metro.cz

Počasí v Praze

15 °C / 24 °C

Středa 1. května 2024. Svátek práce

Kozačky pro pány i barefootové papuče? Obuvnické firmy nabízejí i méně tradiční zboží

  15:53
Máte v nabídce nějakou obuv, která se nějakým způsobem může jevit jako zbytečná, či dokonce přímo podivná? Tuhle otázku jsme položili některým významným, převážně českým obuvnickým firmám a sešla se nám pěkná řádka zajímavostí.

Další 2 fotografie v galerii
Barefootové bačkory? Ale proč vlastně ne? | foto: XERO SHOES

Stalo se pravidlem, že si vedení firmy Dopham’s někteří lidé na sociálních sítích dobírají proto, že vyrábí boty se skrytým zvyšujícím klínem pro muže. Firma Xero zase jako novinku uvádí barefootové bačkory, což je podle některých naprosto proti trendu bosonohého chození. Obuvnická společnost Jancarik zase nabízí pánské obutí, jež se svým vzhledem blíží dámským kozačkám.

Bosé papuče
Tuzemsko je bezesporu velmocí bosonohé chůze. Naleznete zde přibližně stovku internetových obchodů, které se na barefootovou obuv specializují. V jejich nabídkách obvykle najdete kromě tenisek také sandály, baleríny, společensky se tvářící obuv či vysoké šněrovací boty. Nyní však oblíbená barefootová značka Xero Shoes přichází s modelem, který vyvolává rozruch. Jde o barefootové bačkory, které jsou podle mnohých zbytečností. Podle nadšenců do bosonohé chůze totiž popírají samotný princip toho, že vás má bota chránit před poškozením. Jinak má být ale chůze v ní co nejvíce podobná té bosonohé. Proč se však obouvat doma, kde odřenina nehrozí?

„Filozofií Xero Shoes je právě to, aby značka nabídla boty pro všechny situace. Aktuálně nabízí více než 45 stylů, aby uspokojila rostoucí poptávku. Novinka v podobě našich vlněných pantoflí je zajímavá – určitě bychom ale neřekli zbytečná. U Xero Shoes najdete boty na turistiku, běh, do posilovny, na jógu, na běžné nošení k vodě, na procházku, do baru, do zaměstnání. Proč ne tedy také na doma,“ vysvětluje pro deník Metro mediální zástupkyně značky pro tuzemský trh Klára Procházková.

Kozačky pro pány
Barefootové papuče připadají zvláštní i kolegovi Tomáši Jančaříkovi, jenž stojí za slavičínskou klasickou obuvnickou značkou Jancarik.

„Z mého pohledu dneska obuvničtí výrobci a značky moc dobře vědí, co a pro koho šijí. Jistě se najde prostor pro nějaké experimenty a inovace, které jsou ale pro posun našeho oboru velmi důležité. Sto lidí, sto chutí,“ komentuje pro deník Metro Jančařík a doplňuje, že co se jednomu může jevit jako zbytečné, je pro druhého skutečným vykoupením z dlouholetých problémů s obouváním.

V portfoliu značky lze na jejím webu v několika barevných provedeních nalézt také pánskou verzi dámských kozaček. Podle Jančaříka jde ale patrně o chybu v popiscích na webu firmy. „Pánské kozačky nevyrábíme, to bude asi nějaký omyl,“ míní pro Metro Jančařík.

Na vysoké noze
Nepochopení, zejména pak od vtipálků na sociálních sítích, v minulosti mnohokrát sklízely boty od české značky Dopham’s. Mladý česko-vietnamský pár Daja a Vien Do Phamovi se totiž před zhruba pěti lety pustili na vlastní pěst do výroby a prodeje pánských bot se zabudovaným skrytým klínem, které jejich nositeli umějí okamžitě přidat až osm centimetrů výšky. Ačkoli produkt vzbuzuje v některých lidech údiv a rozpaky, na sociálních sítích v minulosti zaznívaly dokonce rasistické komentáře na adresu malých Vietnamců, podnikání se dvojici rozjelo více než slibně.

Jsou to vtipálci. Fotka ze svatby zákazníků Dophams.

„V roce 2018 jsme se pustili do velmi složitého segmentu českého trhu – do módy. Navíc jsme jako vůbec první v Česku nabízeli produkt, který nebyl široké veřejnosti znám. Po letech tvrdé práce a výzvách, jež nám přinesla pandemie, jsme hrdí na to, že si dophamsky našly cestu k tisícům spokojených zákazníků,“ komentují manželé Do Phamovi.

Papírová podrážka do mrazu
Základním mottem barefootistů je názor, že není potřeba v botách mít nadbytečnou podporu, protože zdravá noha žádnou nepotřebuje. Stejní bosochodci ale pak nezřídka šlapou v teniskách s několikamilimetrovými podrážkami ulicemi měst klidně i v zimě. A zejména při dlouhém stání na místě si do barefoot fenoménu nezasvěcený jedinec klade otázku – není jim proboha kosa, když mají podrážky tenké jako papír? Není v zimě vyznávat barefoot trochu nesmysl?

„Na trhu už existují i zimní barefoot boty, které mají lepší tepelné vlastnosti – jsou z nepromokavých materiálů, zateplené zevnitř nebo se k nim prodávají stélky, které lépe drží teplo. V kombinaci ještě s teplými ponožkami se dají městské zimy, jak je v současnosti známe, hravě zvládnout,“ popisuje pro deník Metro šéf a zakladatel tuzemské obuvnické značky Bohempia Tomáš Rohal.

Divná klasika

  • Černobílá nesmrtelná klasika jménem Converse Chuck Taylor All Star byla ještě zhruba před dvaceti lety v českých ulicích některými lidmi označovaná jako „podivné plátěnky“.
  • Jde přitom o léty osvědčený ikonický model, který každý pozná na první pohled. Jeho původ sahá hluboko do americké sportovní historie.
  • Do roku 1970 byly tyto tenisky nejlepšími basketbalovými botami, které byly do té doby vyrobeny.
Model Chuck Taylor v provedení 70 Hi

Podle zástupců jiné tuzemské značky Ahinsa shoes navíc pomáhá, je-li bota široká a vyteplená. „Barefoot boty jsou z principu širší než ty klasické. Proto se může na první obutí zdát, že skýtají nezvykle moc místa. Širší špička nechává prstům dostatek prostoru pro volný pohyb, takže se přirozeně prokrvují a nezebou. Některé varianty barefoot bot Ahinsa shoes jsou opatřeny ještě vnitřním veganským kožíškem,“ doplňuje pro Metro mediální zástupkyně firmy Lucie Firlová.

Není retro jako retro
Na další kapitolu tématu „divné obuvi“ deník Metro upozornil zakladatel zlínské obuvnické firmy Vasky Václav Staněk. Jde o fenomén starých, respektive staře vypadajících bot. „Naše portfolio bot se skládá z poměrně obvyklých modelů, které často nepodléhají trendům. Jediný model, který mi v naší nabídce přijde možná výstřednější, jsou redesignované modely Botas, které jsou staré už padesát let. Obnovili jsme je po koupi značky Botas, která proběhla začátkem letošního roku,“ vypráví Staněk a dodává: „Pro někoho možná nelogický krok, ale oblíbili si je jak mladí zákazníci pro jejich retro design, tak ti, kteří si Botas vybavují za jeho uplynulé slávy. Ti si ho kupují trochu i z nostalgie.“

A tak dále...
Nezvyklých modelů bot, které vyvolávají údiv či zvědavost lidí, se pochopitelně vyrábí v tuzemsku mnoho. Značka PÁR má jako základní model ve svém portfoliu hybrid tenisky a mokasíny, brněnská značka Skinners proslula svými ponožkobotami a československá Novesta šije boty v odvážném japonském stylu. Samostatnou kapitolou je také značka Prestige. Firma, jejíž výrobky najdete v botnících důchodců i hipsterů, nabízí také dražší limitované modely. Ve spolupráci s módním návrhářem Janem Černým zde vznikají modely, které jsou jakoby nedokončené. Nemají obroušené hrany podrážek. „U Prestige je pro ně spolupráce se mnou byznysově vlastně o ničem. Tuší ale, že konají správně třeba jen z hlediska tváře značky,“ komentoval pro Metro v minulosti Černý.

Autor: Filip Jaroševský Metro.cz

Hlavní zprávy

Zdravim, zdravim, dobré dopo. Pražské ostrovy na čtyři dny ovládne hudba

vydáno 30. dubna 2024  10:00

Pokud jste na sociálních sítích, zřejmě vás neminul pozdrav „zdravim, zdravim, dobré dopo“. Hláška je dílem hudebníka Rohonyho, který v oboru rozhodně...  celý článek

Co krok, to dopravní značka či tabulka se zákazem. Česko se „výhrůžkami“ jenom hemží

vydáno 29. dubna 2024  11:59

Možná si ještě vybavíte pražskou „aféru“, kdy strážníci vykazovali ze svahů Petřína sáňkující děti. Aby pak udělalo město výjimku, když nechalo drobotinu...  celý článek

Umělá inteligence by se ráda stala psychoterapeutem. Opravdu dokáže pomoci?

vydáno 29. dubna 2024  5:53

Textů o AI jste už určitě četli mnoho. Umělá inteligence se snaží rozvíjet doslova v každém oboru. Jistě už jste slyšeli o AI v soudnictví, v IT...  celý článek

Písni Nothing Else Matter trumpeta velmi sluší, říkají kluci z kapely Melanchollica

vydáno 28. dubna 2024  5:33

Tribute kapely oslavující svoje vzory jsou běžnou součástí hudební scény. V Česku se ale před rokem zrodil projekt, který se běžnému napodobování cizích...  celý článek