakulární životopisné drama natočil Christopher Nolan, jenž jí svěřil složitý vedlejší part frustrované manželky.

Dělit čas mezi práci a rodinu už umí

„Nebyla to jednoduchá žena, rozhodně nesplňovala ideál ženušky v domácnosti, ale na to se jí osud moc neptal. Skončila u žehlicího prkna v Los Alamos uprostřed nicoty Nového Mexika a musela z toho šílet,“ říká Emily s tím, že hrát ji bylo neuvěřitelně zajímavé, protože Kitty byla rovněž vědkyně, leč limitovaná dobou, v níž žila. „Mnoha ženám z minulých generací jednoduše nebylo umožněno mít zároveň kariéru i rodinu, očekávalo se od nich, že si vyberou jen jedno. Pokud zvítězila práce, stejně na ně všichni koukali skrz prsty. Vidím to ještě dnes, ženy po sedmdesátce zjišťují, že celá jejich identita byla postavena na roli matky a manželky. A když je to pryč, snaží se najednou přijít na to, kým vlastně jsou, a znovu získat své já,“ říká herečka, která už umí dělit čas mezi práci a rodinu.

Z každého projektu mám obavy

Přípravu na roli v Oppenheimerovi ovšem nepodcenila, ostatně jako nikdy, a pečlivě si nastudovala veškerá fakta. „Dostat se do postavy je pro mě pořád niterný proces, záleží na detailech, které vás nakonec navedou na správnou cestu. I když už mám něco za sebou, mám z každého nového projektu obavy. Když přijdu první den na natáčení, jsem úplně ztuhlá. Pak to povolí a nechám se svou postavou doslova pohltit,“ říká. Při natáčení filmu Oppenheimer jí nesmírně pomohlo, že jeho představitele, irského herce Cilliana Murphyho, už díky spolupráci ze snímku Tiché místo: Část II znala, takže jejich „chemie“ na plátně je přirozená. „Naprosto si důvěřujeme, proto jsme mohli pracovat naplno a na nějakou obezřetnost se vykašlat,“ komentuje to představitelka Kitty – a Cillian Murphy má pro ni jen slova chvály: „Emily je nelítostně inteligentní, intelektuálně i emočně. Je to fenomenální herečka, nehledě na to, že je to také ta nejhodnější a nejohleduplnější lidská bytost.“

Kino ve mně vzbuzuje nostalgii

Emily Blunt je na svou účast v hitu sezony náležitě hrdá a velice si cení toho, že mohla poprvé spolupracovat s Christopherem Nolanem, jenž stále točí na širokoúhlý film promítaný pro diváky v kinech na velkém plátně a s úžasným zvukem. „Samozřejmě jsem zastáncem streamingových platforem, ale měla jsem pocit, že trochu ztrácím ten až obřadný pocit z návštěvy biografu. Je to nenahraditelná událost: hodíte mobil do tašky a v sále plném cizích lidí se necháte pohltit světem na plátně. Kino ve mně vzbuzuje nostalgii, mnoho mých dětských vzpomínek se váže právě k tomuto prostoru,“ dodává.

Emily a John

Od roku 2010 je Emily šťastně provdaná za hereckého kolegu Johna Krasinského. Žijí v newyorském Brooklynu se svými dvěma dcerami, devítiletou Hazel a sedmiletou Violet. Natočili spolu dva filmy, které John režíroval. „Všichni nám říkali, že se rozvedeme, než padne poslední klapka. Ale nás to ještě posílilo a zjištění, jak dobře se nám spolupracuje, bylo úžasné,“ říká Emily.

Konečně prázdniny

Svůj postoj k slávě „odkoukala“ od slovutné Judy Dench, s níž kdysi účinkovala ve svém prvním velkém divadelním představení. „Judy nosí svůj úspěch a slávu tak… lehce. Jako mladá jsem měla ráda konkurzy, tam nikdy nic není jisté. Nechtěla jsem se cítit tak, že celý můj život závisí na jediné roli,“ říká a dodává, že když někdy zahlédne svou tvář na plakátě, napadne ji, kdo to tam vlastně je: „Nastane u mě takové odosobnění. Moje děti to mají stejně – vidí tam mámu, ale vlastně je to nezajímá. Nadchnout je naopak dokáže, když je vyzvednu ze školy a jdeme si spolu třeba zaplavat,“ říká matka dvou dcer, jež dodržuje pracovní pravidlo – nebýt pryč z domu na déle než dva týdny v kuse. „Holky jsou tvrďačky, jsou zvyklé na tenhle náš divný způsob života, ale stejně je to pro ně náročné, když jsem pryč,“ svěřuje se herečka, jež letos po Oppenheimerovi dokončila natáčení netflixovského konspiračního dramatu režiséra Davida Yatese s názvem Pain Hustlers a rovněž má po poslední klapce akčního snímku The Fall Guy, v němž hrála po boku Ryana Goslinga. Na zbytek roku si už bere volno.

„Nechci doma dělat moc kompromisů. Když se mě holky zeptají, jestli je ráno vzbudím, jestli je vezmu do školy nebo jestli jim přečtu pohádku na dobrou noc, tak chci na všechny otázky odpovědět jen ano, ano a ano! A je pro mě úžasná úleva, když to skutečně mohu říct a splnit.“

Emily Blunt

  • Emily Olivia Leah Blunt se narodila 23. února 1983 v londýnském Wandsworthu.
  • Jako dítě měla velké problémy s koktáním, což nakonec vyřešila její učitelka tak, že jí doporučila zkusit herecký kroužek. Emily je jí prý za to dodnes vděčná.
  • Absolvovala soukromou střední školu se zaměřením na múzická umění, kde ji objevil herecký agent.
  • Začínala úspěšně v divadle, v roce 2003 se objevila v seriálu Foylova válka, o rok později v Poirotovi.
  • V roce 2004 natočila celovečerní snímek Moje léto lásky a o dva roky později získala po náročném konkurzu vedlejší roli Emily v diváckém hitu Ďábel nosí Pradu, která ji proslavila.
  • Pečlivým výběrem dalších rolí mohla ukázat šíři svého talentu – Královna Viktorie, Lov lososů v Jemenu, Správci osudu, Looper: Nájemný zabiják atd.
  • V roce 2014 hrála ve sci-fi Na hraně zítřka s Tomem Cruisem a o rok později v thrilleru Sicario: Nájemný vrah. Roku 2018 si účinkovala v hororu Tiché místo, který režíroval její manžel John Krasinski; o dva roky později následovalo úspěšné pokračování.
  • Loni zazářila v titulní úloze dramatického westernového seriálu Angličanka.
  • Prozatím má na kontě šest nominací na Zlatý glóbus, z nichž proměnila tu první – v roce 2007 za výkon v televizním filmu Gideon´s Daughter.
  • Nemá nic společného se zpěvákem Jamesem Bluntem.

Zdroj: časopis TV Star, Cinemart

Související články