Z Norska do pražské Slavie. Portugalský trenér se těší na český basketbal

Přidat na Seznam.cz

Na českou basketbalovou scénu vstoupil nový trenér ze zahraničí. Tým Slavie Praha, který v minulém ročníku nejvyšší soutěže mužů obsadil desáté místo a zahrál si předkolo play-off, vede od začátku přípravy portugalský kouč Hugo Salgado. Nahradil Pavla Beneše, jenž předtím působil na slávistické trenérské lavičce tři roky.

Při jednom z tréninků v pražské hale v Edenu se Hugo Salgado (na snímku ze srpna 2023) svěřil se svými dojmy z nového angažmá v rozhovoru pro SportDeník.cz. V roli překladatele z angličtiny do češtiny při tom asistoval slávistický basketbalista Radek Pumprla.

Pane Salgado, kde jste působil naposledy před příchodem do Prahy?

Byl jsem v Norsku. A trénoval jsem tým, který se probojoval až do finále tamní ligy. Konkrétně klub z Bergenu, pro něhož je druhé místo docela úspěchem.

Jak jste se dostal do Slavie?

Přišla nabídka k mému agentovi, a tak jsem ji přijal. Zatím se mi tady líbí.

Co můžete o sobě prozradit, pokud jde o vaši současnost?

Za manželku mám Slovenku z Košic. Je to bývalá basketbalistka a někdejší reprezentantka Slovenska do dvaceti let. Začínala v Košicích, studovala v USA a potom hrála v Portugalsku i jinde po Evropě. A poznali jsme s právě v Portugalsku.

Zůstaňme u basketbalu. Jak se těšíte na českou ligu?

Předpokládám, že to bude přitažlivá soutěž s kvalitními týmy, které přinesou do ní nadhodnotu v podobě výkonů. Vím, že Slavia Praha má velké jméno v českém sportu. A chtěli bychom, aby se na tom podíleli i basketbalisté.

Budete se učit česky?

Primárním jazykem bude v týmu angličtina, kterou se dorozumíváme. A čeština? Potřebuji vědět, co si hráči o mně šuškají bokem a až mě budou kritizovat, abych tomu rozuměl. Takže se musím kvůli tomu učit česky (úsměv).

Zdroj: autorský článek